torsdag 18 augusti 2016

...och Petter Larsson spårar förstås ur fullständigt
I det förrförra inlägget tittade vi på hur Nya Tiders medverkan på Bokmässan i Göteborg uppmärksammades av Svensk Bokhandel, ett "avslöjande" som inte var besvärligare än att gå igenom mässans publicerade lista med deltagare. Nyheten hade kunnat förmedlas för länge sedan, men nu har de flesta större medier också tagit upp historien, med större eller mindre neutralitet, men helst med epitetet "högerextrem".

Att kommunisten, vilket jag här alltså inte använder som ett skällsord, Petter Larsson skulle uppröras av alternativ medias närvaro förvånar inte, men hans lilla utbrott på Aftonbladet Kultur uppvisar ett antal absurditeter som kan vara värda att belysa. Inledningen är kort och koncis:

"Den högerextrema tidningen Nya Tider ska ställa ut på Bokmässan i Göteborg.
Det är extremt obehagligt."

Den sista meningen är intressant, därför att hållningen är mycket typisk för dessa vänsterkretsar. Att en enda representant för alternativ media kommer att närvara, bland ett antal kommunistiska förlag, blir för människor som Petter Larsson alldeles för mycket, eftersom inte en enda avvikande mening någonsin bör yttras. Vi minns alla hur hans chef, Åsa Linderborg, vägrade delta i en paneldebatt på Publicistklubben därför att Avpixlats Mats Dagerlind var en av deltagarna. Inte heller förstår jag känslan av obehag, även om den är fiktiv, eftersom jag själv inte mår särskilt dåligt av extremvänsterns närvaro i form av Ordfront och Oktoberförlaget. När Petter Larsson därefter ska utveckla denna känsla, blir det så överdrivet att den rena komiken tar vid:

"Nu tvingas alltså svarta, människor med utländsk bakgrund, judar, homosexuella och socialister bland besökare och utställare möta några av sina värsta fiender, delar av en rörelse man verkligen har skäl att frukta rent fysiskt, på mässgolvet. Deras ”rätt” att ställa ut, väger alltså tyngre än vår trygghet?"

Möjligen ska man se dessa rader som någon sorts hysterisk propaganda, men beskrivningen är så absurd att den endast blir löjeväckande. Är det en rimlig tanke att Stefan Torssell kommer att springa ut ur montern för att misshandla människor som tillhör de uppräknade grupperna? Mer sannolikt, om det blir någon fysisk konfrontation, är förstås att våldet som vanligt kommer från vänstern och de eviga "motdemonstranterna", och vi kanske hamnar i en situation där pursvenska vänsterextremister ger sig på vår utlandsfödde chefredaktör. Antagligen är Petter Larsson fullt medveten om att han inte har någonting alls att frukta från Nya Tider, bortsett då från den åsiktsmångfald vi bidrar med medan etablerad media tvingas säga upp medarbetare.

I år är bokmässans tema dessutom just yttrandefrihet, vilket organisatörerna också har hänvisat till, men Petter Larsson har en ganska typisk vänstersyn på hur den ska fungera:

"Det är en missuppfattning av yttrandefriheten. Den tillkommer naturligtvis också, inom lagens ramar, högerextremister och deras tidningar. Men den innefattar inte rätten att få yttra sig i vilket sammanhang som helst. Precis som andra aktörer – föreningar, tidningar, företag – bestämmer Bokmässan själv vem man vill ge en plattform och vilka man vill neka."

Och uppenbarligen bestämde Bokmässan själv att de ville ge en plattform till Nya Tider. Vad Petter Larsson vill är emellertid inte att aktörer ska få välja själva, utan att han ska göra det. Möjligen försöker dessa kretsar redan trakassera och utöva påtryckningar mot mässan för att få Nya Tider utestängd. Larsson är dock inte den ende kommunist som låtsas må dåligt av detta:


Jag svarade då att hennes medverkan inte alls var nödvändig, eftersom vi inte behöver fler kommunister där och det är bättre att hon gör ännu en flygresa till Trollhättan, och blev förstås omedelbart blockad. Trygghetsspåret plockas upp av fler aktörer:


Det är som sagt svårt att tro att dessa farhågor är alldeles uppriktiga, men om de skulle vara det kan man sannerligen fråga sig vad de tror att en bokmässa är för något. Att ett par personer står i en monter för att visa upp böcker är inte samma sak som att ett hundratal huliganer springer runt och försöker slå ner alla de ser. Annars får de väl, när de hör stöveltrampen och ser facklorna, leta upp kamraterna i Ordfront, Oktoberförlaget och Palestinagrupperna för att "göra motstånd". Herregud.

Nåväl, vi tackar för uppmärksamheten och hoppas få många nya prenumeranter. Vi ses i Göteborg!

6 kommentarer:

 1. Var på Bokmässan 2014, hemsk upplevelse. Men nu har jag ett vettigt skäl. ;-)

  SvaraRadera
 2. Har tvingats se kommunister som Galago förlag m fl på bokmässan varteviga år. Ändå har jag inte tagit till lipen som hatvänstern.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det visar att du till skillnad från dem är tolerant...

   Radera
 3. Det är roligt med en sådan som Petter Larsson och hans chef Åsa Linderborg. De försöker inte ens göra en hemlighet av att de är lika totalitärt orienterade som en förebild som Stalin eller Mao en gång var. Det är samma andas barn nu som då...

  SvaraRadera
 4. Det är ju precis som med "allas lika värde" !
  Som det krävs vissa förutsättningar för att få åtnjuta.

  Tjalle

  SvaraRadera
 5. Och nu stoppade.......http://www.expressen.se/gt/bokmassan-backar--nya-tider-stoppas/
  Ironin att stoppas från en bokmässa för yttrandefrihet är.......jag orkar inte ens gå in på det.....

  SvaraRadera