lördag 14 maj 2016

Några punkter om denna sida
Etiketterna kommer att försvinna och därmed också listan med dem i högerspalten. Skälet är att de skapades när bloggen var alldeles ny och indelningen successivt har blivit allt mer omotiverad. Om jag skapade den idag, skulle uppsättningen av etiketter se helt annorlunda ut. Jag rekommenderar den som vill hitta inlägg om ett särskilt ämne att i stället använda sig av sökfältet längst upp till vänster, vilket borde fungera utmärkt för att hitta särskilda personer, partier och företeelser.

Kommentarer är välkomna och det är alltid trevligt när ett inlägg skapar en debatt, där läsarna kan bidra med andra infallsvinklar och ny kunskap. Jag försöker att censurera så lite som möjligt och i de få fall det sker brukar det handla om ett alltför grovt språk eller något som kan ses som hets mot folkgrupp. Förutom en diskussion kring ämnet, går det förstås bra att dela ut både beröm och kritik i detta fält. Kommentera gärna mer! Jag vill ännu en gång framhålla vikten av att ange namn eller ett alias, eftersom en diskussion med ett antal "Anonym" blir förvirrande och det dessutom är trevligt att kunna identifiera återkommande kommentatorer.

De utländska inslagen, ofta i form av översatta videoklipp, har flera syften. Ett är att påminna om att kampen pågår i hela Europa, vilket kan verka som inspirationskälla. Jag tycker också att det är viktigt att visa vad vissa partier och deras företrädare faktiskt säger, eftersom svensk media tenderar att grovt förvränga bilden av dessa utländska partier. Denna utländska bevakning fokuserar huvudsakligen på Nederländerna, Belgien och Frankrike, vilket beror på att jag behärskar just detta områdes språk och därför känner att jag har någonting att tillföra. Jag talar förstås engelska, men många engelskspråkiga klipp sprids ändå av oppositionella sidor och då ser jag inget behov av att lägga upp dem också här. Ibland lägger jag upp något från den ryska nyhetskanalen RT eller Britain First, men låter dessa vara otextade, eftersom jag utgår ifrån att de flesta läsare förstår dem och arbetsinsatsen därför känns omotiverad. Dessa textningar är förvånansvärt tidskrävande, vilket främst beror på att varje rad ska ges en lämplig längd, visas under en rimlig tid och ska synkroniseras med det som sägs. Följaktligen har jag ingen möjlighet att lägga upp varje framträdande som till exempel Marine Le Pen gör, utan lyfter fram de som jag tror kan intressera även en svensk publik, vilket gör att till exempel invandringspolitik och terrorism blir något överrepresenterade som ämnen. Patriotiska partiers företrädare talar förstås också om inrikespolitikens alla områden, från ekonomi till arbetsmarknad och jordbruk. Genom den återkoppling jag får, har jag förstått att det finns en stor grupp läsare som uppskattar dessa klipp, vilket gör att jag sporras till att fortsätta.

Slutligen vill jag passa på att tacka alla er läsare som intresserar er för det jag skriver och genom kommentarer bidrar till en dialog. Det är en ynnest att få skriva om det som intresserar, irriterar och inspirerar mig och samtidigt veta att människor runt om i landet tar del av mina synpunkter. Ett särskilt tack till er som någon gång har donerat; det uppskattas och är välbehövligt. 6 kommentarer:

 1. Tack Tobias för dina texter och analyser. Jag läser dem med glädje.
  Hälsningar Anna

  SvaraRadera
 2. Hej Tobias! Har läst din blogg ett tag nu och jag ville bara passa på och tacka för dina texter och den kunskap du bevisligen har, och villigt delar med dig av.
  Vet inte om jag kan ställa en fråga här men jag gör ett försök: Jag sökte på Vlaams Belang på wiki men hade verkligen svårt att tolka ut var dom står egentligen...ja, du kanske förstår vad jag menar. Är dom som SD eller F.N.? Deras företrädare är i alla fall väldigt karismatiska och har gett ett gott intryck på mig. Det jag sett och hört i klippen, du så förtjänstfullt översatt, ger ett intryck av både SD o F.N.

  Tack än en gång!

  Lasse

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Lasse! Tack för din positiva kommentar.

   Det är alltid svårt att sätta likhetstecken mellan olika partier, dessutom i olika länder, eller jämföra dem på en vänster-högerskala.

   Till att börja med kallar sig Vlaams Belang själva för ett högerparti, vilket t ex SD inte gör. En mycket viktig aspekt, som ju finns hos varken FN eller SD, är att partiet vill ha ett självständigt Flandern, vilket kan sägas vara något av en huvudfråga.

   I invandringsfrågan kan man säga att VB på sätt och vis ligger närmare SD, då de i partiprogrammet inte kräver ett totalstopp, vilket FN gör. När det gäller framtoningen på detta område skulle jag dock säga att de har ett hårdare språkbruk än de andra partierna jag följer. De talar t ex om "islam" som en fara, till skillnad från Marine Le Pen som alltid preciserar "islamistisk fundamentalism". Även Geert Wilders och hans PVV riktar in sig på islam i sin helhet.

   Denna skillnad i framtoning har du säkert själv märkt om du har sett ett antal klipp från de olika partierna. Man kan också se skillnader i vad de fokuserar på. SD har naturligtvis ett fullständigt partiprogram, men förknippas fortfarande mest med, och är bäst på att debattera, invandringsfrågan. Marine Le Pen talar mycket mer om ekonomi, EU och till exempel landsbygd och jordbruk.

   För att sammanfatta: VB har ett hårdare tonläge än både SD och FN, men har också förstås vissa grundläggande likheter med de båda, när det gäller t ex invandring och EU. Framför allt skiljer de ut sig i sin självständighetssträvan.

   Radera
  2. Tack för uttömmande svar! Jag har nog sett majoriteten av dina klipp med Vlaams Belang. Det är som du säger en något hårdare ton men utan att för den sakens skull "gå över gränsen".
   Man kan ju se att i flera Europeiska länder ökar just den har typen av partier i popularitet. Ett i mitt tycke naturligt steg i ett numera främmande Europa.
   Jag hoppas du fortsätter med din bevakning av VB och översättningarna. Det är mycket intressant att följa även andra länders partier och deras syn på hur vi ska lösa problemen som nu hopar sig.

   Ha det bra Tobias och tack för en av Sveriges bästa bloggar! (Läser många!:)

   Lasse

   Radera
 3. Instämmer i lovorden.
  Dina analyser och översättningar är mycket givande.
  Försöker dela med mig av dem.
  Har noterat att en del klipp med Marin Le Pen har blivit blockade

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack!
   Så vitt jag vet rör det sig om två. Jag har nu laddat upp dem på Dailymotion och i blogginläggen ersatt de blockerade klippen. Här är de:

   http://tobbesmedieblogg.blogspot.se/2016/04/marine-le-pen-i-telematin.html

   http://tobbesmedieblogg.blogspot.se/2016/03/marine-le-pen-moter-fientlig.html

   Radera