lördag 7 maj 2016

Dagens citat: Frida Boisen


"Hur bra blir det inte, de gånger vi faktiskt vågar välja. Att inte rätta in oss i ledet. Att inte göra som alla andra."
ExpressenMediemänniskan Frida Boisen vill säga någonting om det positiva i egna idéer och vägval, i en krönika som hyllar Tess Asplunds knytnäve mot NMR. I denna text, vars innehåll redan har förmedlats av en lång rad andra krönikörer, lyckas Boisen även få med en mening som liknar den översta och kritiserar flockbeteende:

"Så vi alla går samma väg. Lydigt i led. Glömmer att välja."

Det är någonting speciellt med journalisters syn på sig själva och jag är övertygad om att Frida Boisen uppriktigt tror på det hon skriver och är helt blind för ironin i att skriva precis som alla andra, om just samma bild som nu är viktig för alla andra krönikörer, och samtidigt bekymra sig över att människor går lydigt i led.

Om hon hade velat gå en egen väg, ta en risk och visa mod i sin egen värld, hade hon kunnat ifrågasätta det storslagna i att ännu en fanatisk motdemonstrant gör någonting mot någon annans demonstration, påpeka att Tess Asplund med sina 42 år kanske är lite väl gammal för att vara proffsdemonstrant och skrika på gator och torg år efter år, eller ställa den hypotetiska frågan om en knytnäve mot ett vänstertåg skulle ha uppmärksammats och hyllats av medierna. Jag hade inte ens tänkt nämna den "ikoniska bilden" här, eftersom jag inte tycker att den på något sätt utgör en händelse, men Frida Boisens hyckleri och förvridna självbild var trots allt värda en liten kommentar.
3 kommentarer:

 1. Den utsträckta armen med knuten näve är den revolutionära kommunistiska rörelsens motsavarighet till nazihälsningen med öppen hand. Den knutna handens hälsning har sitt ursprung hos de tyska kommunisterna under Ernst Thälmans ledning med ursprung i 20-talet. Kommunisthälsningen används sedan dess av allehanda udda rörelser; feminister, rasifierade, vänsterliberala, sexuella avvikare, proggare och allmänt missnöjda med allting.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då är det väl ett solklart fall av hets mot folkgrupp,eller?
   Inga kommunister på våra gator!

   Radera
  2. Exakt, det är intw någon "knytnäve utan en inverterad "Tysk hälsning"
   Om någon kvinnlig Nordfrontare heilat framför Afrosvenskarnas riksförbunds parad hade hon säkert åtalats för HMF.

   Radera