fredag 26 maj 2017

Dagens citat: Cecilia Malmström (L)


"Äntligen händer det! En liberal som är för handel, för reformer, för Europa och som tar avstånd från populism och främlingsfientlighet, vinner presidentvalet i Frankrike! En man som håller alla sina tal till en fond av Europaflaggor, som öppet förkastar allt som Marine le Pen står för och som anser att migration är något positivt."
Tidningen.nuLiberala EU-byråkraten Cecilia Malmström analyserar det franska valet, som hon vill se som en seger för allt som hon själv tror på. I verkligheten vann Emmanuel Macron naturligtvis inte för att han är för EU och invandring, utan för att det fortfarande finns en majoritet som inte kan tänka sig att rösta på en kandidat från Front National. Alain Juppé eller Nicolas Sarkozy skulle med all sannolikhet också ha tagit hem valets andra omgång, oavsett vilket program de skulle presentera. Opinionsundersökningarna visade dock att Marine Le Pen skulle ha besegrat François Hollande om denne hade funnit det mödan värt att ställa upp.

Om Malmströms analys skulle vara korrekt, måste fransmännen ha älskat Jacques Chirac och hans program, eftersom han vann andra omgången av presidentvalet 2002 med 82 procent mot Jean-Marie Le Pen. Så var inte fallet. Han vann därför att han, högerns kandidat, fick även den samlade vänsterns röster. En paroll mellan de två omgångarna var "Rösta på skurken, inte fascisten", ord som inte vittnar om någon överväldigande entusiasm. Etablissemangens demonisering av patriotiska röster har haft effekt. Jag tror knappast att Jimmie Åkesson skulle besegra ens Stefan Löfven i ett liknande val.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar