lördag 21 maj 2016

Premiärministern: "Att blanda kulturer fungerar inte"Under ett tal vid sitt partis kongress deklarerade Nederländernas premiärminister Mark Rutte igår att inställningen att olika kulturer kan leva sida vid sida, och på ett magiskt sätt blandas, är naiv. I praktiken förespråkar han därmed i stället assimilering av nya invånare, där de anpassar sig till landets värderingar.

Själv tror jag att även den tanken är något naiv och att lösningen ligger i att helt enkelt inte ha en stor inströmning av icke-kompatibla kulturer. Att förkasta idén med det mångkulturella samhället kan dock vara ett första steg för att ta itu med problematiken.

Möjligen är utspelet ett sätt att vinna tillbaka alla de väljare som har gått till Geert Wilders parti PVV. Ruttes högerliberala parti VVD regerar landet tillsammans med socialdemokratiska PvdA och de båda partierna har gått kraftigt tillbaka sedan parlamentsvalet 2012. I parlamentet har de nu 79 mandat av totalt 150, men skulle enligt opinionsundersökningar idag endast få 31.

Ruttes VVD har gått från 41 mandat i den nuvarande kammaren, till 23 mandat i opinionen. PvdA är nästan helt utraderat med sitt nuvarande stöd på 8 mandat, vilket kan jämföras med att de fick 38 i det förra valet. PVV skulle idag få 37 mandat och då bli landets största parti.

Nästa parlamentsval är planerat till mars 2017.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar