fredag 20 april 2018

Partiet som allt roterar kring
Det har länge sett ut på detta sätt, men när valet nu närmar sig blir desperationen tydligare och utspelen fler. I början, när SD hade ett par procent i opinionen, hade övriga partiers avståndstaganden och strävan att "ta debatten" säkert någon sorts moralisk aspekt, men i dag handlar det om makt.

I dag är SD mer än någonsin politikens tyngdpunkt kring vilken alla andra ska rotera. Hur ska partiet stoppas? Kommer det ena eller andra utspelet att gynna SD? Verkar något parti söka stöd från SD? Ni känner väl till detta fenomen, och enda skälet att jag i dag berör det är att det förekommer två lite märkliga utspel mot partiet.

Låt oss börja med Jan Björklund, partiledare för ett av partierna som balanserar på riksdagsspärren, som med anledning av ett riksmöte intervjuas av Aftonbladet. Han försöker hitta sitt partis existensberättigande:

"Men sedan är det också så att det behövs ett borgerligt parti som både kan tala klarspråk om integration och migration och samtidigt sätter stopp för att Sverigedemokraterna ska få inflytande. Vi är de enda som gör det. Det är rätt viktigt att det finns ett sådant parti."

Tanken är alltså att ett annat parti än SD måste närma sig deras politik, så att originalet får färre röster. Därmed har man släppt alla tankar på att SD:s politik skulle vara "oanständig" eller vilket ord man väljer i sammanhanget. Det är egentligen inte så märkligt i taktiserandet, konkurrensen och kampen om mandat, men det skulle då vara klädsamt om vi slapp höra de vanliga moralistiska brösttonerna. Att vänstermänniskan Eric Rosén på Politism kallar den lilla intervjun för "hedervärt SD-motstånd" säger kanske också något om klimatet.

De sju partierna vill så gärna att de gamla två blocken ska stå emot varandra och medierna envisas med att faktiskt redovisa bilden som om den vore verklighet. Följaktligen får vi veta att nu leder minsann "De rödgröna" eller "Alliansen", för att den ena konstellationen har 40,6 procent och den andra 39,4.

Dock vet de förstås att de där 20 procenten i mitten faktiskt finns och avgör varje majoritet. Medan Björklund vill spela på "klarspråk", brukar vänstern tala om att SD:s politik är "arbetarfientlig". På Aftonbladets debattsida använder civilminister Ardalan Shekarabi (S) ett lite ovanligare grepp och fokuserar på jämställdhet. Som rubrik sätts fyndigheten "SD:s politik hotar våra svenska värderingar"
Vi får inledningsvis veta:

"Sverige är ett av världens mest jämställda länder. Vår samhällsmodell utgår från individens frihet. Kvinnors frigörelse är en förutsättning för det moderna Sverige. Vi var tidiga med att bygga ut välfärden och barnomsorgen så att fler kvinnor kunde delta på arbetsmarknaden, vi har världens mest generösa föräldraförsäkring och vi har fram tills nyligen haft en nästintill jämställd representation i Sveriges riksdag."

Det är lätt att provoceras av användandet av "vi", eftersom allt detta skedde långt före Shekarabis familj uppehöll sig illegalt här, men jag får väl försöka höja mig över den aspekten. Att jämställdhet kräver exakt samma antal män och kvinnor i församlingar är ett kapitel för sig, och när exempelvis en regeringsbildning också måste utgå från etnicitet hamnar kompetens allt längre ned på listan och vi får ministrar som Alice Bah Kuhnke, som inte ens hade en partitillhörighet.

Det stora hotet mot allt det fina som socialdemokrater och illegala invandrare skapat är alltså Sverigedemokraterna. Det som Shekarabi kallar för "svenska värderingar" är i själva verket det gamla vanliga socialdemokratiska förmynderiet.

Sverigedemokraterna vill inskränka aborträtten. Ministern deklarerar här att "För oss socialdemokrater är det självklart att stå upp för kvinnors rätt till sina egna kroppar". I verkligheten vill samtliga riksdagspartier inskränka kvinnans rätt till sin kropp, eftersom inget av dem föreslår att abort ska kunna ske fram till förlossningen. SD vill minska den tillåtna perioden från vecka 18 till vecka 12, vilket inte är någonting jag bryr mig särskilt mycket om, men som inte heller innebär en revolution.

Sverigedemokraterna vill avskaffa pappamånaderna. Även här slår Shekarabi på den stora trumman och förklarar "Sverigedemokraterna vill vrida tillbaka tiden till ett samhälle där kvinnors roll var att ta hand om hem och barn". Nej, det handlar om huruvida staten är bäst lämpad att bestämma hur föräldrar tar hand om sina barn. Många vuxna människor menar att de är fullt kapabla att kommunicera sinsemellan om liknande saker.

Utöver ovanstående får vi utläggningar om bland annat nedskärningar i välfärden och vinstuttag, som med lite kreativitet också handlar om jämställdhet. Shekarabi kan naturligtvis inte nämna det stora slaget mot jämställdhet i Sverige, den politik som har fört fram just SD. Som bekant kommer den enorma asylinvandringen nästan uteslutande från världens minst jämställda länder, och förutom låg etablering på arbetsmarknaden, ska vi nu också hantera tvångsäktenskap, hederskultur och i vilken mån en kvinna bör skyla sig. Vi har rentav haft en moderat riksdagsledamot, från inte helt jämställda Somalia, som lade ut texten om när och hur en kvinna bör tuktas fysiskt. Det är ingen vågad gissning att de senaste decenniernas styre har tryckt tillbaka jämställdheten mer än något förslag från SD skulle kunna göra.

Nåväl, allt är taktik och röstfiske. Socialdemokraterna vill få tillbaka några av "sina" väljare som gått till SD och Liberalerna har en tradition av att inför varje val slänga fram en perifer integrationsfråga för att klättra några procentenheter. När valet väl är över kommer de stå där med samma situation som förra gången, alltså ingen majoritet för något av "blocken". Vad som då sker är däremot lite intressant. Om man verkligen vill utesluta SD från allt inflytande, återstår endast mer eller mindre märkliga konstellationer, där den mest destruktiva kanske skulle vara en koalition mellan Socialdemokraterna och Centerpartiet.

Vad vi kan vara säkra på är att SD kommer att finnas där, mer eller mindre synligt, i varje debatt som själva axeln. Att väljarna dessutom ser "invandringen", alltså inte "integrationen", som den viktigaste frågan, samt anser att SD har bäst politik på området, försämrar inte läget. Sedan återstår det att se om detta nu 30 år gamla parti äntligen kan få en utmanare, vilket skulle vara välgörande även för dem själva.

13 kommentarer:

 1. Alternativ för Sverige kommer in i riksdagen. Nu börjar vi resan för att återta Sverige från det politiskt korrekta etablissemanget. Landsförrädarna.

  SvaraRadera
 2. Jag läser den senaste mätningen från Yougov och ser....att det partiet som har 4 % behövs för att stoppa det partiet som har 22,1 %....
  Lycka till med stoppandet , Björklund :)

  /
  W

  SvaraRadera
 3. Personligen tror jag att många av SDs kärnväljare är tämligen besvikna på SD och kommer att lägga sin röst på Alternativ för Sverige. Skulle tippa att de kommer upp i röstsiffror kring 5-10%. SD kommer att hamna under 20 % och det politiska läget kommer att vara lika blockerat som nu.
  /Gunnar B.

  SvaraRadera
 4. Jag hoppas att Alternativ för Sverige kommer in i riksdagen och jag kommer att rösta på dem om de uppnår 7 % i någon opinionsundersökning. Hamnar de på ca 3 % blir det en bortkastad röst. Om SD får 25 eller 28 procent har däremot inte så stor betydelse. De har ändå ungefär tre fjärdedelar av riksdagen emot sig.
  Kanske det bästa med om AfS kommer in i riksdagen är att det kommer att skaka om hela pk-maffian såväl i riksdagen som utanför. Två nationalistiska partier är bättre än ett även om SD försvagas en aning.
  Alla som SD kastar ut har nu någonstans att ta vägen och det blir färre politiska vildar. Vilka står i tur? Richard Jomshof? Julia Kronlind? Oscar Sjöstedt? Carina Herrstedt?
  AfS kan bli ett riktigt starkt parti pga SD:s interna "nolltolerans"-politik.

  SvaraRadera
 5. När jag tittar i spåkulan ser jag att det enda AfS kommer att bidra med är att sänka SD:s mandat med ngn eller ngra procent. I övrigt kommer de inte in i riksdagen och vid valet 2022 finns de inte längre.

  Anledningen till att jag tror detta är att de är ett ultranationalistiskt part som inte har den uppslutningen som SD har. SD är en folkrörelse, som adresserar praktiska och verkliga problem. AfS är en ideolgisk rörelse som tjafsar om vad som är etniskt svenskt o.s.v. Med detta kommer varken AfS eller Sveriges befolkning någonstans.

  V

  SvaraRadera
 6. Vad gäller Björklund ber jag att få hänvisa till min kommentar under annan blogg.

  https://toklandet.wordpress.com/2018/04/20/valkompassen/#comment-149479

  V

  SvaraRadera
 7. Med parasitsnablarna intjackade i den svenska folkkroppen flinar dom... judar... muslimer... "det bruna guldet"... hundraprocentare i lögn, perversion och fulhet.

  Folkkroppen måste renas!

  Liksom de lömska fästingarna måste österns folk fångas med list. Men när lassot väl är på, DRA ÅT UTAV BARA HELVETE!

  SvaraRadera
 8. Björklund lider av hybris och det gjorde partiet även på halmhattarnas tid.

  SvaraRadera
 9. Att spekulera i framtida valresultat är meningslöst. Att dessa spekulationer dessutom ofta styrs av personligt önsketänkande gör inte saken bättre!
  Rent cyniskt så tror jag att det är orealistiskt att tro att AFS skulle passera 4 procent i höstens riksdagsval. Däremot så är det kanske inte helt omöjligt att de får mer än en procent av rösterna.
  Detta skulle vara en enorm framgång då de då både är ett parti som finns och som dessutom får sina valsedlar tryckta och utlagda av valmyndigheten i alla Sveriges vallokaler i nästa riksdagsval!

  Med vänlig hälsning.

  x.

  SvaraRadera
 10. Det med abort rätten skall sänkas tycker jag är fullt logiskt. Skillnaden mellan kastas i spann för att för att dö och läggas ut fem miljoner är för liten rent tidsmässigt Utan måste ökas för att öka säkerheten.

  SvaraRadera
 11. Tobbe,
  Shekarabi har ju fått stå för regeringens "Hårda" förslag om att tex totalförbjuda alla religiösa friskolor på grund av problemen med de muslimska friskolorna. Jag ser honom som Löfvens egen Nyamko Sabuni, som på grund av sitt invandrarskap är den som tillåts lyfta fram invandrarproblemen och samtidigt ducka rassestämplingen, håller du med?

  SvaraRadera
 12. Hej.

  Jag är ombedd att vara ett av flera ombud för att sprida den opartiska Valbarometer sidan valstugan.se

  Och min förfrågan gäller om du har en möjlighet att skriva och sprida nått om de Partimätningar eller sakfrågemätningar som görs på den hemsidan.

  Det är viktigt att dessa mätningar når många och där först primärt 25-50.000 röstande på Valbarometern.

  Vissa har kallat mätningarna "Ovetenskapliga" samt "Ej statistiskt säkerställande mm, men vi tror att med nog många röstande så kommer utjämningsefekter att inträffa om nog många röstar på Valbarometern.

  Det vi vet är att Valbarometern har då den presenterats på sociala medier nått just SD och små politiska partier mest, därför ser mätningarna ut som de gör i inledningen som de gör.

  Men mätningarna börjar nu nå ut till även de ettablerade partierna nu sent om sides, och vid ca 25-50.000 röstande beräknas de små partiernas röstkraft ha ebbat ut, varpå de stora ettablerade partierna kommer att bara öka mer och mer i oförändrad långsam takt.

  I något skede så kommer utjämningsefekten att slå in där en normaliserad Valbarometermätning kommer att innfinna sig, med de stora partierna i topp, med SD mycket möjligt i mätningstoppen.

  I Jugovs och Sentios mätningar ligger SD väldigt högt nära Socialdemokraternas mätvärden, men i takt med att missnöjet breder ut sig i Sverige så kommer även SD väljarna att öka i samma takt.

  Denna Valbarometer är realtidsföränderlig för de som röstar, vilket betyder att en röst kommer att bestå på sidan tills den först ändras av den röstande själv.

  Det vore önskvärt att din blogg och andra bloggare tog upp och följde mätningarna till och från så den opartiska mätsidan med dess Valbarometer sprids så mycket som möjligt, dels för att den just är helt ovinklad och bara följer väljarnas avgivna röstnings och mätvärden.

  Men även förhoppningsvis för att visa om möjligt att realtidsföränderliga Valbarometrar kan vara tämligen korrekta i dess mätvärden vid stort röstantal.

  Är detta nått av intresse för er?

  Mvh

  SvaraRadera
 13. Här ser ni BJÖRKLUND, "liberalernas Gud", när han predikar om de skyldigheter vi har att ta emot så kallade flyktingar, på grund av "judeförföljelser". Alltså de förföljelser - eller snarare utkastningar - som uppkommit i Europa genom århundraden genom detta folkslags ockerverksamhet, Kristushat och subversiva verksamhet. Nu fortsätter denna för omvärlden antagonistiska grupp sitt livsverk att utrota "Gojim" genom "flyktingmottagande" och "integration". Enligt prof. Kevin Macdonald besitter de fortfarande en oriental mentalitet - jmf. med muslimerna (turkarna, araberna) som har som har som historisk mission att "ta över" Europa.
  Din död är deras bröd.

  https://www.youtube.com/watch?time_continue=1&v=9zQR5A9LIPg

  SvaraRadera