lördag 9 januari 2016

Rasfixerade och fördomsfulla reportrar


Bahar Mustafa, "Diversity Officer" vid ett universitet
i London, passar på att på förhand håna "vita tårar".


Ett amerikanskt nyhetsklipp fick mig att ännu en gång tänka på identitetsvänsterns nyrasism och framför allt på hur fixerade vid ras och vita människor de är, särskilt som vår egen sekt inom denna rörelse hämtar hela sin ideologi, och uttryck som "white privilege" och "white tears", från just USA. I klippet vi ska se, talar en reporter med några av de män som sedan en vecka ockuperar några byggnader i ett naturskyddsområde i delstaten Oregon. Konflikten handlar om användning av land och resurser, och protesten riktar sig mot den federala regeringen, men reportern lyckas intressant nog få allting att handla om ras:

Observera hur lugnt och trevligt LaVoy Finicum bemöter reportern, och att ingen av milismännen kommenterar hennes etnicitet. Hon, å sin sida, talar genast om "white guys", och det är festligt att Jerry DeLemus påpekar att kommentaren är rasistisk. Jag har inte följt händelserna särskilt noga och uttalar mig inte om huruvida gruppens krav är berättigade eller ej, men deras aktion handlar definitivt inte om ras eller religion. 

Att den federala regeringen inte skulle ha använt våld mot gruppen på grund av dess rasmässiga sammansättning är också tveksamt. Sannolikt gör de bedömningen att ett anfall mot 150 beväpnade personer skulle få alltför allvarliga konsekvenser och att det därför är klokare att försöka nå en annan lösning. I det mycket hypotetiska fallet att muslimer skulle ha genomfört exakt samma aktion, är det inte alls omöjligt att den federala regeringen skulle ha agerat på samma sätt. Problemet är dock att de muslimer som har samlat på sig vapen och bomber har visat sig göra det i syfte att döda så många oskyldiga som möjligt, varför ett extra öga faktiskt behöver hållas på sådana grupper. Dessutom övervakar FBI naturligtvis också de "vita" miliser som finns på olika platser i USA. Att reportern inte rentav säger "white bodies", vilket våra egna "antirasister" noggrant gör, beror sannolikt på att hon har muslimsk bakgrund och därför egentligen mest bryr sig om eventuella kränkningar av muslimer.

Att Paiute-indianer kom till området före européerna är helt riktigt, men även här kan vi notera reporterns föraktfulla inställning då hon, precis som genom användningen av uttryck som "white guys" och "white privilege", hånar Jon Ritzheimer genom att kommentera hans ödmjuka svar, om att han inte är insatt i det förhållandet, med att kort och gott säga "historia".

Detta klipp fick mig i sin tur att tänka på ett annat exempel, flitigt delat i sociala medier, där en rasfixerad reporter får svar på tal. I detta fall handlar det om en demonstration mot illegal invandring, som den latinamerikanska reportern från Univisions kanal 34 direkt vill göra till ett uttryck för rasism. Det är mycket som är roligt i detta klipp, från reporterns flinande "nooo" på frågan om hon själv är rasist, som antagligen kommer ur övertygelsen att endast vita kan vara rasister, till den svarte mannens fråga om varför han själv inte utpekas som en potentiell rasist:

Jag lägger naturligtvis upp dessa exempel för att visa hur förvirrad diskussionen om rasism är. Miljöaktivisters påstående, att kravet från milismännen i Oregon om att använda den omstridda marken skulle hota vissa djurarter i området, är en relevant invändning. Att de är vita är det inte. Jag hävdar däremot att den kulturella bakgrunden hos förövarna i Köln är relevant, men det handlar inte heller om att de "inte är vita". Slutligen är den översta bilden intressant, då någon som ska arbeta för "mångfald" tycker att det är viktigt att utesluta vita och "cis-personer", samt att det är lika bra att från början håna eventuella negativa kommentarer, genom att kalla det för "vita tårar".
2 kommentarer:

  1. Feminister brukar klaga på 'den typiske mannen', vars blotta existens är en fara för mänskligheten, varför män måste ändra sig, släppa macho-tänket och anamma sina feminina sidor. Så fort det händer och de uttrycker sina känslor så går samma feminister ut och hånar dem, ibland med bilder där de t.ex. dricker ur en kaffekopp som det står 'Male tears' på. Beteendet har spillt över i alla andra områden som feminister för närvarande bedömmer som viktiga.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag skulle heller inte bli förvånad om 'de progressiva' (progressives) som de kallas i på engelska, så fort de fått sina motståndare att tala om ras, vända helt om och påpeka att vita visst är rasister som bara pratar om raser.

      Radera