söndag 28 februari 2016

Medieetablissemangets arrogans


Ja, det här är verkligen delar av Aftonbladets ledarredaktion.
Swedin, Pettersson och Virtanen.

Man skulle förstås kunna skriva både en och två böcker om hur medierna och deras figurer fungerar i dagens Sverige, men jag tänkte här endast visa ett litet aktuellt exempel på hur de resonerar. Många människor är upprörda över SVT:s senaste mångkulturella lilla örfil, men det svenska medieetablissemanget är fullständigt ointresserat av hur kritikerna tänker eller vad de menar. Denna dag har de sedvanliga journalisterna och posörerna ägnat åt att håna hur lite "sverigevänner", ett ord de gärna använder och sätter inom citationstecken, förstår. De nöjer sig med sin inlärda bild av hur det nog handlar om rasister som blev kvar när tåget gick och inte har tillräckligt stor hjärna eller öppet hjärta för att omfamna det nya och spännande. Om dessa journalister hade haft tillräckligt mycket nyfikenhet för att gå in på olika oppositionella bloggar, skulle de se att tankarna kring SVT är bra mycket mer analytiska och mångfacetterade och att det inte är främmande språk i sig som provocerar. Karin Pettersson, politisk chefredaktör på Aftonbladet, bjuder idag på ett par talande kommentarer:


Det är knappast vi som har startat kulturkriget, utan det medieetablissemang, i detta fall SVT, som ständigt utför små attacker mot landet och befolkningen. Kriget är nödvändigt. Hennes kollega Daniel Swedin verkar vilja antyda att man kanske inte helt ska hålla sig utanför debatten trots allt:


Eftersom det är en kollega, som i Petterssons ögon alltså har samma status, bemödar hon sig att svara:Nej, det var SVT:s sändning som var en provokation, dessutom en mycket medveten sådan. Man kan då tänka att vi inte borde reagera på den, men det tycker jag absolut vi ska göra, liksom vi ska bemöta så många lögner vi hinner med. Den sista kommentaren är också mycket talande, där vanliga svenskars yttranden sammanfattas som "brölet", något som eliten inte ska nedlåta sig till att bemöta, utan istället ska "förklara". Nåväl, något skulle väl jag säga också:


Att jag förstås inte fick något svar på detta är lite intressant, eftersom jag aldrig får det från just journalister. De kan få tjugo kommentarer på något inlägg, men besvarar endast och alltid de som har samma status inom medieetablissemanget, precis som vi ser ovan. Det behöver inte vara likasinnade, då Ivar Arpi glatt svarar Anders Lindberg, och vice versa, men de håller sig för goda för att svara vanliga människor. 

För ett par veckor sedan träffade jag en medieforskare som intervjuade ett antal oppositionella röster. Han frågade mig då bland annat om jag skulle vara intresserad av någon diskussion med etablerade medier eller på något sätt delta i dem. "Javisst", svarade jag och skrattade till lite, "men något sådant intresse finns överhuvudtaget inte från deras sida". 

Vi får hoppas att det bland annat blir deras arrogans och ointresse för vanliga människor som gräver deras egen grav. Ju längre de isolerar sig och förtjust sitter och skriver om hur dumma "sverigevännerna" är till varandra, desto mer kommer naturligtvis behovet av alternativa medier växa, där undangömda nyheter och andra perspektiv kan göra sig hörda.

13 kommentarer:

 1. En helt seriös fråga om personen i förgrunden, vem i all världen är det?
  Det går inte att köra med uteslutningsmetoden heller då jag inte inte kan se om det är en karl eller ett fruntimmer.

  I övrigt är det som vanligt, tabloiderna har fortsatt järngrepp på de svagsinta. Swedin och de andra överbetalda är sig lika. De kommer aldrig att förändras.

  SvaraRadera
  Svar
  1. För säkerhets skull har jag nu försett dem med namn...

   Radera
  2. De två i bakgrunden som liknar Humle & Dumle är "männen" Svedin och Virtanen och hermafroditen i mitten är Karin Pettersson.

   Stig

   Radera
 2. Starta nåt för etniska svenskar som fokuserar på svensken,
  istället för att reta sig på PK-rörelsen?
  En motpol mot all denna propaganda. Nåt större än enskilda poddar. Kan det bli så i framtiden?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror att det kommer att växa fram allt mer. Jag vill också påminna om att det finns en tryckt tidning: Nya Tider.

   Radera
  2. Nya Tider - Kasselstrands egen lilla bakgård - nej tack !

   Radera
  3. Hur menar du då? Jag gillar Kasselstrans och prenumererar på den utmärkta tidningen Nya Tider. Men tyvärr kan jag inte läsa Kasselstrand där.

   Radera
 3. "Problemet" för Nya Tider, jag började prenumerera när Stefan Torssell skrev om Estonia, är att den bara kommer ut en gång per vecka, så inrikes nyheter är oftast gamla; det som står i tidningen har redan avhandlats i alternativ media på nätet.

  Men man är bra på reportage och utrikes. Där har man en nisch i vilken man lätt slår etablerad slaskmedia

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad jag vill svara på det är att vi ofta skriver om sådant som inte tas upp i varken etablerad eller alternativ media och att vi, om jag får säga det själv, gör det på ett mer seriöst sätt. Vi är också ofta själva på plats, intervjuar personer osv.

   Radera
 4. Kulturkriget har ju pågått sedan mitten av 1980-talet då den s.k. intelligentian började fråga "vad är svenskt?" och försökte tuta i människor att det är så spännande och givande med främmande kulturer som om medborgarna var små barn som inte på egen hand kunde resa ut i världen för att upptäcka alla dessa "spännande kulturer". Kulturkriget har pågått i 30 år men först nu upptäcker Karin Pettersson det men hon är ännu ur stånd att avgöra vilken sida som påbörjade det.
  Att SVT var ute efter att provocera både Sverigevänner och den vanlige hästsovande "Nisse i Hökarängen" är ju så uppenbart att det blir löjligt att ens diskutera det. Att snedvrida nationahymnen är en lika tydlig provokation som nidvisan om Olof Palmes död men den visan sjunger marxisterna på Aftonbladet inte med i... Känner de sig provocerade på något sätt...?

  Stig

  SvaraRadera
 5. Generellt sett är journalister riktiga översittarsvin. Att ignorera den föraktlige Nisse i Hökarängen på Twitter och kalla kommentarsfält för "pissrännor" och fria medier för "undervegetation" säger allt om deras folkförakt och narcissistiska divafasoner.
  Undrar ofta när journalistkåren blev en sekt bestående av översittarsvin? Jag gissar att de blev det sedan Sverige blev blandkulturellt. På 70-talet och halva 80-talet försvarade journalister ofta "den lilla människan" som hamnat i kläm i byråkratin eller hamnat utanför i samhället men sedan Sverige blev mångkulturellt har de övergått till att undervisa allmogen om blandkulturens förträfflighet och mässar om "alla människors lika värde" och hur fördomsfulla och obildade alla utanför journalisternas skrå är. Sina egna fördomar ser de naturligtvis inte eftersom omnipotenta människor saknar den förmågan. Det enda sättet att få ner dem på jorden är att bojkotta deras tidningar så att de inser att de inte har något att bidra med till samhället och så att de blir arbetslösa och degraderas till socialfall.

  SvaraRadera
 6. Tabloiderna och morgondraken DN samt moderatsvassande SvD har fått en rejäl muta av etablissemanget i form av moms på endast 6 % istället för 25 % som det borde vara. Därmed har Schibstedt möjlighet att betala en figur som Karin Pettersson
  116 000 i månaden för att rapa floskler. Som tack för den frikostiga mutan slipper etablissemanget kritisk granskning. Fler mutor finns, presstöd kallas det. Visste ni förresten att muta är ett arabiskt ord?
  Mutah = prostituerad.

  SvaraRadera
 7. Var det inte nån som hette typ Turbo, nej Kurdo Brakskit eller nått sånt var det i.a.f. som hånade Jimmie Åkesson för att han hade glasögon?

  SvaraRadera