fredag 29 januari 2016

Robert Aschberg sätter nytt rekord i patetik

På tiden det begav sig, det vill säga 1980-talet, tyckte jag att Robert Aschberg hade sina kvaliteter som programledare och jag tror knappast att han är ointelligent. Han är förstås politiskt korrekt, men det märkliga är att han är det på ett förvånansvärt torftigt sätt. Jag minns när han en gång intervjuade en angolansk kvinna boende i Sverige, som i ett inslag om någonting helt annat råkade säga att invandringen var den nya tidens kolonialism, varpå Aschberg omedelbart avstyrde resonemanget genom att högljutt förklara någonting i stil med att han tack vare invandringen minsann kunde få en kebab vid en viss tid på kvällen.

I dagens Aftonbladet närmar han sig någon sorts bottennivå, med ett inlägg om den danska lagen om asylsökandes tillgångar, där retoriken närmar sig den vi känner från Jan Guillou. Hans formuleringar och referenser är dessutom sedan länge utnötta av vänsterfolket, inte minst det inledande stycket:

"Godlynthet, fräck humor, en liberal syn på allt som är roligt, snygg design, smörrebröd och snaps.
Danmark har varit ett förbaskat trevligt land. Men nu vete fan. Det är dags att byta 'yndigt', (som står för härligt i national­sången), till 'grådigt', (vilket betyder girigt)."

Det där sades i Sverige för åratal sedan, när Dansk Folkeparti fick någonting att säga till om, och blev något av en specialitet för bland andra Lena Sundström. Danmark hade alltså varit så trevligt på många sätt, men när landet inför restriktioner i invandringen, vilket i Sverige är all godhets måttstock, står landet endast för mörker och ondska. Robert Aschberg säger alltså detta många år efter alla andra. Något mer modernt, men fortfarande sist av alla, kommer då den där referensen till att "dra ut guldplomber" och Aschberg tar den för säkerhets skull till en ny dimension:

"Tänk på vad svartskallarna har i käften. Orensat tandguld ger uppåt 150 kronor grammet, är det rensat kan man få en femtiolapp till. Varför inte sälja människohår, glasögon, skor och kläder? För flyktingarna duger det som de går och står i. Och ska de integreras bör de ändå klippa sig ordentligt.
Att tvinga folk till medicinska experiment vore kanske att ta i, men man kan alltid göra danskt designade lamp­skärmar av huden på de ­flyktingar som råkar dö ­ medan de väntar."

I verkligheten tillverkades aldrig några lampskärmar av människohud i de tyska koncentrationslägren, men det är en detalj i sammanhanget. Den stora frågan är istället: Varför nedlåter sig de politiskt korrekta till sådana här idiotier? De mest uppenbara förklaringarna torde vara att de får applåder för vad som helst av andra politiskt korrekta, vilket vi ser på Twitter, och att dessa alster aldrig granskas kritiskt eller tillåts bemötas. En annan självklar förklaring är att de inte har så mycket reella argument, och då är det förstås lättare att ta i ordentligt för att få fram en poäng som inte finns. I detta sammanhang gjorde Maria Ferm faktiskt en god insats i debatten mot Jimmie Åkesson, då hon inte gjorde några referenser till guldplomber, och istället fokuserade på att de asylsökande kunde ha nytta av sina tillgångar i det nya landet. Jag tycker förstås att hennes inställning är alldeles felaktig, men i jämförelse med exempelvis dagens text från Aschberg var hennes framträdande ett under av saklighet. Ovanstående typ av "argumentation" innebär förstås en grotesk relativisering och ett hån mot verkliga offer, för varför ska någon förfasas över till exempel folkmordet i Rwanda, om det inte var värre än svenska ID-kontroller eller danska krav på egen försörjning?
12 kommentarer:

 1. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mogen nasse kommentar.

   Aschbergs mamma är finländska, dvs då kan man inte vara jude.

   Radera
  2. Ämnet är inte Aschbergs etnicitet...

   Radera
  3. Kanske inte men ögonbrynshöjande ofta är huvudpersonerna i artiklarna på denna eminenta blogg inte halvfinnar.

   Radera
 2. Jag undrar vad han menar egentligen. Så tandvården är så bra utbyggd i menaländerna att de får guld insatt vid lagning av tänderna? Ja, då kan man sannerligen undra vad de gör i Sverige, om de inte har verkliga asylskäl.

  Han bara skränar och gapar, den gode Aschberg, är han senil? /V

  SvaraRadera
 3. Jag tror att Robert Achberg som alla dessa får ur sig sitt dåliga morgonhumör som alla andra som skriver likadant. Skitsamma vad det handlar om.
  Han vet också att sådant alltid blir publicerat (pengar) eftersom hat och hot inom massmedia alltid säljer. Tricket är att låtsas som hat och hot är det motsatta. Kändisar som spyr är alltid säljbart medialt.

  EN annan sak: vi har sett många hatiska SD-krönikor mm på sistone. Det är enligt min mening ett tecken på att det sista försvaret håller på att rämna. Det råder panik och det betyder att svenska folket ska veta vad som väntar dem om de byter åsikt till SD-vänlig. Så var det ju också i slutet i Berlin. Minsta ideologiska svaghet och du skjuts.

  SvaraRadera
 4. Det verkar finnas ett oändligt inre känslomässigt behov hos vänsteranhängare av yttre bekräftelse på att alla former av krav är fascism. Vilket därmed legitimerar deras hat. De kan höra berättelsen om den vite mannens, kapitalismens och västvärldens ondska hur många ggr som helst. Den är lika bra varje gång hur naivt fientlig den än är.

  Börje Fors

  SvaraRadera
 5. Tobbe, du är i form nu, tack för en hel rad vassa analyser. Aschbergs karriär anses allmänt ha nått toppen den gången han i sin talkshow på TV3 presenterade Metan-mannen.

  SvaraRadera
 6. Jeg trodde personlig ikke at Aschberg kunne synke lavere - men dette er nok det mest patetiske jeg noensinne har lest. All fornuft, selvkontroll, logikk og tankegang er totalt fraværende - jeg vil si det så sterkt som at et menneske som maler fram et slikt ondsinnet bilde av et helt folk, må ha en form for psykologisk diagnose.Jeg er enig med Anonym - du er i form Tobbe, en glede å følge bloggen.

  SvaraRadera
 7. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 8. Jag ser att en kommentar är bortplockad och att den berör Aschbergs etnicitet. Hans farfar efterlämnade ett arv vars ursprung härrör från runt 70 miljoner av den judiska sovjetregimen slaktade vita europeiska ryssars besparingar och förmögenheter. Att hans släkt är av judisk börd och intimt samarbetade med dessa bestar är både sant och ingen hemlighet.

  SvaraRadera
 9. Aschberg är en vulgär fjant! Dom gånger jag har sett honom i tv så har jag tyckt att han var en ouppfostrad och framförallt en osympatisk människa. Hoppas att han inte är så mot sin fru och barn.

  SvaraRadera