tisdag 19 december 2017

Svensk arrogans i nederländsk tv


"De Wallen" i Amsterdam.

Det finns som bekant en särskild sorts arrogans i Sverige, där många makthavare, debattörer och vanliga människor på fullt allvar tror att Sverige har kommit längst i alla avseenden och att resten av världen därför ser upp till oss. Vi ser det naturligtvis i migrationsfrågan, där man utgår från att alla andra länder är livsfarliga grushögar, där alla drömmer om att komma just hit, men tankemönstret återkommer också i andra frågor. Det är därför alltid nyttigt att höra utländska röster om vår situation.

Av någon anledning var den svenska skådespelerskan Sofia Helin inbjuden till det nederländska pratprogrammet "Jinek", där hon uttryckte sin förfäran över landets legala prostitution och de berömda fönstren. Vad hon kommer att säga kan ni gissa, men det intressanta är hur oförstående de övriga kvinnorna verkar vara. Särskilt absurt blir det förstås när hon slänger sig med begrepp som "postpatriarkalt", det upplysta stadiet som Sverige har uppnått.


Jag har bott i Amsterdam i många år och inser därför hur främmande Helins resonemang måste te sig. Jag har aldrig hört en kvinna där tycka att den öppna prostitutionen är fruktansvärd. Det är en del av staden och något av ett turistmål. Kvinnorna i fönstren betalar hyra för dessa och skatt på inkomster.

Mer upplysande än klippet i sig, är de nederländska kommentarerna när det delades på Twitter:

"Om en kvinna vill göra detta (och jag känner dem), vem är du i guds namn att fördöma det? Vill du driva dem till den illegala världen, där de inte har några som helst rättigheter eller skyldigheter längre? Vilken total sopa."

"Ja, till skillnad från Sverige där det är gratis för 'flyktingar'."

"Det är någonting i det svenska dricksvattnet. Jag vet inte vad det är, men det är inte bra."

"I hennes eget land plockas de gratis på gatan, eftersom Sverige i sin godhet inte gör någonting åt det. Men det sade hon ingenting om."

"Prostitution är lika gammalt som mänskligheten. Män säljer sig själva lika mycket, som gigolo. Det är ett fritt val. Mot misshandel av prostituerade, med mera, måste man agera. Men ja, människa från Sverige, håll tyst. Som om det skulle gå så bra där."

Så fortsätter det, och min huvudpoäng är inte vad som är rätt och fel, utan att den svenska synen på saker och ting inte nödvändigtvis uppfattas som överlägsen i resten av världen. Den stora mängden våldtäkter i Sverige, liksom att prostitutionen helt enkelt sker på andra sätt, har noterats även utomlands.

Här fortsätter annars allt som vanligt även i dag:
13 kommentarer:

 1. Vi är kanske inte världsbäst på allt - men utan tvekan är vi världsbäst på EN sak - hyckleri!
  Ett tillstånd som kan uttrycka sig på många sätt. mer eller mindre medvetet förnekande, användande av lögner, delsanningar medvetna förvanskningar etc etc..

  SvaraRadera
 2. Antingen förbjuder man prostitution eller så gör man det inte. Här i Sverige har man gått en schizofren medelväg där köparen kriminaliseras men säljaren tillåts att sälja sina tjänster.
  Om man hade en lika schizofren lagstiftning inom t.ex. narkotikahandeln så vore det tillåtet att sälja hur mycket knark som helst (och följaktligen smuggla in det ostraffat) men förbjudet att köpa det.
  Att inte straffa den prostituerade ursäktas med att hon/han (ev. hen) alltid är ett sorts offer men det kan ju mycket väl en knarklangare också vara som ofta själv är narkoman.
  F.ö. anser jag att könskvotering är närbesläktat med prostitution, både skökan och den kvinnliga karriäristen utnyttjar sina kvinnliga attribut för att tjäna pengar, MYCKET pengar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tilläggas kan att det inte bara är kroppen som kan säljas utan även moralen, vilket George Soros och Reinfeldt ger exempel på.

   Radera
 3. World Values Survey visar konsekvent att Sverige ligger i ytterkanten som ett sekulariserat, liberalt och individualistiskt land. Några problem med det? Din bloggpost kan ju tas som det vanliga gnället att Sverige inte är som fina utlandet. En oikofobisk ståndpunkt med andra ord. "Håll käft svensk, du ska ta hela paketet med fnask och tiggare och allt fint som finns i utlandet, för utlandet är minsann fint!" Jag bara undrar: varifrån rekryteras fnasken, är det från fnaskeriförespråkarnas döttrar, eller kommer de möjligen med import från Europas utkanter eller andra kontinenter?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, detta handlade om svensk arrogans, och som du ser kopplade jag den till vår syn på bland annat asylpolitik, där vi ständigt får höra att övriga EU-länder måste "ta sitt ansvar", och alltså följa Sveriges väg. Man kan tycka vad man vill om prostitution, men det är ju inte så att den har försvunnit från Sverige. Samtidigt har vi också, vilket kommentatorerna påpekade, en hel del våldtäkter.

   Radera
  2. För oss som bott i utlandet en längre tid, vi kan alla vittna om den svenska arrogansen, denna pompösa inställning att alla runt om i världen ser upp till oss som om vi vore mer framstående än andra folk/nationer, det om något ser jag som "rasistiskt". Och den "goda" Svensken är totalt oförmögen att till sig av denna kritik, för dem är detta en självklarhet att det är så.

   Radera
 4. Jag är gammal nog för att minnas andra tillfällen när Sverige/svenskar anklagats för arrogans när "fel" intressen har kritiserats. Det handlar helt enkelt om att vi inte skall våga prata, att vi skall gå med böjd nacke och skämmas för att vi är vi och att vi lyckats rätt bra med en del saker. En del snälla och blyga svenskar går på det. Det borde vi inte göra. Det innebär nämligen bland annat att det kommer in en massa oönskade problem utifrån.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker att du feltolkar inlägget. Det är snarare den påbjudna linjen som uppvisar arrogans. Politisk korrekthet uppifrån som ska spridas till andra länder, och egentligen kommer från USA. Det är knappast de breda folklagren i Sverige som har bett om det "mångkulturella" samhället.

   Radera
  2. Du valde fel exempel, i alla fall om du inte vill få folk att tro/hävda att SD stödjer köttmarknaden. SD har ju ändå svårt att nå fram till kvinnor i Sverige, och det kan bero av något som man snällt kan kalla "grabbighet".

   Radera
  3. Jag har dock ingenting med SD att göra. Själv tyckte jag att det var bra att ta ett exempel på denna självgodhet som rörde någonting annat än invandring. Jag misstänker, lite fördomsfullt, att denna Sofia skulle säga någonting liknande om asylpolitik; att övriga länder måste lära sig av Sveriges humanism osv.

   Radera
  4. Om nu SD inte kan "nå fram till kvinnor i Sverige", så gäller det nog flera unga manliga invånare. I åldersgrupperna tonåringar/unga vuxna i Sverige går det 125 män på 100 kvinnor - alltså stor brist på unga kvinnor! Detta genom en vansinnig invandringspolitik där 85-90 procent av de s.k. flyktingarna är yngre män och vilket gör att många unga män i Sverige i framtiden inte kommer att kunna finna en kvinnlig partner! Och dessutom en orsak till den ökande frekvensen av gruppvåldtäkter /"vanliga" våldtäkter.
   Ovannämnda siffror har i stort verifierats av framlidne professorn Rosling och finns att granska i detalj i befolkningsforskaren Val Hudson´s artikel i tidskriften Politico: "Europe´s Mans Problem". Den svenska skevheten vad gäller könsfördelning är för övrigt mest extrem i hela världen.
   Observatör.

   Radera
 5. Excellent inlägg i debatten Tobbe! Briljant som alltid.
  Som tillägg kan jag säga att jag har mina rötter djupt i hårdrocksvärlden. Några av tjejerna är bekanta, i synnerhet en som kallar sig "Draper" som startade "Hårdrockare mot Rasism"- något som än en gång funkade som en täckmantel för den vanliga identitetspoliitiska feministsoppan. Därför har hon fått väldigt lite respons i hårdrocksvärlden när hon kastat sig in med förmaningar, anklagelser och utbrott mot vita män i diverse debatter. Det är inte saker som går hem inom den scenen, i synnerhet inte bland genrens kvinnor.
  Istället håller hon sig mest till de knäppt vänstervridna crustpunk/Hardcore-forumen där man(eller under obligatoriskt "en") idkar inbördes kannibalism och självspäkning på en daglig basis.
  När hon och "hårdrockare mot rasism" skulle anordna en jämlik festival så blev frånvaron av just hårdrock- och metalband så komiskt uppenbart att det bestämdes att den inte kunde kallas "hårdrock".
  Istället blev det hardccorepunk och hippiedoftande jazzrock - med överhängande amatörtjejband, givetvis!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då var naturligtvis alla groupies också frånvarande? Blodsven

   Radera