måndag 11 december 2017

Kristet pris till Fatemeh Khavari
Politiseringen av Svenska kyrkan och dess märkliga vurm för islam känner vi väl till. I dag meddelar Sveriges Kristna Råd, Equmeniakyrkan och Kristna fredsrörelsen att deras "Martin Luther King-pris" går till den afghanska aktivisten Fatemeh Khavari. Huvudkriteriet är att man ska "verka i Martin Luther Kings anda", vilket man tydligen gör om man är muslim och kräver att muslimer som saknar asylskäl och har fått avslag ska stanna i Sverige.

Den fullständiga motiveringen lyder:

"Som talesperson för Ung i Sverige har Fatemeh Khavari genomfört ickevåldslig kamp med dialog och rättvisa som riktmärke och visat på styrkan i att möta hat med kärlek. Genom en sittstrejk som började på Mynttorget i Stockholm mobiliserade Ung i Sverige och Fatemeh unga ensamkommande i kampen att stoppa utvisningarna till Afghanistan. Fatemeh har med sitt ledarskap lyckats hålla samman en snabbt växande rörelse. Trots hat står hon upp för dem som behöver det mest, de som tidigare inte haft någon röst – i sann Martin Luther King-anda."

Motiveringen känns minst sagt krystad. Att "kampen" inte innehåller våld är tydligen något som ska belönas, men på vilket sätt för man dialog när man ockuperar ett torg och formulerar ett antal krav? Mest bisarrt är kanske påståendet om kärlek, då gruppens krav om uppehållstillstånd inte är mer kärleksfulla än när jag säger att de ska lämna landet. Att man håller upp bilder med hjärtan borde inte vara tillräckligt för en sådan klassificering.

Självklart har Fatemeh lärt sig vad som går hem i Sverige, som när hon kommenterar detta pris:

"Jag känner mig stolt och får väldigt stor styrka av det här priset för att fortsätta kämpa för allas lika värde."

Nej, du kämpar för att en viss grupp ska bo i Sverige, vilket har mycket lite med allas lika värde att göra. Motiveringen att hon "står upp för de som behöver det mest" är också märklig, då hon snarare står upp för dem som hon känner etnisk samhörighet med. Faktum är att hon själv inte ens är ensamkommande, utan kom hit med hela familjen då en äldre broder, ett så kallat ankarbarn, hade skickats till Sverige och fått uppehållstillstånd. Familjen bodde i Iran, där Fatemeh är både född och uppvuxen. Genom bedrägeriet kallat "ensamkommande flyktingbarn" fick Sverige alltså ytterligare en egentligen iransk familj utan asylskäl.

Uppenbarligen ska vi inte heller ta detta pris på allvar. 2016 gick det till...Malena Ernman.
3 kommentarer:

 1. Att Fatemeh Khavari får priset förvånar mig inte.
  Det som är mest skrämmande är att de som delar ut priset verkar befinna sig långt ifrån dagens verkliga samhälle.
  För det kan väl inte vara politiska avsikter bakom valet av pristagare?

  SvaraRadera
 2. hon gjordes till rikskändis fort.

  SvaraRadera
 3. Jag är övertygad om att genom sådana här meningslösa priser (som det dräller av) vill de bara rikta medias strålkastarljus åt sig själva och sin egen organisation. Priserna delas ju alltid ut till kändisar som Malena Ernman, Alexandra Pascalidou, Timbuktu och andra patetiska halvfigurer som har väckt stor medial uppmärksamhet som nu denna Fatemeh Khavar och Somaliska landslaget i bandy.
  Finns det inte en enda som kämpar mot (verkliga) orättvisor i det tysta och som kan vara värd ett pris?

  SvaraRadera