tisdag 5 december 2017

Nytt pris till Alexandra Pascalidou


Vid utdelningen av "Stora Feministpriset" förra året.


Vi har under de senaste åren sett hur Malena Ernman tilldelats en uppsjö av priser, i stort sett för att hon på Twitter skriver om sin fina människosyn och att hon ogillar Sverigedemokraterna. En liknande person är förstås Alexandra Pascalidou, som länge har ansetts vara en självklar komponent i mediepaneler och en given moderator för vilken debatt som helst.

I morgon kommer hon i riksdagen att tilldelas "5i12-priset", därför att:

"5i12-priset 2017 tilldelas journalisten och författaren Alexandra Pascalidou för ett uthålligt opinionsarbete mot främlingsfientlighet och rasism och för människors lika värde. Hon har trots hat och hot från högerextrema grupper satt tydliga spår i samhällsdebatten under flera decennier och visat prov på stort mod och civilkurage. Alexandra Pascalidou har både som journalist och i sitt författarskap gjort stora ideella och professionella insatser. Hon är också en viktig röst för förortens villkor och har genom sin kunskap och sitt starka engagemang blivit en kraft och ett föredöme för utsatta grupper."

Det blir alltid lite fånigt att kalla den mest opportuna hållningen, som ger både inkomster och priser, för "mod och civilkurage". Dessutom är Alexandra Pascalidou en av de mest självupptagna och självgoda individerna man kan tänka sig, och det är ingen slump att hon på Twitter alltid retweetar varje person som skriver att det senaste priset var "välförtjänt", ett beteende hon givetvis delar med just Malena Ernman.Talande är hur bildsättningarna ser ut varje gång hon är inblandad i någonting medialt:


Reportaget ska handla om en "avhoppad nazist",
men fokus hamnar som vanligt någon annanstans.

Samma reportage har ytterligare en bild.

Här vill Pascalidou visa att hon rör i en gryta vid
ett soppkök. Den uppmärksamme noterar att de som
verkligen arbetar där bär handskar och inte ens poserar
för någon kamera.

Detta program ska handla om romska tiggare,
men huvudpersonen blev någon annan.

Å andra sidan bör vi inte ta dessa priser på något större allvar. 5i12-priset har tidigare bland annat gått till Timbuktu, Expo, Fryshuset, Refugees Welcome Sverige och Somaliska landslaget i bandy.

6 kommentarer:

 1. Man tror man e på bio.......

  SvaraRadera
 2. Den inbillade rasismen är antirasistens levebröd...

  SvaraRadera
 3. Jag har aldrig märkt att Pascalidou bedrivit opinionsarbete "för alla människors lika värde" och förstår inte alls vad hon skulle ha med det att göra. Som opinionsbildare och svenskfientlig propagandist har Pascalidou visserligen en viss makt men att respektera "alla människors lika värde" åligger verkliga makthavare som riksdagsledamöter, regeringen och dess ministrar.
   I regeringsformens andra paragraf står det att ”den offentliga makten ska utövas med respekt för alla människors lika värde”.
  Ingår Pascalidou i den offentliga makten?

  Det är visserligen en felöversättning av FN-deklarationen där det står ”All human beings are born free and equal in dignity and rights”. "Dignity" betyder "värdighet" och inte "värde". Och författarna av den deklarationen begrep säkert att människovärde inte är mätbart. Sedan följer 30 artiklar som handlar om konkreta saker som att tortyr, diskriminering, godtyckliga arresteringar och fängslanden inte får förekomma i någon stat.
  Det har ingenting alls med den filosofiska frågan om "människovärde" att göra, om t.ex. Boko Haram-medlemmar har ett lika högt värde som alla andra afrikaner eller om dr. Mengele var en lika fin människa som alla andra läkare innerst inne. Snarare tvärtom. FN-deklarationen fördömer tortyr och kidnappingar av "otrogna" som är en sorts godtycklig arrestering och fängslande.

  Sedan kan sådana som Pascalidou propagera för att muslimska hatpredikanter, asylbedragare ("flyktingbarn") kriminella invandrare, misogyna & renläriga muslimer är lika mycket värda som demokrater och liberaler etc. Det har ändå ingenting med FN-deklarationen om de mänskliga rättigheterna eller regeringsformens andra paragraf att göra även om de flesta riksdagsledamöter och ministrar har en lika oikofobisk värdegrund som Pascalidou.

  SvaraRadera
 4. "Allas lika värde" ?
  Men A.P. har väl ofta visat att hon inte tycker så ?

  Jag frågade redaktören på min gamla länstidning om tesen. Han erkände: ingen aning !
  Jag ser att vår statsmimister ofta svänger sig med "allas lika värde". För att sekunder senare visa att han inte tycker så.
  Jag har frågat en snäll folkpartitant och en ung miljöpartist.
  Bägge tyckte att A.Hitler och Moder Theresa hade "samma människovärde".

  Själv är jag inte så inne på "allas lika värde".
  För mig är min familj mest värd. Sedan släkt och vänner osv.
  Egentligen kan "allas lika värde" bara upprätthållas om vi har oändliga resurser.
  Och det har vi ju inte.
  Jag är bosatt hundra mil söder om Sverige. Här hävdar ingen "allas lika värde".
  Så är det någon här som kan hjälpa så är han välkommen.

  Tjalle

  SvaraRadera
 5. Jag är övertygad om att de allra flesta människor, precis som jag själv, upplever att vissa mänmiskor är klandervärda i varierande grad och andra är aktningsvärda i varierande grad. Men då kan man ju inte samtidigt säga att de har ett lika värde...! Då talar man emot sig själv. (Sådan personlighetsklyvning ska man ta på allvar och söka hjälp för).
  Om Moder Theresa har samma människovärde som Hitler så innebär det att hon är lika klandervärd som han eller att han är lika aktningsvärd som hon.
  Vad är aktningsvärt hos Hitler och vad kan man klandra Moder Theresa för?

  SvaraRadera
 6. På Sveriges radio idag:

  "Folke Schimanski växte upp i Tyskland på 30-talet med en far som var aktiv i Hitlers nazistparti. Under hela sitt liv har han brottats med skuldkänslor och frågan om sin egen roll i historien.

  I slutet av andra världskriget räddades Folke Schimanski från Berlin tillsammans med sin mamma och storasyster med Röda Korsets vita bussar. De var flyktingar, men inte judar utan utlandssvenskar, och som sådana högprioriterade i Folke Bernadottes räddningsaktion."

  Så säger Wikipedia om en del av kritiken: "Efter andra världskrigets slut hade aktionen med de vita bussarna högt anseende – många fångar hade blivit räddade. Men efterhand har det rests en del frågor om prioriteringarna av de skandinaviska fångarna, bland annat i Ingrid Lomfors bok Blind fläck"

  Flera saker; Folke Schimanski är född 1936, det vill säga efter Hitler tagit makten. Vid krigsslutet var han 9 år. Snacka om arvsynd. Många tyskar var med i NSDAP för att det krävdes för många befattningar. Samma sak med ryssar och kommunistpartiet men det glömmer Sveriges radio att berätta. Huruvida hans far var nazist eller ej är omöjligt att svara på men han blev i alla fall inte fälld. Att Sveriges radio har så svårt att behandla Nazitysklind och Sovjet lika kritiskt är löjeväckande.

  När det gäller greve Folke Bernadottes uppdrag var det enbart att rädda skandinaver. Att han i strid mot uppdraget även räddade nästan lika många kvinnor och barn av judisk tro belönades sedermera genom att Sternligan kallblodigt avrättade honom i Jerusalem då han försökte medla fred mellan israeler och araber. Kritiken härrör av att han inte övergav sitt uppdrag och uteslutande ägnade sig att rädda människor av judisk tro. Man tar sig för pannan.

  SvaraRadera