söndag 20 maj 2018

Marie Centerwall (S) funderar kring inflödet


"Det blir en konstig debatt om striktare regler och hur många vi kan ta emot. I stället borde det handla om hur alla 290 kommuner kan hjälpas åt för att skapa en bra integration. Idag har vi en enorm missmatch med tomma bostäder på vissa håll medan jobben skapas någon annanstans, det är inte en bra förutsättning för integration. Det är ett generalfel."
ETCETC intervjuar ett par kommunpolitiker, och i Bollnäs ger kommunstyrelsens ordförande Marie Centerwall (S) oss förklaringen till varför asylinvandringens volymer inte spelar någon roll. Uttalandet är egentligen fantastiskt och jag skulle gärna se det utvecklas. Många skulle snarare se det som naturligt att bostäder står tomma just där inga arbeten finns, men för en socialdemokrat är det kanske någon sorts märklig slump som politiken borde rätta till. På samma sätt finns en bostadsbrist i storstäderna, eftersom många söker sig till dessa för arbete. Möjligen vill hon se att man bygger mer på dessa platser, men som socialdemokrat kan hon lika gärna mena att man borde "skapa" fler jobb där bostäderna finns.

Enligt Cederwall behövdes rentav de där 163 000 som många andra såg som en absurditet:

"Om alla kommuner hade hjälpts åt 2015 hade det stora flyktingmottagandet inte varit något problem egentligen. Det är ju arbetskraft som kommer och alla kommuner behöver påfyllning."

Här skulle jag vilja ifrågasätta huruvida alla kommuner verkligen behöver "påfyllning", särskilt eftersom alla kommuner tydligen behöver "hjälpas åt". Visst, jag inser att hon skulle kunna förklara att det blir för många i exempelvis Södertälje, som borde hjälpas av, säg, Vellinge, men jag tänker påstå att en mängd kommuner verkligen inte behöver någon sådan påfyllning alls. Vi har nämnt Södertälje, men skulle kunna räkna upp Malmö och en mängd andra. Om vi för enkelhetens skull fördelar de där 163 000 jämnt över landets 290 kommuner skulle varje kommun få 560 asylsökande. Finns det någon kommun som har en så skriande brist på arbetskraft att detta inflöde krävs? Kanske inte ens Bollnäs. Framför allt är det inte arbetskraft som kommer, utan personer som med tiden eventuellt kommer i arbete, men efter ett antal år och fortfarande i lägre grad än befolkningen som helhet.

Någonstans vet Centerwall, och en kristdemokrat i Markaryd, detta:

"Både Bengt Germundsson och Marie Centerwall är också kritiska till att kommunerna fått bära stora delar av kostnaden för etableringen, som egentligen ska ligga på staten."

Nu har vi rört oss en bit från påfyllningen av arbetskraft som alla kommuner behövde. Centerwall fortsätter att beklaga kostnader och, lika motsägelsefullt, att de behövda personerna inte kommer i arbete:

"Arbetsförmedlingen har inte haft samma incitament som vi att ­verkligen satsa på att få folk i arbete. De kan ju bara lyfta ut alla nyanlända som inte kommit i arbete efter två år och flytta dem till kommunernas försörjningsersättning så är problemet ur världen för dem."

Och en lokalpolitiker kan posera för hög invandring, men kräva ersättning från staten för att betala inflödet till den egna kommunen. Jag visste inte heller att det fanns någon som fortfarande tror på Arbetsförmedlingen som en aktör för att förmedla arbeten, men Centerwall är tydligen en av dem. Samtidigt verkar hon inte riktigt förstå marknadsmekanismer:

"Och den privata marknaden har inte heller funkat. Vi har haft några bemanningsföretag som varit här och vänt i dörren när de insett att det inte finns någon större marknad i Bollnäs. Men det är ju just här de behövs, där det är som svårast att få jobb."

Ett privat företag som tvekar bara för att det inte finns någon större marknad? Ja, kära politiker, det är något av en grundbult för vinstdrivande företag som behöver sälja produkter eller tjänster. Ett bemanningsföretag lär inte satsa särskilt på Bollnäs för att det är svårast att få jobb där, vilket just beror på att det inte finns en marknad, alltså företag som vill anställa och betala bemanningsföretaget. Precis som bostäder och arbeten, hänger dessa bitar ihop.

Om Marie Centerwall känner att staten inte betalar kommunerna länge nog och att det är alltför svårt för både Arbetsförmedlingen och privata bemanningsföretag att skaka fram arbeten, kanske hon skulle fundera på om det trots allt möjligen finns en gräns för hur många vi kan ta emot. Hon får gärna även dämpa retoriken kring hur det handlar om arbetskraft som behövs i alla kommuner.6 kommentarer:

 1. Vilken enorm variation det finns på temat "bortförklara att blandkultur och massinvandring inte fungerar". Trodde jag hade läst och hört allt men här kom alltså ännu en fantasifull variant från Marie Centerwall. Tänk om PK-politikerna kunde satsa sin fantasi på något kreativt istället.
  När volymerna i verkligheten är så stora att inget land i hela världen hade klarat av det så skylls det på "tomma bostäder på vissa håll", arbetsgivares rasism, socioekonomiska orsaker, fördomar mm mm mm... Men i vilket land i hela Europa fungerar integrationen? Den fungerar dåligt även i vårt södra grannland Danmark trots att de bara tar emot en bråkdel jämfört med Sverige.
  Sverige har tagit emot uppemot en miljon invandrare sedan 1995. Danmark har tagit emot 170 000...
  Tacka fan för att det går åt pipan och att det bara kan bli värre när faktaresistenta idioter och inkvoterade flumkärringar styr både riket och kommunerna.

  SvaraRadera
 2. Marie Centerwall försade sig. De arbetslösa asylanterna kallades för "problem" istället för "möjlighet" eller "utmaningar".

  SvaraRadera
 3. Den som vil ha arbetare den ska skafa Legenhetena for dom.

  SvaraRadera
 4. Är Centerwalls svammel - enär officiell statsideologi - ett exempel på ett genetiskt fel i vår genpool? Snällhetsgenen. Som bevisligen inte är den förhärskande bland kineser, araber, judar, eskimåer, prärieindianer, etc.
  Kan ett slags älska-din-nästa-gen-ju-mer-motbjudande-hen-är, vara en evolutionär akilleshäl, som bör utrotas?

  SvaraRadera
 5. "– Den nationella debatten förs på en nivå där man inte känner igen sig. Det blir en bakvänd politik att lansera hårdare invandringsregler nu, flyktingmottagandet har ju redan minskat, man ligger tre år efter i tiden, säger han."

  Detta var en artikel där de intervjuades naivitet stack ut. Den ovan citerade kommentaren vittnar om att politikerna inte riktig greppar hur illa ställt det är och kommer att bli med kommunernas ekonomi framöver.

  Lyssna på denna intervju med nationalekonomen Hans Jensevik:

  https://www.youtube.com/watch?v=xkrvNxpaT20

  SvaraRadera
 6. Ja du, Centerwall...då får vi väl hoppas att det aldrig blir demokrati i Afrika och världsfred.
  För hur fan ska det då gå med den där påfyllningen som kommunerna och landet inte klarar sig utan...?

  /
  W

  SvaraRadera