tisdag 10 maj 2016

Soraya Post hittar ny kränkning
Soraya Post (FI) är inte en person som inger förtroende eller ens särskilt mycket sympati. För att vara någon som egentligen representerar Feministiskt Initiativ verkar hon också engagera sig oproportionerligt mycket i romska frågor. Det skulle vara intressant att få veta hur valet av henne som kandidat till Europaparlamentet i detalj gick till, men ett parti som FI kan ju inte gärna kritisera henne för att fokusera för mycket på romer. Å andra sidan finns det naturligtvis mycket i FI:s politik som sammanfaller med Posts egna intressen, som exempelvis följande strof ur partiprogrammet:

"Papperslösa och asylsökande ska ha samma rättigheter som medborgare eller människor med uppehållstillstånd."

Partiet vill helt enkelt att hitresta romer ska ha samma rätt som medborgare till allt som ingår i välfärdsstatens utbud. Det finns för övrigt en hel del som är anmärkningsvärt med FI:s roll i Europaparlamentet, inte minst att partiet av någon anledning ingår i den socialdemokratiska gruppen S&D, och som del av denna röstade röstade fram Jean-Claude Juncker till posten som kommissionens ordförande. En av Soraya Posts, enda ledamot från vänsterfeministiska FI, första handlingar i parlamentet blev alltså att välja en konservativ kristdemokrat till unionens viktigaste position.

Hon hittar ofta olika exempel på antiziganism, som hon mer än gärna kommenterar, och denna gång hänger hennes upprördhet ihop med den nu inledda Eurovision Song Contest i Stockholm. Hon intervjuas idag av SVT Kultur, med anledning av en artikel publicerad tidigare idag på SVT:s nyhetssida. Möjligen har hon blivit mediernas kontaktperson för romska frågor, på samma sätt som Jerzy Sarnecki tar hand om kriminalitet och Expo är ständigt inkallade experter när ämnet är patriotiska partier.

Dagens historia handlar i korthet om att romer ska ha blivit avvisade från området i Kungsträdgården som ska fungera som någon sorts festplats under musikfestivalen och kallas Eurovision Village. När en annan känd romsk aktivist, Hans Caldaras, fick höra talas om denna händelse tog han med sig ett antal romer för att "göra ett test". Han ska då ha fått en lapp, tydligen skriven av Stockholms stad, med budskapet:

"Hej! Eftersom det här är ett evenemangsområde är det inte tillåtet att tigga, plocka burkar eller vara utklädd till Musse Pigg. Ni bör hålla er utanför evenemangsområdet för att slippa samröre med polis och säkerhetspersonal."

Redan de nämnda aktiviteterna gör förstås att man kan misstänka att lappen riktades mot en viss grupp, men texten var för säkerhets skull också översatt till rumänska. Att man inte heller får vara utklädd till Musse Pigg är en tämligen komisk detalj och vi får väl helt enkelt anta att det tidigare har inträffat, liksom tiggeriet och burksamlandet.
Själv ser jag inga större problem med denna lapp, som faktiskt är ganska neutralt utformad, och Finansborgarrådet Karin Wanngårds (S) kommentar till SVT är mycket finkänslig:

"Våra arrangemang ska vara öppna för alla, men det innebär också att alla måste följa de regler som finns för området. Är det så att någon blivit felaktigt avvisad så är det inte acceptabelt och det ska inte förekomma. All personal som arbetar med evenemanget ska göra det i linje med stadens värderingar."

Med tanke på att man till exempel kan bli avvisad från en krog av en mängd olika skäl, från fel kön till fel skor, är det kanske fullt rimligt att man på denna festplats inte vill ha grupper av tiggare som driver omkring. SVT:s artikel gör en stor poäng av att festens motto är "Come together", och det är förstås inte heller Soraya Post sen att utnyttja:

" 'Come together' betyder tydligen alla människor utom romer. Sitt motto kan de slänga i sjön, det här mottot gäller vissa men inte andra.

Det skulle vara oerhört klädsamt om dessa romska aktivister någon gång idkade lite självkritik och funderade på om gruppen möjligen kunde förändra vissa aspekter av sitt beteende. Det betyder inte att alla individer ska dras över en kam eller att ren diskriminering ska vara tillåten, men i många fall när det ropas "antiziganism" ligger reella skäl bakom situationen. För ett par år sedan skapades en skandal kring att traditionellt klädda romer av vissa bensinstationer nekades hyra bil, men varför så skedde diskuterades inte och det hela hamnade som vanligt hos DO och resulterade i pengautbetalningar från företagarna. Det fanns också en anledning till att Skånepolisen upprättade det så kallade "romregistret", vilket i själva verket var en kartläggning av kriminella nätverk. Enligt polisen hade de stor nytta av registret för att bekämpa till exempel åldringsbrott, stölder och narkotikabrott.

Soraya Post råkar själv omedvetet beröra en av de intressantare aspekterna av problemet:

"Romer är också européer, och romer finns i precis varenda europeisk land. Vi har varit européer sen 700-800 år. När får man bli europé? Hur länge ska man vara på den här kontinenten? Räcker det inte med 800 år? Tydligen inte när man är rom."

Denna utläggning väcker ännu en gång vissa frågor. Hur är det ens möjligt att urskilja er som etnisk och kulturell grupp efter 700-800 år? Ser ni er själva som en del av majoritetssamhällena nu? Varför beskrivs idag samma problematik som för 100 år sedan? Beror det verkligen enbart på fördomar att gruppen verkar uppfattas på samma sätt i varje europeiskt land? Finns det någonting ni själva kan göra för att förbättra er situation?

Det blir sedan dags för Soraya Post att göra lite egna tolkningar:

"Här har det ju föregått något som är direkt diskriminerande: här tar man sig friheten att behandla människor utifrån hur de ser ut. Tänk om de skulle gå in för att ha det jättetrevligt; komma bort från tiggandet, uppleva något annat och njuta lite. Det är fruktansvärt att de blir förnekade detta, jag har svårt att hitta rätt ord."

Men riktigt så var det ju inte. På den uppmärksammade lappen angavs ett visst beteende, men inget utseende eller någon etnicitet. En rom i kostym, som låter bli burksamlande och tiggande, skulle svårligen ens bli identifierad som just rom. Skulle denne individ bli avvisad på grund av ett mörkt utseende är det ett uppenbart fall av diskriminering, som är straffbart, men att arrangörerna inte vill ha en spelplan för tiggeri är helt förståeligt. Låt mig slutligen återigen understryka att inte heller jag vill se någon etnisk diskriminering, men detta fall är faktiskt inte ett exempel på det.
9 kommentarer:

 1. Man kan ju tro att Soraya Post har missförstått budskapet på den där lappen som upplyser om förbud mot tiggeri och burksamlande på evenemangsområdet. Även pursvenska fattigpensionärer samlar ofta burkar och Pensionärernas riksförbund (PRO)  bör kanske stämma in i Soraya Posts klagosång och yla om diskriminering. Men givetvis har Soraya Post inte alls missförstått vad förbudet handlar om utan passar på typiskt romskt vis på att dra på sig offerkoftan och medvetet missförstå vad som förbjuds på evenemangsområdet. Det är kollosalt viktigt för alla romer att bilden av dem som en diskriminerad grupp bibehålls så att de kan fortsätta "rida på sitt handikapp".

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hon kan avslöjande nog tydligen inte heller själv se zigenare i någon annan roll än som tiggande burksamlande störningsmoment. Avslöjad.

   Radera
 2. I Sverige räcker det med att åka tunnelbana i Stockholm för att Åsa Romson ska tycka att hen är Svensk! Oavsett hudfärg.

  SvaraRadera
 3. https://www.youtube.com/watch?v=v2Ls3ghlbgg

  SvaraRadera
 4. Nu verkar det som de delar av svenska folket som röstade med huvudet under armen har trätt det på igen och Fru Post får passa på att njuta av Strasbourg så länge som det varar.

  SvaraRadera
 5. Romregistret. Minns att någon sa att det behövdes i en del mordfall då polisen behövde se släktbanden då folk kunde mördas för 20-25 år gamla fejder då söner växt upp och återupptagit fejden.

  SvaraRadera
 6. Romernas situation kan aldrig bli bra innan den romska kulturen skärskådas utan politiskt korrekta skygglappar. Varför är det så få romer som fullföljer sin grundskoleutbildning i Sverige exempelvis? Är det kanske för att romska barn får inadekvat stöd och uppmuntran från sina föräldrar att sköta sitt skolarbete? Är det så att romska kulturella sedvanor stärker gruppens utanförskap? Jag tror det.

  Och jag tror att det är snällare att faktiskt diskutera detta och försöka få till stånd en ändring än att stoppa huvudet i sanden. Regeringen Reinfeldt tillsatte en utredning och presenterade en diger rapport för några år sedan. Vad jag kan bedöma var det idel ädelt skitprat som den rapporten bestod av.

  Syftet med hela operationen var inte att ändra något för romerna. Fokus låg istället på att f.d. integrationsministern Erik Ullenhag och hans partikamrat Maria Leissner skulle få framträda i offentligheten som moraliska övermänniskor.

  Varenda gång man ser sådana föraktliga människor framträda i ett sådant självförhärligande syfte tappar man sin tro på mänskligheten. Hur kan de vara så äckligt förälskade i sin egen person och inte dra sig för någonting? De har ingen skam i kroppen, det är ett som är säkert.

  SvaraRadera
 7. Jag tycker arrangörerna krånglar till beskedet och därför hamnar i fällen. Säg bara att det är förbjudet med tiggeri och burksamlande på evenemangsområdet under tiden för evenemanget! Brott mot dessa ordningsregler leder till avvisning från området.
  Inget mer behöver sägas och detta kan svårligen missförstås!
  Detta är inte konstigare än att det finns rökförbud på vissa platser.

  SvaraRadera
 8. Herregud vilken skräcködla. Hon ger verkligen Fi ett (nåja) ansikte.

  SvaraRadera