fredag 29 januari 2016

Våldet på boenden
Efter att den 22-åriga kvinnan dödades på ett hem för yngre asylsökande män börjar rapporter om stök och våld sippra fram. I dagens Aftonbladet får en man kallad "Anders", som tidigare arbetat på ett sådant boende, komma till tals. Han sade upp sig efter att nästan ha blivit knivhuggen och säger om den incidenten:

"Det var en kille som jag bedömde som psykotisk. Han blev allt mer verklighetsfrånvänd, tog en kniv och attackerade en annan ungdom. Per automatik gick jag och en annan personal emellan – det var precis att vi inte fick kniven i oss själva."

Anders berättar också att det under hans tid vid boendet förekommit ytterligare ett tjugotal incidenter med våld. En konflikt som hade religiösa förtecken nämns:

"Den ena killen blev väldigt, väldigt svårt misshandlad. Vi flaggade för det här problemet väldigt länge. Handlingsplanen var obefintlig."

Vi får också veta:

"Det var ständigt saker som slogs sönder på boendet, men det är ju normalt på ett HVB-hem. Men det blir ett annat element med när det handlar om trauman."

Att det skedde hela tiden gör det inte mindre oacceptabelt, framför allt då det handlar om personer som har sökt sig till Sverige och här får allting serverat. Anders vill se bättre utbildning för personalen:

"Man behöver lära sig om interkulturell psykiatri. Det är så mycket tabu inom många kulturer att erkänna att man har problem, att när man öppnar sig och säger att man mår dåligt då är risken att man blir utestängd från sin kamratgemenskap. Att förstå det och på något sätt öka kunskapen i hur man ska bemöta det – det behövs."

Nu kommer vi till min huvudsakliga poäng. Att personal på dessa boenden blir offer för våld är illa nog, men säkerheten kanske kan förbättras och i värsta fall kan dessa anställda säga upp sig. Problemet är att "klienterna" snart ska komma ut i samhället, där det definitivt inte finns någon säkerhet eller särskild utbildning, och där det för medborgarna är lite svårare att bara säga upp sig från sin vardag. Om religiösa motsättningar, och vi förstår vilken religion som har varit inblandad, leder till våldsamma konflikter på ett boende, kommer naturligtvis liknande konflikter också uppstå i samhället med medborgare som inte är särskilt skolade i "interkulturell psykologi".

Dessa afghanska och somaliska unga män saknar asylskäl, men även om de hade haft legitima sådana, varför är det nödvändigt att ta hit dem? Gruppen är inte heller liten, utan uppgick förra året till 35 000 personer, där kostnaden räknas i miljarder. Är denna invandring av unga muslimska män önskvärd för Sverige och landets framtid? Varför ställer sig svenska politiker aldrig den grundläggande frågan?
3 kommentarer:

 1. Under hösten var det svenskarna som skulle skuldbeläggas hårt eftersom vi tydligen hade en utbredd önskan om att bränna ner asylförläggningar. Ingen ursäkt kommer naturligtvis.

  SvaraRadera
 2. Dessa små bluffgubbar sägs av naiva fruntimmer (inklusive Löfven) vara Sveriges framtid. Fruntimren har hamnat i ett maniskt, sektliknande beteende. Omöjliga att nå med några som helst förnuftsargument. Dessutom har vi exempelvis migrationsverkets Mikael Ribbenvik som i DDR-televisionen tillåts vräka ur sig floskler om att de små bluffgubbarna "är en enorm resurs". Halleluja! Naturligtvis inte den ynkligaste motfråga om vad underlaget är för det påståendet. Sekten försvarar sig.

  SvaraRadera
 3. Därför att deras agenda är att vara en humanitär stormakt i Olof Palmes anda. För det behövs die dumme Sweden. För det går det inte att kritisera de som ska visa hur stora Löfven och Reinfeldt är.
  Visa ska betala o hålla k..

  De tror att vi inte har någon egen åsikt eftersom media inte släpper fram någon med egen åsikt. Där har dom gjort den första missbedömingen. Den andra stora är konsekvenserna och svenskens betalningsvillighet för att Reinfeldt och Löfven ska kunna realisera sin feministiska humanitära stormakt.

  SvaraRadera