fredag 11 mars 2016

Nej, integration handlar inte om att "ge och ta"

Dagens Aftonbladet har publicerat ett inlägg från turkiska Semanur Taşkın, språkrör för Grön Ungdom i Stockholmsregionen, där hon slår ett slag för både hijabbärande och skilda badtider för män och kvinnor. Det är intressant att Miljöpartiet idag verkar vara det parti som främst lyfter fram muslimska företrädare och värderingar. En del personer undrar om eller när ett islamiskt parti kommer att ställa upp i svenska val, men det skulle sannolikt vara en sämre strategi än att helt enkelt använda de befintliga partierna för att styra landet i önskvärd riktning. Om Muslimska brödraskapet skulle ställa upp i svenska val, under något namn, skulle det inte nödvändigtvis ens komma in i riksdagen, men genom Miljöpartiet har rörelsen fått en representant i självaste regeringen.

Semanur Taşkın menar att integration handlar om att ge och ta, vilket alltså ska betyda att man ska mötas på halva vägen, eller som Mona Sahlin en gång uttryckte det:

"Svenskarna måste integreras i det nya Sverige, det gamla Sverige kommer inte tillbaka."

När det gäller könsseparation och hijab anser Semanur förstås att fel personer kommer till tals:

"Diskursen präglas av en debatt över huvudet på de människor som kan delge perspektivvidgande åsikter."

Hon begränsar dock själv rätt rejält vilka som anses bidra till "perspektivvidgande", där inte heller personer med god insyn i islamisk kultur platsar:

"Oftast baserar debattörer (som Sakine Madon, Gulan Avci (L) och Sara Mohammed), sina påståenden på hemmagjorda fältstudier i förorten. De har sett. De har hört."

Vad de eventuellt har sett och hört är för Semanur irrelevant, eftersom hon kan förklara hur det verkligen är:

"Jag har växt upp i det muslimska civilsamhället. Jag träffar hundratals kvinnor, släktingar och vänner, som bär hijab. Jag har inte hört en enda som blivit tvingad att bära hijab. Tvärtom, det är många, inklusive jag, som blivit tvingade att inte bära slöja. Inte av mina föräldrar. Utan av samhället."

När Semanur Taşkın tillsammans med beslöjade vänner och
ett par dhimmis håller "tyst minut" vid ett tal av Jimmie Åkesson.


Jag vet att många, kanske rentav de flesta, väljer att bära hijab av fri vilja. Det gör dock inte uppvisningen till ett mer positivt inslag, då bärandet fortfarande handlar om att manifestera en grotesk ideologi för var och en man möter. Semanur går dock längre än så:

"Hijab är för mig och många andra inte en symbol för förtryck. Det är en modig (och faktiskt rebellisk) symbol för att motsätta sig patriarkala strukturer. Det är en symbol för frigörelse."

Nej, det är inte särskilt "rebelliskt" i dagens Sverige, även om det provocerar många av oss. Hur det skulle handla om att motsätta sig "patriarkala strukturer" kanske verkar obegripligt, men det brukar motiveras genom att det på profetens tid innebar ökad kvinnofrid. Om man tänker sig att det skulle stoppa mäns blickar, räcker det knappast att täcka just håret, utan man bör då bära något löst och heltäckande, som exempelvis en iransk chador. Att i dagens Europa frivilligt bära hijab handlar enbart om att manifestera sin religiösa tillhörighet och sitt avståndstagande från det omgivande samhället och då bör man inte heller beredas plats här. Samtidigt finns det många rapporter om att det religiösa förtrycket hårdnar i "utanförskapsområden", där det sannolikt ofta är lättare att helt enkelt ta på sig den där hijaben. Jag kommer då att tänka på ett inslag från nederländsk TV, där till och med en 12-årig marockan gör sitt för att upprätthålla normerna:
Semanur Taşkıns argumentation är, som så ofta i dessa sammanhang och från dessa avsändare, försåtlig:

"Andras kulturer och dess gränser kan se annorlunda ut. Ingen kultur är mer rätt eller fel, så länge den inte skadar någon. En dag i veckan i ett badhus för kvinnor skadar ingen."

Jo, i Sverige finns det faktiskt en kultur som är mer berättigad och inte måste lämna plats till en annan. När muslimer framför dessa krav handlar det inte om någon oskyldig fundering kring "en dag i veckan" utan är ett led i att flytta fram ideologins positioner. Huruvida muslimer ser på alla kulturer och beteenden som likvärdiga känner vi till. Semanur kallar föraktfullt anpassning för "assimilation", ett vanligt drag från de som inte heller vill se integration, och menar att motstånd mot könsseparation innebär:

"Var som oss, eller försvinn från badhusen."

Ja tack, och det är ett fullt rimligt krav även när det gäller medborgarskap i detta land. Det finns en mängd länder med islamisk lagstiftning och samhällsnormer och kanske räcker det för Semanur Taşkın att återvända till Turkiet?
7 kommentarer:

 1. Jomen visst. Hur integreras västerlänningar i tex Saudiarabien - jo i camps !

  SvaraRadera
 2. Ännu bättre,dra åt helvete!

  SvaraRadera
 3. "Andras kulturer och dess gränser kan se annorlunda ut. Ingen kultur är mer rätt eller fel, så länge den inte skadar någon."

  Islam skadar alla andra kulturer och samhällen där den dyker upp. Islam är nog rätt på den arabiska halvön men inte i Europa och katoliker, mormoner och amishfolket passar inte in i arabvärlden eller i Afrika.

  Att mötas på halva vägen är inte alltid en god regel. Om Sverige invaderades av en halv miljon tyska nazister istället för de arabiska vi nu "berikas" av skulle vi då mötas på halva vägen genom att tolerera en ledare med halvdiktatorisk makt, deportering av alla judar istället för utrotning, några års fängelse för fackföreningsledare och kommunister istället för att mörda dem...? Vissa religioner och ideologier ska man inte kompromissa med och inte ge dem tummen för då tar de hela handen. Nazism, fascism, kommunism och islam är sådana ideologier.
  Vad gör sådana ointegrerbara och inkompatibla varelser som Semanur Taşkın i Sverige?

  SvaraRadera
 4. Intressant med kedjorna till vänster om Semanur. Ska hon tjudras till kvällen av farbröderna? Kvinnor är ju inte mer än boskap enligt vissa paschor. Dessutom riskerar ju inte paschorna då att hon är ute och ränner. Huga, tänk på hedern!

  SvaraRadera
 5. Ca 90% av Aftonbladets läsare ogillade de föreslagna integrationsförslagen.

  SvaraRadera
 6. Ett nytt islambaserat parti är enda räddningsplankan för (mp), dom ryker så det skvätter Romson-diesel i valet 2018. Därför deras ohöljda kaskad av islmism-vurmande.

  SvaraRadera
 7. Det stora problemet är att Muslimska värden inte platsar i den Svenska kulturen. För att Muslimerna skall passa in måste vi ändra på våran kultur. Men jag tror inte att dom skulle vara nöjda med det,varifrån skulle pengarna komma till bidragen dom får

  SvaraRadera