torsdag 19 maj 2016

När Feministiskt initiativ ska spendera

Feministiskt initiativ har i sitt program en rad kostbara förslag, mer eller mindre bisarra, som vid en jämförelse får Vänsterpartiet att framstå som omdömesgillt. När nationalekonomer kunde visa att hundratals miljarder i ökade kostnader och minskade intäkter skulle bli resultatet av FI:s politik, minns vi hur Gudrun Schyman viftade bort sådana tråkigheter:

"Vi kan inte ha pengarna i högsätet. Man får inte vara så fyrkantig."

När Jimmie Åkesson i en debatt frågade Gudrun Schyman hur partiets vidlyftiga asylpolitik skulle finansieras, blev svaret:

"Det är väl ointressant om det kostar pengar."

Självklart kan man se kostnader som någon annan betalar som ointressanta, men det är ingen seriös inställning för ett parti som vill ha makt och faktiskt har det i vissa kommuner.

Idag kan Sydsvenskan berätta om FI:s planer för Lund, som ger ytterligare en liten inblick i detta partis prioriteringar och funderingar. 2,4 miljoner ska satsas på genuspedagoger och HBTQ-certifiering av grundskolor. Det är lätt att skratta och skaka på huvudet åt dagens genustrams, men när man dessutom blandar in barn är det inte längre något skämt och kostnaden för skattebetalarna inte den värsta aspekten. Sannolikt anser dessa människor helt enkelt att de sitter på sanningen och att det därför är nödvändigt att den sprids bland så unga personer som möjligt, men i min mening ska skolan ge barnen reell kunskap i basämnen och inte utsätta dem för någon som helst propaganda.

FI menar också att kommunen måste få en heltidsanställd jämställdhetsstrateg, och partiets Pernilla West avslöjar då någonting intressant:

"Majoriteten av jämförbara kommuner har redan det."

Det hade jag i så fall ingen aning om och det skulle vara mycket intressant att få reda på vad en sådan person gör. Redan titeln får oss att misstänka att det handlar om en mycket diffus roll som främst har ett symboliskt värde. Vad gör man från morgon till kväll, måndag till fredag, för att arbeta strategiskt med jämställdhet?


När Joakim Månsson Bengtsson får träffa
en av partiets starkast lysande stjärnor.


En nybliven partimedlem bjuder på lite ytterligare tragikomik:

"Tidigare miljöpartisten Joakim Månsson Bengtsson som hoppat över till FI var för första gången med på sitt nya partis budgetgenomgång och presenterade en satsning för EU-migranter – eller EU-medborgare i utsatthet, som enligt honom är en lämpligare benämning."

Den mycket finkänsliga, och fullständigt missvisande, beteckningen "EU-migrant" är alltså även den numera olämplig. Då påpekandet kommer från en medlem i FI, lär olämpligheten ligga i någon form av kränkning snarare än i den missvisande bilden, eftersom den som vill vara tydlig snarare säger "rom", "tiggare" eller "romsk tiggare" än "EU-medborgare i utsatthet". Detta konstanta utvecklande av nyspråk är ett oskick, då allt fler termer sedan måste översättas tillbaka till den faktiska innebörden, där medborgaren i detta fall måste lära sig att "EU-medborgare i utsatthet" inte handlar om en arbetslös spanjor eller en hemlös tysk. Nåväl, denne Joakim Månsson Bengtsson vill hursomhelst höja anslaget till denna grupp från 700 000 kronor till 2 000 000.

Fria toalettbesök på Stadsbiblioteket resulterar i ett inkomstbortfall på 75 000 kronor och för Pernilla West är inga frågor är för små, så länge de kostar pengar, och inga motiveringar för grandiosa:

"Det ska inte kosta att gå på toaletten, det är en mänsklig rättighet faktiskt, och bör vara gratis. 

Vidare tycker FI givetvis att vegetarisk mat ska vara huvudalternativet i skolbespisningen.

Avslutningsvis kanske någon undrar vad ett litet partis förslag i en kommun har för allmänintresse. Jag har främst lagt upp detta i humoristiskt syfte, men det kan ändå vara värt att betänka att FI får flera tusen röster och har mandat i många kommuner. I exempelvis Göteborg ingår de i styret. Framför allt kan det vara värt att minnas partiets tragiska politik nästa gång medierna bestämmer sig för att försöka få in det i riksdagen och skriva om hur Gudrun Schyman har vind i seglen.

4 kommentarer:

 1. Fi sitter i Stockholms stadsfullmäktige, och har röstat fram hur återvändande jihadister skall belönas. Statspension, lägenhet i Stockholms innerstad, och tillgång till psykolog. Ja, en riktigt hygglig hjältepension.
  peter

  SvaraRadera
 2. Jag har träffat lokala FI-anhängare. Det var en bisarr upplevelse, minst sagt.

  SvaraRadera
 3. Ja, det är en bisarr upplevelse att läsa om hur Fi månar om jihadisterna som bedrivit en kriminell folkmordsverksamhet med kvinnor och flickor som främsta offer. Samtidigt som svenska ungdomar som skadats i Afghanistan under stora uppoffringar för att ge kvinnor och flickor människovärde har problem med Försäkringskassan när de är tillbaka i Sverige. Feminism, någon?

  SvaraRadera
 4. Fi har inte röstat om att jihadister ska belönas. Det måste vara ett missförstånd? Det var nog förslaget om att jihadister skulle få hjälp att komma tillbaka i samhället, dvs omskolas. Men jag tycker ändå fi har gjort och lyckas i en hel del frågor. Eftersom fi är det enda partiet som har feminism och jämställdhet som profilfråga har eller känns det som efter fi framgångar att de andra partierna har tagit mer allvar på feminism och jämställdhet för att vinna röster
  o

  SvaraRadera