fredag 20 maj 2016

Ängsligheten kring svenska normer


Andreas Norlén (M)


I förrgår skrev Andreas Norlén (M), ordförande i riksdagens konstitutionsutskott, om att "Vi måste våga prata om svenska normer". Han tog sitt avstamp i de islamistiska tendenser och företrädare som har skakat Miljöpartiet på senare tid och skrev bland annat:

"Sammantaget är allt detta ett utslag av att det länge funnits en rädsla för att uppfattas som intolerant, om man tydligt markerar mot beteenden och åsikter som är oförenliga med svenska värderingar. Det är dags att slutgiltigt göra upp med den hållningen."

Denna rädsla, eller feghet om man så vill, har präglat svensk debatt och politik mycket länge, och är fortfarande en stor stötesten för vänstern. I Vänsterpartiets "socialistiska analys" handlar allt om klass och kritik mot exempelvis hederskultur är förkastligt eftersom det i deras värld innebär att en privilegierad grupp slår mot en utsatt. Norlén får idag stöd av Göteborgs-Postens Alice Teodorescu, under rubriken "Fega politiker har skapat problemen". Hon ger dock Norlén en välbehövlig känga:

"Norléns moderater hade i åtta år regeringsmakten i Sverige. Hur kan de, liksom övriga allianspolitiker, se sig själva i spegeln i dag? Visste de inte bättre eller teg de medvetet?" 

Fredrik Reinfeldt måste ha hållit partiet i ett järngrepp, eftersom de nu kommer fram en efter en, moderater som egentligen är skeptiska till asylvansinnet, men har hållit tyst i åtta år. Hur Reinfeldt kunde driva sin fanatiska linje, och rentav göra upp med Miljöpartiet, utan en intern revolt är för mig fortfarande en gåta. Teodorescu fortsätter:

"Det framstår allt tydligare att man i Sverige utgått från att integrationen kommer att ske av sig själv och helt missat att acceptansen för migrationen bygger på hur väl integrationen lyckas. Integration har under de senaste decennierna varit liktydigt med arbete och egenförsörjning. Den mjuka dimensionen, som handlar om tillhörighet har ignorerats. Att ställa krav på den som kommit till Sverige har ansetts kränkande, ett tecken på intolerans."

Då vill jag ännu en gång påstå att det är volymerna som är problemet och att inga åtgärder i världen kan absorbera en asylinvandring av över 100 000 personer årligen från kulturellt mycket annorlunda regioner. Anledningen till att våra politiker har föreställt sig att "integrationen kommer att ske av sig själv" är bland annat att de tror att Sverige är ett föredöme i hela världen och att alla som korsar gränsen därför direkt tar till sig alla svenska normer. Det hävdas fortfarande att människor söker sig till Sverige för att de beundrar vår demokrati och jämställdhet. I verkligheten ser vi att det snarare handlar om generösa regler kring uppehållstillstånd och familjeåterförening, medan många vill behålla varje aspekt av hemlandets traditioner, kultur och normer.

Redan Norléns rubrik provocerar förstås vänstern, inte minst därför att de inte tycker att det finns något svenskt och allra minst några svenska normer. Dessutom skulle det vara rasistiskt att hävda att de skulle vara överlägsna eller ens borde gälla i Sverige. Idag ges en Carlito, som tydligen är artist, utrymme i Aftonbladet för att föra fram allt detta och lite till. Norléns text är den mest fördomsfulla artikel han har läst på väldigt länge och han reagerar på att "endast icke-vita svenskar och muslimer attackeras". Carlito missar att anledningen till det är att textens utgångspunkt var integration och specifikt de problem som uppstod i Miljöpartiet. Ett vanligt resonemang dyker upp:

"Artikelförfattaren anspelar på islamofobiska stereotyper och flörtar med extremhögern genom att måla upp muslimer och 'invandrare' som antitesen till det svenska 'demokratiska och öppna' samhället som står för alla de goda värderingarna."

Jag skulle nog hävda att just islam verkligen står i motsättning till mycket av det som vi faktiskt anser är svenska normer. Det är också den muslimska gruppens ständiga krav på det omgivande samhället som gör att just deras beteenden diskuteras. Varken katoliker eller buddhister gör en stor sak av hur man hälsar, hur man badar eller hur man klär sig.


Carlito bredvid den kränkande artikeln


Carlito vill i stället, lite märkligt, diskutera Sverigedemokraterna, vilket inleds med:

"Mehmet Kaplan och Yasri Khan får symbolisera de svarta fåren i politikerkåren medan vita politiker som till exempel Björn Söder som poserar leende med nazistiska SS-veteraner lyser med sin frånvaro i artikeln."

Den där bilden har nämnts i en mängd sammanhang och jag måste alltså återigen påpeka att den då 20-årige Björn Söder inte träffade Franz Schönhuber för att denne i sin ungdom stred för ett SS-förband, utan för att han var partiledare för det tyska partiet Republikanerna. Jämförelsen haltar betänkligt, inte minst eftersom Kaplan var minister i den rödgröna regeringen, vilket Söder aldrig skulle ha fått bli. Turbulensen mot Kaplan och Khan har allra minst med ras att göra och exempelvis Nyamko Sabuni utsattes inte för samma kritik. Det blir sedan fånigt på allvar:

"Vad är svenska värderingar? Syftar han på att bränna ned flyktingboenden och hysa nazistiska sympatier? Är det svenska värderingar? Eller väljer artikelförfattaren att försköna bilden av den kultur han själv identifierar sig med och demonisera 'de andras kultur' i syfte att flörta med den rasistiska nationalismen som är populär just nu bland den svenska väljarkåren."

Nej, han syftar troligen inte på brännandet av flyktingboendet och nazistiska sympatier. Inget av dessa fenomen har ett särskilt stort genomslag i den svenska kulturen. Brandattacker mot asylboenden har uppmärksammats enormt och fördöms av hela samhället. Av våra politiker har Carlito lärt sig vilka fraser som ska användas när SD ska diskuteras:

"Andreas Norlén påstår att vi står inför en moralisk kris och jag håller med honom. Vi står inför en moralisk kris när vi har ett rasistiskt parti med nazistiska rötter i riksdagen som dessutom är det tredje största partiet i Sverige. Ett parti där partitoppen svingar järnrör mot meningsmotståndare och uppmanar människor till utomparlamentarisk kamp. Ett parti som lägger ut kartor på områden med tilltänkta flyktingboenden i en tid då flyktingboenden utsätts för mordbrand på löpande band."

Det där med "rasistiskt parti" och "nazistiska rötter" har vi hört till leda och det behöver inte bemötas ännu en gång. Att den där filmsnutten med Erik Almqvist fortfarande anses relevant är lite fascinerande, men än mer intressant är hur historien om de där metallrören alltid dyker upp och dessutom hela tiden utvecklas. Att filmens figuranter sågs plocka upp några rör, vilket var allt som hände, blir här att de svingade dem mot meningsmotståndare. En annan debattör hävdade rentav att de jagade utlandsfödda med dessa rör.

Det har vid något tillfälle hänt att en lokal SD-förening har lagt upp adresser på kommande asylboenden, men jag tror faktiskt inte att syftet var att de skulle brännas ned. Jag kan dock hålla med om att det var olämpligt, eftersom det kan se ut att vara avsikten när det tolkas illvilligt. Det blir sedan dags för lite identitetspolitik:

"Det är även djupt problematiskt ur en demokratisk och representativ aspekt att de fåtal muslimska och icke-vita politikerna som funnits i riksdagen nu rensas ut medan rasisterna i riksdagen tillåts härja fritt trots skandal efter skandal. Som om vi inte redan hade ett underskott på icke-vita politiker i riksdagen."

Ministrars och riksdagsledamöters viktigaste egenskaper kan inte vara deras etnicitet. Ska vi låta en inkompetent minister umgås med allehanda suspekta organisationer för att regeringen annars skulle förlora en "icke-vit"? Att ha muslimer på politiska positioner har visat sig vara problematiskt, eftersom de ofta har sin främsta lojalitet hos religionen, vilket i sin tur för med sig ett antal hållningar som inte överensstämmer med exempelvis Miljöpartiets. Vi minns också Abdirizak Waberis utläggningar om hur kvinnor på olika sätt skulle tuktas, något som inte heller ingick i Moderaternas partiprogram. Riksdagsledamöter är invalda för att representera medborgarnas åsikter, inte deras etnicitet.

Som vanligt menar Carlito också att Norlén svartmålar förorten och förstås "gör rasismen rumsren".

Sverige har dock problem med så kallade utanförskapsområden, där kriminaliteten flödar och räddningstjänst attackeras. Att inte tala om problemen, just för att en diskussion skulle underblåsa rasism, har inneburit att dessa problem inte heller har kunnat bekämpas. Det stora och grundläggande problemet är att vi inte har kunnat diskutera asylinvandringens konsekvenser, en mentalitet som redan har fått förödande följder.
6 kommentarer:

 1. Mitt förakt för Norge ökar för varje dag som Aftonbladet fortsätter sitt enträgna arbete med skjuta Sverige i sank. I det flaggviftande Norge sitter Aftonbladets välmående ägare Schibstedt och räknar pengar medan Sverige utarmas.

  SvaraRadera
 2. Här är en förteckning på företag som sverigevännen bör undvika:

  http://m.schibsted.no/#_HomePage

  Komiskt nog äger Schibsted även en tidning vid namn "Faedrelandsvennen" !

  SvaraRadera
 3. Denne Carlito förmodas ha sina rötter i Sydamerika. Vilket land i Sydamerika kan visa upp ett lika demokratiskt och fungerande samhälle som Sverige? Vilket land i Sydamerika har bjudit in lika många utlandsfödda och gett dem allt utan att krav ställts?

  Vår det artist han var, den där Carlito?

  SvaraRadera
 4. Fråga denne Carlito om britterna bara för tio år sedan kunde förutse denna utveckling på sina högsta lärosäten: https://m.youtube.com/watch?v=_KZE7_VBaP8

  Åter igen ett brijlant inlägg Tobbe, tack för det!

  SvaraRadera
 5. Mera om invälld fräckhet -

  https://detgodasamhallet.com/2015/06/06/frackheten-har-visst-ingen-grans/

  SvaraRadera
 6. Befolkade asylboenden tänder de boende på själva pga. missnöje eller slarv. Tilltänkta boenden kan tänkas några svenskar har tänt på, men det är inte klarlagt.

  Att Ted Ekeroth går ut med kartor över tilltänkta asylboenden, är för att grannarna ska möjlighet att komma med synpunkter innan bygglov kan utfärdas. Detta har alltid varit rutinen för att det är lag på det. Men kommunen vill hålla det hemligt, vilket är lagbrott. Att sedan några tänder eld på dessa boenden är polisens sak att ta itu med.

  Har sett filmen om järnrören eller aluminiumrören. Gatan var helt folktom när de 3 ungdomarna (som ännu inte var riksdagsledamöter) plockade upp dem och sedan släppte dem. DE HOTADE INGEN MÄNNISKA MED DEM!

  Ina Höst

  SvaraRadera