måndag 29 februari 2016

Migranterna vid makedonska gränsen


Idag rapporterar flera nyhetskanaler om oroligheter vid gränsen mellan Grekland och Makedonien. Migranter hindras från att ta sig in i Makedonien, försöker forcera stängslet, kastar sten och möts med tårgas. Inslaget från CNN nedan är något vinklat, då man till exempel talar om "kvinnor och barn", men vi får viss intressant information:


Makedonien släpper alltså in personer från Irak och Syrien med giltiga ID-handlingar, vilket visar att vi fortfarande inte har någon sorts "Fästning Europa". Vi kan ju gissa till vilket land afghanerna helst vill.

Titta på bilderna. Är det här verkligen människor som vi vill släppa in i stora antal i våra länder? Det är också tragiskt att EU har visat sig helt oförmöget att hantera just migrantsituationen, ett område där samordning verkligen skulle göra nytta. Jag menar då förstås inte det som liberalerna menar, där de vill se fördelning av migranter över unionens länder, utan helt enkelt ett samarbete och stöd till de länder som befinner sig vid fronten. När nu länder på Balkan skärper sina gränskontroller, verkar många migranter fastna i Grekland, men de skulle naturligtvis inte ha släppts in dit heller. Med gemensamma europeiska resurser borde det absolut vara möjligt att patrullera haven och den grekiska övärlden. Framför allt finns det fortfarande ingen som helst anledning för Sverige, längst upp i norra Europa, att släppa in någon.

I mitt vänsterflöde blir de patetiska kommentarerna förstås många:Om man ska storma ett stängsel med polis på andra sidan bör man kanske hålla barnen på avstånd. Så väldigt många barnfamiljer visar inte bilderna heller. Advokaten och asylposören Anne Ramberg var förstås tvungen att också säga något, men hon fick nästan enbart mothugg:

Det kanske finns ett visst hopp om den svenska opinionen, trots allt.
7 kommentarer:

 1. "...stranded in Greece without access to Europe " bräker CNN-bruttan. Jaha, jag hade för mig att Grekland ligger i Europa. Och enligt Schengen-förordningen ska asyl sökas där. Så vad är problemet? Fast det förstås, utan ett påstått problem blir det ju inget reportage.

  SvaraRadera
 2. Är verkligen Ramberg jurist? Jurister brukar vara bokstavstrogna näst intell absurdum. Ett land har rätt att till alla till buds stående medel försvara sitt territorium mot varje form av invasion.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nog vet du väl till vilken folkgrupp Ramberg tillhör, samma som en annan av Djävulens många advokater, nämligen Silbersky.

   Radera
 3. Sjöstedt tror på gosedjur till migranterna.

  https://www.youtube.com/watch?v=2OIw6ZXssXw

  SvaraRadera
 4. "... och barn"
  Jag tror det var romarna som först använde barnsoldater (därav namnet INFANTeri), vilka gick i första ledet för att beveka fienderna.
  Och vi i väst låter oss bevekas och luras av detta gamla trick, nu använt av muslimerna.

  SvaraRadera
 5. Håller med Tobbe! EU skulle genom gemensamma krafter kunna skydda EUs yttre gräns, det är faktiskt EUs ansvar om vi ska ha Schengenordningen. Men vad jag förstått är svenska regeringen en bromskloss. Den vill inte ha något överstatligt gränsskydd utan det ska vara nationella gränsskydd. Hur de resonerar begriper jag inte! Själv är jag emot överstatlighet rent principiellt, men i det här fallet borde det vara ett gemensamt projekt. Grekland och Italien är mycket utsatta och måste ha hjälp.

  SvaraRadera
 6. Såg f.ö. inga barn i videon, de allra flesta var unga män och mycket aggressiva!

  SvaraRadera