måndag 12 februari 2018

SVT förklarar hedersförtryck för barn


Bildsättningen var knappast slumpmässig,
lika lite som valet av intervjuperson.

När SVT ska förklara ett fenomen som hedersförtryck blir det förstås lite knepigt, och en viss kreativitet måste till. I Barnkanalens "Lilla aktuellt" togs ämnet upp den 8 februari, men jag noterade det först nu, genom en diskussion på Twitter.

Viktigare än att förklara fenomenet, blir i vanlig ordning att inte "underblåsa främlingsfientlighet":

Det första man reagerar på är naturligtvis att de verkligen har letat upp någon som har lämnat Jehovas vittnen för att förklara ett fenomen som sägs drabba minst 100 000 ungdomar, varav de flesta givetvis inte kommer ur kristna sekter. Värre är egentligen att de med denna manöver dessutom helt misslyckas att förklara vad hedersförtryck faktiskt innebär.

Hedersförtryck får vanligen värre följder än att man förlorar vänner på Facebook, och går längre än "utfrysning". Så vitt jag vet har ingen avhoppad Jehovas Vittne ännu blivit mördad, än mindre av hela släkten.

Till och med inslagets Rania Braimok, som alltså arbetar med frågan, känner sig tvungen att relativisera genom att understryka att "det är väldigt många olika som drabbas". I vad som kanske ska vara ett försök att beröra den förbjudna aspekten för att inte helt haverera, säger programledaren därefter att det "enligt experter" är vanligare "bland barn som är födda utomlands eller har föräldrar som är födda i andra länder", vilket också är en vilseledande relativisering. Faktiskt hedersförtryck kommer inte från Latinamerika eller Sydostasien. I de fall där döttrar verkligen har mördats i Sverige intar kurder en särställning, även om vi 2005 hade det afghanska fallet Abbas Rezai, där det istället var dotterns pojkvän som mördades.
SVT tyckte sannolikt att det var mycket listigt, och helt nödvändigt, att hitta en pursvensk, men genom valet av Vera förringar man problematiken. Jag vill inte heller förringa hennes upplevelse, och hon har säkerligen begränsats på alla möjliga sätt, men det är inget typiskt fall av hedersförtryck. De flesta som utsätts för det skulle inte ens våga visa sitt ansikte på tv, av rädsla för att elda på släktens vanheder och ilska.

För säkerhets skull avslutas inslaget med kommentaren "men hedersförtryck kan vara väldigt annorlunda för andra personer", vilket inte riktigt skapar mer klarhet.

De flesta vuxna ser sannolikt igenom SVT:s krumbukter, men ett barn har knappast hunnit lära sig hur våra statsmedier fungerar. Om SVT bara har ängslig förvirring att bjuda på, kan de hellre helt undvika att försöka förklara samhällsutvecklingen för barn.
4 kommentarer:

 1. Prof. Dr. Phyllis Chesler har under 20 år arbete för UN i frågan om hedersmord och hedersvåld konkluderat att 99% av alla fall har sitt ursprung i islam! Hon är anerkänd som världens största expert på området - och i övrigt en kär vän till mig!

  https://phyllis-chesler.com/category/honor-killings

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Hans för den trovärdiga källan. Den underlättar argumentationen med bekanta som har huvet i sanden.

   Radera
 2. Ja du Tobbe. Jag vet att några av mina barnbarn får titta på Lilla Aktuellt i skolan. Jag har ibland undrat när jag kan berätta om verkligheten för dem men jag inser att jag måste börja nu. Hur ska de annars förstå?

  SvaraRadera
 3. Eftersom jag har fått nog för länge sedan och gör allt som står i min makt för att bevara min psykiska hälsa kan jag inte titta på klippet, men förstår jag det rätt är det alltså så att en av de medieaktörerna som har tagit på sig uppdraget att hindra spridningen av "fake news" menar på att .... hedersvåld är någonting som är relativt vanligt inom Jehovas Vittnen och att det är ungefär lika vanligt på Island som i Kurdistan samt att det inte finns någonting som egentligen definierar hedersvåld eftersom det kan vara annorlunda för olika personer...?

  Tack, SVT , då vet jag...
  Jag kanske har missuppfattat det hela ? Jag trodde att "Lilla aktuellt" var gjort FÖR barn - inte AV barn :/

  /
  W

  SvaraRadera