onsdag 19 oktober 2016

Namnlista för "nazistfri bokmässa"

Den eviga antidemokraten Lisa Bjurwald, på senare tid mest sysselsatt av att diskutera nonsens på "AB-podden", kunde idag stolt överlämna en lista med 2 000 underskrifter av personer som av någon anledning hade synpunkter på vilka som skulle få ställa ut på nästa års Bokmässa i Göteborg. Visserligen var mässan "nazistfri" även detta år, men namninsamlingen handlar inte om nationalsocialister, utan givetvis om nyhetstidningen Nya Tider.

Göteborgs-Posten får vi veta:

"Bland undertecknarna är en majoritet kulturarbetare: författare, journalister, förläggare, tecknare, konstnärer och chefredaktörer, men även politiker, präster, förskolepersonal och asylhandläggare. Till och med en, som Lisa Bjurwald poängterar 'god', clown: Manne af Klintberg. Bland de organisationer som undertecknat märks ABF, Svensk biblioteksförening, Författarförbundet, Journalistförbundet och Folkets hus- och parker. Modernista som bokförlag har skrivit under uppropet."

Visst, vem som helst får förstås skriva på en namnlista, men man kan undra vad präster, förskolepersonal och asylhandläggare egentligen har med saken att göra. Dessutom är det naturligtvis så att en mängd personer ur dessa kategorier också stöder yttrandefriheten, och bland Nya Tiders skribenter finns till exempel prästen Axel W Karlsson. Att journalister och politiker glatt tar ställning mot yttrandefriheten förvånar inte, men säger en hel del om varför Sverige är som det är. Borde jag starta en namninsamling mot det kommunistiska Oktoberförlagets medverkan? Nej, det skulle inte falla mig in. De får gärna ge ut böcker om diktaturen Albaniens förträfflighet, och inte ens Expos monter gjorde mig illa till mods.

För övrigt har Nya Tider startat en namninsamling för yttrandefrihet. Antalet underskrifter kommer att överstiga Lisa Bjurwalds, men sätt gärna er egen signatur där också. Nya Tiders medverkan i år var som bekant oerhört traumatisk för etablissemanget:

"De ser det som ett led i den process de nu påbörjat för att gå igenom Bokmässans rutiner för att avgöra vilka som framöver ska få ställa ut på mässan. VD:n Maria Källson var inte på plats, eftersom hon sedan i morse befinner sig på Bokmässan i Frankfurt där hon för diskussioner med kollegor från andra Bokmässor bland annat för att dra lärdom av hur de resonerar i frågor om yttrandefrihet, publicistiskt ansvar, högerextremism och hets mot folkgrupp."

Helt fantastiskt, särskilt då varken Oktoberförlaget eller Hotell Gästis Leninhörna någonsin föranlett översyn av rutiner eller konferenser i Frankfurt. Kring hets mot folkgrupp behöver man inte resonera särskilt länge, eftersom det är ett lagbrott, som Nya Tider naturligtvis inte heller gjorde sig skyldig till. I själva verket är det förstås just yttrandefrihet som är den besvärliga punkten på dagordningen, då den verkar vara oerhört komplicerad för dessa människor, även om deras hållning brukar kunna sammanfattas som att yttrandefriheten bör begränsas till det som de själva uppskattar. GP bjuder på några avsnitt ur uppropets text:

"Den nyss avslutade Bokmässan i Göteborg erbjöd i år monterplats åt antidemokratiska krafter. Just de krafter – den extrema högern – som ligger bakom en majoritet av hoten mot landets kulturutövare, vilket Myndigheten för kulturanalys konstaterade i sin rapport i våras. Vi är djupt beklämda över Bokmässans brist på ansvarstagande. Därför uppmanar vi arrangörerna att inte låta antidemokratiska och rasistiska utställare delta nästa år."

Det är inte bara i år som Bokmässan i Göteborg erbjöd monterplats åt antidemokratiska krafter, eftersom bland annat Oktoberförlaget har varit där många gånger förut. Vi förstår att Nya Tider avses även här, men tidningen har så vitt jag vet aldrig tagit ställning mot demokrati. Det tragiska är förstås att både "demokrati" och "rasism" här i vanlig ordning helt enkelt handlar om invandringspolitik och den inställning man där bör ha. Ett än märkligare ord i sammanhanget är kanske "ansvarstagande", vilket tydligen äger rum om Bokmässan portar de utställare som kulturvänstern ogillar. För övrigt är det fullständigt bisarrt att det bland Sveriges uppsjö av myndigheter verkligen finns en "Myndigheten för kulturanalys". Det fortsätter:

"De vänder sig mot rasistiska trakasserier och hot på Bokmässan, och menar att ytterligare en konsekvens av att upplåta mässutrymme åt den organiserade rasismen är en normaliseringen av deras livsfarliga ideologi. 'Besökare förleds att tro att detta rör sig om ofarliga åsikter som är likvärdiga med de andra utställarnas.' skriver undertecknarna."

Även trakasserier och hot är lagbrott, så om något sådant förekom borde det kanske polisanmälas? Nej, det är förstås just ideologin som ska förbjudas, även om ingen ännu på ett trovärdigt sätt har kunnat förklara vilken ideologi Nya Tider har, och särskilt inte på vilket sätt den i så fall skulle vara "livsfarlig". Uppropet kompletteras tydligen med ett "hot" om bojkott:

"Om de misslyckas ser vi oss tvingade att avstå från att närvara."

Vad Bokmässan borde göra, är att förklara att det står var och en fritt att utebli och att de inte tänker utestänga vissa utställare bara för att någon annan ogillar dessa. Jag vågar lova att ytterst få kommer att notera exempelvis serietecknaren Lina Neidestams frånvaro.

Avslutningsvis vill jag återigen slå ett litet slag för Nya Tider och rekommendera en prenumeration. Vi närmar oss nu en ny presstödsnivå och eftersom den baseras på ett årligt genomsnitt, behöver vi så snart som möjligt ytterligare några prenumeranter.2 kommentarer:

 1. Läste GP's artikel som avslutas med att nämna att en grupp skulle diskutera "Vi måste tala om Bokmässan".
  Suck....så tröttsamt, om jag deltog hade jag önskat svar på 2 frågor:
  1. Vem definierar vem som är nazist?
  2. Vad definierar en nazist?
  Exempel; personligen är jag övertygad om att Oisin Cantwell utövar tidelag. Jag skriver det på denna blogg som Oisin förmodligen inte läser.
  Någon som är mig likasinnad håller med.
  Blir det då till en sanning Att Oisin utövar tidelag? Isåfall, behöver jag följa upp med något som bevisar mitt påstående, eller är det nu en vedertagen sanning?

  SvaraRadera
 2. Angående nämnda "Myndigheten för kulturanalys" och en rapport från dem om de Goda.

  Därmed Rapport 2016:3
  Underlaget för rapporten är inhämtad nov-dec, pandemonium-året 2015
  Sida 7 i rapport.

  6000 medlemmar i de bägge förbunden författare konstnärer erhållit frågeformulär och 2926 st har svarat. Av det antalet är fördelningen ca 1500personer av var kultur-sort.

  35% av svarande författare = < 524 personer har under hela sin verktid utsatt för hot eller trakasseri.
  19% av svarande författare = < 285 personer de sista 12mån hotad eller trakasserad.

  5% av total ant. svarande = 146 personer har vid något tillfälle under sin hela verktid utsatts för våld i sin yrkesutövning
  2% av total ant. svarande = 58 personer har under senaste 12mån, varit med om våldsam handling.

  Övriga reflektioner/slutsatser.

  ” Utsattheten variera beroende på yrkesinriktning.
  Inom Författarförbundet är skillnaden i utsatthet stor. De svarande som även är verksamma som journalister är mer utsatta.”

  ” En övergripande slutsats är att konstnärer/författare som ofta förekommer i media är mera utsatta för hot”

  ”.Det finns också ett tydligt samband mellan aktivitet i sociala medier och utsatthet för hot och trakasserier”

  Därmed rapport 2016:3 och avslutningsvis för Pandemonium-året 2015:

  ”Både omfattning och konsekvenser är att betrakta som allvarliga. Inte sällan tillskrivs konstnärer och författare själva ett visst ansvar för de reaktioner som provocerande ----”

  Som jag funderar ungefär som Ni och det är ett satans pipande.
  Apropå provokationer och Ni med Er rapport 2016:3 och hur vardet-nu med konstnären Dan Park och denne hade kanske liksom justerat back era procenttal, eller hur! och finns det fler än Dan Park – jaha-ja det ska vara medlemmar, så fiffigt av er.

  SvaraRadera