måndag 14 augusti 2017

Dagens bild: Det finns plats
I dag ansluter sig Aftonbladet ledare, åtminstone genom bildsättning, till Fredrik Reinfeldts analys av migrationsproblematik. Han sade i december 2014, festligt nog precis innan rekordåret då 163 000 personer sökte asyl, till danska Politiken:

"Vad betyder ordet 'nog'? Är Sverige fullt? Är Norden fullt? Är vi för många människor? Vi är 25 miljoner människor som bor i Norden. Jag flyger ofta över den svenska landsbygden och det skulle jag vilja råda fler att göra. Där finns oändliga fält och skogar. Där finns mer plats än man kan föreställa sig. De som hävdar att landet är fullt, de bör visa var det är fullt."

2014 sökte runt 80 000 personer asyl, och vi har alla förstått att Reinfeldt givetvis inte tyckte att det var "nog". Han är något av en gåta, eftersom det finns ett antal indikationer på att han är fullt intelligent, men när det ska handla om migration brister något och vi bjuds på rena idiotier. Vi minns också hur han bemötte tal om mottagningssystemets ansträngda läge då det kom 10 000 personer i veckan:

"Hur var det att fira jul i kollaps? Brann granen? Tog maten slut? Ramlade huset ihop?""Haha, jag kan sitta här och flina åt er,
för vad skulle ni kunna göra?"


Vi behöver inte gå in närmare på vad som brister i resonemanget om dessa lediga skogar och ängar, men kan bland annat konstatera att människor söker sig till städer och att inte heller Moderaternas integrationspolitik vill skapa stora tältläger mitt i Härjedalen. Sveriges ambitioner omfattar att ge människor riktiga bostäder och ta del av välfärden, och då är landets rena yta helt irrelevant.

Det är lätt att tro att denna inställning endast finns i Sverige, men det är snarare ett västerländskt problem. Vi är förstås mest extrema i klassen, men jag minns från min tid i Nederländerna att även en fin posör där berättade om all ledig yta han såg under en tågresa. Då talar vi ändå om ett av världens mest tätbefolkade länder, med 413 personer per kvadratkilometer, jämfört med Sveriges 22. Låt oss titta på en världskarta, där vi kan notera att Europa, som tydligen är i särskilt behov av påfyllning från andra regioner, knappast är underbefolkat:Titta på exempelvis Saudiarabien, Sydamerika, eller länder i norra Afrika. Varför tar inte de sitt ansvar? Visst, Mauretanien och Peru har sämre ekonomiska förutsättningar, och ingen vill dit, men det var ju de fria ytorna som var argumentet.

Problemet är som sagt det västerländska självföraktet och de politiker som vi låter styra. Jag misstänker att en politiker i exempelvis Mongoliet, med 2 invånare per kvadratkilometer, inte skulle bli särskilt långlivad om han förklarade att landet var ett stort tomt blad, redo att fyllas med män från Afghanistan och Mellanöstern. Det skulle där sannolikt inte heller leda till politiska framgångar om man förklarade att det egentligen inte finns något mongoliskt folk eller mongolisk kultur att bevara.


"Nu får ni flytta på jurtan, för här kan vi få in 10 000 från andra,
och lite verkligare, kulturer" har ingen mongolisk president sagt.

I själva texten, vill Aftonbladet förklara att inflödet nu är mindre än 2015, och måttstocken är intressant:

"Just nu är de dramatiska scenerna från hösten 2015 långt borta. Inga tältläger och inga soppkök. Tillfälliga flyktingförläggningar avvecklas och under nästa år lovar Migrationsverket rimliga väntetider."

Om 2015 ska vara normen, och referensen är soppkök och orimliga väntetider, så är det ju bara att köra på. Vi vet att det finns krafter som redan vid dalningens början krävde att kranen skruvades på igen, eftersom inflödets maximering alltid är målet. Så länge som inte julgranen brinner finns det ju ingen anledning att hålla igen. Dock har Aftonbladet insett att ett inflöde kräver lite mer än tomma fält:

"Utmaningen i dag handlar om andra saker. Den handlar om att klara av integrationen. Om att erbjuda bostäder och om att ge människor en chans att bidra på arbetsmarknaden.
Utmaningen är att bygga en skola som ger alla barn en grund att stå på."

Det är ju bra att "utmaningarna", det som normala människor kallar "problem", identifieras för miljonte gången. Nu återstår bara detaljen att lösa dem, men det gör säkert supermänniskorna i den rödgröna regeringen. Fridolin har varit på Medborgarplatsen och Löfven kommer säkert att sätta sig ned och titta på det. I verkligheten har knappast 2015 års skörd integrerats, men inflödet fortsätter och inte ens personer som har fått avslag behöver lämna landet.
6 kommentarer:

 1. Under de senaste ca 10 åren har jag varit relativt aktiv på massvis av diskussionssidor på nätet.
  Sammanlagt måste jag ha läst hundratusentals inlägg från "rasister" ( dvs "människor som inte anser att det enbart är positivt med världens högsta asylinvandring... )
  Bland alla dessa hundratusentals inlägg har jag inte en enda gång sett någon av dessa "rasister" motivera sin negativa/kritiska syn på sveriges invandringspolitik med tesen "den geografiska ytan är inte tillräckligt stor så invandrarna får inte plats " .

  Reinfeldts svagsinta teori om att invandrarna kan bo i de norrländska skogarna är därför bara ett klockrent exempel på en halmdocka.
  En så pass infantil halmdocka att den vore oerhört skojig om den kom ifrån någon random vänsterextremistisk "antirasist" på facebook.
  Skrattet fastnar dock i halsen när den kommer ifrån landets
  (förra ) statsminister .
  :(

  /kk

  SvaraRadera
 2. Enligt SLU har Sveriges jordbruksareal möjlighet att försörja 7,5 miljoner invånare.

  SvaraRadera
 3. Erbjuda bostäder. Jo jag tackar jag, det låter väldigt generöst. Det svenska ungdomar erbjuds är att skuldsätta sig för miljoner.

  SvaraRadera
 4. Signaturen Västsvenska Lantmän:
  Det hjälper föga att "hen" är någorlunda intelligent om vederbörande samtidigt är en känslomässig dagslända! Dvs. noll hållbar långsiktighet.

  SvaraRadera
 5. En välvillig tolkning av bilden skulle kunna vara att den är satirisk, men jag läser på annat håll, att illustratören är 61 år gammal samt vänsterextrem (extrem, min tolkning), vilket senare ligger i släkten dessutom; så .. vi kan nog utgå från att det är det vanliga häcklet från vänster - Ockhams rakkniv ger samma svar ,,

  SvaraRadera
 6. Ytterst få säger väl att "Sverige är fullt" men dess fler säger "vi kan inte ta emot fler" och det är kanske detta som Reinfeldt har tolkat som att många svenskar tror att den geografiska ytan inte räcker till. Pga Reinfeldts bottenlösa folkförakt tror han att det är så de menar och så börjar han argumentera mot ett påstående som bara finns i hans egen fantasi. Han är ett mycket tydligt exempel på att grav underskattning av andra leder till att man drar helt galna slutsatser och blir dum i huvudet.

  SvaraRadera