måndag 8 februari 2016

Invandringsfrågan viktigast för väljarna


DN/Ipsos meddelar idag att frågan som benämns "invandring och integration" nu uppfattas som den absolut viktigaste frågan för 40 procent av de svenska väljarna, en fördubbling på mindre än ett år. Till DN säger Ipsos Johanna Laurin Gulled:

"Det är den största förändringen för en enskild sakfråga som vi någonsin sett i våra mätningar." 

Den näst viktigaste frågan för väljare är skola och utbildning, som lyfts fram av 18 procent av väljarna.


Att denna ödesfråga seglat upp till förstaplatsen i svenskars medvetande är förstås inte särskilt märkligt, eftersom Sverige förra året tog emot 163 000 asylsökande och frågan varit mer debatterad än någonsin förut. Det finns också skäl att anta att allt fler svenskar märker av massinvandringen i sin vardag. Jag hoppas också att det stora intresset för frågan betyder att fler svenskar nu inser att den påverkar de flesta andra områden, som just skola och sysselsättning, fråga nummer två och tre enligt väljarnas preferenser. Man kan naturligtvis inte bryta ut frågor på detta sätt och säga sig vilja förbättra skolan och minska arbetslösheten, samtidigt som man vill bedriva en omfattande asylinvandring.

Det är heller inte särskilt förvånande att Sverigedemokraterna upplevs som det parti som har bäst politik på detta område. Det bekräftar tesen att partiet inte behöver göra så mycket, eftersom själva samhällsutvecklingen visar att det har haft rätt hela tiden. 21 procent väljer i denna fråga Sverigedemokraterna, medan siffrorna är 17 procent för Socialdemokraterna och 13 procent för Moderaterna. Dessa siffror antyder dock att väljarna, precis som vid förtroende för olika företrädare, i hög grad utgår från sina allmänna partisympatier, då det är mycket svårt att föreställa sig att någon på allvar tycker att Socialdemokraterna har en utmärkt politik på området, eller ens en linje i invandringsfrågan överhuvudtaget. 

Siffrorna visar också någonting mer allvarligt, som många invandringskritiker tidigare har hävdat, nämligen att SD snarare flyter med den växande invandringskritiken än leder opinionen. Sannolikt är den absoluta majoriteten av de som ser invandringsfrågan om viktigast också kritisk till asyl- och anhöriginvandringen, men SD förmår inte att samla alla av dem, möjligen eftersom väljarna tvekar inför beskrivningar av "skandaler" och rasiststämplar, samtidigt som partiet inte fullt ut har lyckats förklara för socialdemokrater och moderater att skatter och välfärd inte kan isoleras från invandringsfrågan.




5 kommentarer:

  1. En enkel fråga om orsak och verkan. Rätta upp den havererade invandringspolitiken så följer, men inte bara, skola och utbildning, jobb och sysselsättning och sjukvården efter. Vi får ordning på bostadsbubblan och lejonparten av kriminaliteten bara för att skumma ytligt.

    Ingen fråga är viktigare för en framtid för Sverige och svenskar.

    SvaraRadera
  2. Det är allvarligt att SD bara glider med och inte leder opinionen. De måste visa mycket mera handlingskraft för att bli ett alternativ för framtiden. Det och Mattias K uttalanden väcker farhågor att de inte är regeringsdugliga. /Mats

    SvaraRadera
  3. Det är beklagligt att SD har personer som Mattias Karlsson och Linus Bylund i sin ledning. Vi som röstat med SD i de senaste valen kommer säkert att välja vilket parti som helst som prioriterar Svenskarna i nästa val. Ingen svensk stöder partier som är odemokratiska, sen får Åkesson var hur duktig som helst.

    SvaraRadera
  4. Hur i herrans namn tänker Svenne Banan och Kajsa Kålrot? Att invandringsfrågan har blivit den viktigaste frågan för 40 % av befolkningen borde innebära att de vill ha mindre invandring men ändå röstar ca hälften av dessa på de sju partier som vill fortsätta med massinvandringen och försämra skola, utbildning och sjukvården som belastas mycket mer av invandrare än av svenskar. Det vore som om de som var starkt emot kärnkraften på 80-talet skulle ha röstat på Moderaterna som var mest positivt inställda till kärnkraft. Även om PK-medias fabricerade SD-skandaler och rasist- och nazisstämplar är avskräckande så borde de fundera över vad som är alternativet. Väntar de på att KD plötsligt ska få en riktigt kristen värdegrund och protestera på allvar mot islamiseringen eller att Löfven plötsligt skulle få en Lidnersk knäpp och inse saker som halva befolningen nu har börjat inse.
    Även om invandringsfrågan nu har blivit den viktigaste frågan så är det nog inte så många som inser HUR viktig den är och hur kort tid vi har på oss innan allting är för sent att rätta till.

    Stig

    SvaraRadera
  5. "Det är allvarligt att SD bara glider med och inte leder opinionen. De måste visa mycket mera handlingskraft för att bli ett alternativ för framtiden. Det och Mattias K uttalanden väcker farhågor att de inte är regeringsdugliga."

    Partiet har en för svag ledning. Jimmie Åkesson är väldigt dåligt påläst och okunnig om det mesta som inte rör partiets profilfråga. Han dög väl för tio år sedan, men nu borde han bytas ut. Att Åkesson ofta omskrivs som en skicklig politiker av medierna tycker jag är konstigt. Han jämförs ofta med Schyman som, också mycket märkligt, beskrivs som en skicklig politiker. Båda är svaga politiker tycker jag. De är inte brett politiskt orienterade utan använder sig av sin käpphästar ständigt och jämnt. Man vet alltid hur en debatt som Åkesson eller Schyman deltar i kommer att gestalta sig. Har man sett en debatt har man sett alla.

    Åkesson slingrar sig i alla frågor förutom invandringsfrågan. Får han en fråga av Sjöstedt om vinster i välfärden så beter han sig som en chockad pellejöns och kan inte försvara sin position på ett bra sätt. Jag blir varje gång orolig att han ska byta fot och gå på Sjöstedts linje. Detta ointresse för politik i bred mening är Åkessons stora svaghet. Jämför honom med Marine Le Pen som är en brett orienterad politiker som kan ge slagfärdiga svar i en tv-studio oavsett vilken fråga hon ställs inför av en journalist. Den förmågan har inte Åkesson. Han blir svamlig och grumlig om han får en fråga om något som inte rör partiets invandringspolitik.

    Detta är anledningen till att SD inte leder och skapar någon opinion. Åkesson är en för tunn politiker. Han kan inte med trovärdighet uttala sig om säkerhetspolitik, utrikespolitik, socialförsäkringssystem eller vad helst du annars kan tänka dig. Om dessa frågor är han ungefär lika okunnig som medelsvensson. Det är trist, men så är det.

    SvaraRadera