måndag 7 april 2014

Jimmie och brandmännen
På onsdag vill Jimmie Åkesson besöka brandstationen Centrum i Malmö. Enligt medierna går stationens brandmän nu ihop för att stoppa besöket. Man har till och med fått ett öppet brev publicerat, där de uppmanar honom att avstå.

Jag tycker att det är sympatiskt att partiledarna besöker olika delar av samhället, inklusive olika arbetsplatser, samt att dylika besök förstås borde vara obligatoriska. Jag antar att Jimmie Åkessson vid besöket inte hade tänkt hålla några stora anföranden, utan helt enkelt få sig ett par presentationer till livs, ungefär som om kungen var på besök.

Det öppna brevet väcker några frågor. Står verkligen alla brandmän bakom det? Finns det ingen brandman på stationen som röstar SD? Särskilt med tanke på att brandmän tillhör de yrkesgrupper som först ser avarterna av det mångkulturella samhället. Tror de att det blir mindre stenkastning i "utsatta områden" om de gör en markering mot SD? Spelar det någon roll vad brandmännen har för partipolitiska sympatier? Skulle inte Stefan Löfven kunna besöka stationen, utan att alla för den skull måste stödja hans parti?

Jag tänker mig själv en liknande situation, då jag själv hade ett hederligt arbete, och inte var fri skribent. Visserligen var jag då ekonom, ett yrke som bär klart mindre panache än brandman. Ändå skulle jag ha uppskattat ett besök av Gustav Fridolin eller Jonas Sjöstedt. Varför inte? Man skulle kunna se det som ett tillfälle att ställa frågor, eller rentav träffa en kändis, snarare än att skriva ett öppet brev. Nåväl, dessa brandmän skriver bland annat:

"Centrumstationen är en av landets med larmbelastade stationer. Karaktären på larmen skiljer sig väsentligt åt, ibland handlar det om att hjälpa någon som fastnat i en hiss, ibland handlar det om betydligt värre saker. Lika väl som ett larm kan sluta lyckligt med glädjetårar så hanterar vi även död, lidande och skräck i vårt yrke. Som du säkert förstår så kan det vara mycket psykiskt betungande för oss. Men, det är yrket vi har valt och ett arbete vi är stolta över att utföra.
• För oss är tryggheten på våra arbetsplatser en nyckel till att vara redo för även de värsta larmen. Ditt besök hos oss kompromissar med den tryggheten. Vi har kollegor som funderar på att inte gå till jobbet den dagen du är här. Den otryggheten finns hos dem dels på grund av den politik ni för. Men också för det hat och de hot som följer er valturné. Nu senast när vårdpersonal mordhotades för sitt motstånd mot dit besök hos dem.
Mycket av oron som ditt besök skapar beror på att den politik du och ditt parti för är så tvärt emot vår värdegrund. Vi får inte, skall inte och vill inte skilja på folk och folk. Och just detta gagnar även dig i slutändan, Jimmie Åkesson - för när du står där och nöden är som störst kommer vi riskera våra liv även för att hjälpa dig. Trots att många som anser att din politik söndrar vårat land. Just för att vi aldrig skiljer på folk och folk."

Det ligger någonting olustigt över formuleringarna. Åtminstone får jag själv intrycket att de inte kommer ur hjärtat på varje brandman, utan snarare är författat på ett fackligt kontor. Tanken är, förstås, att medan brandmän hjältemodigt räddar människor av varje kulör, står Jimmie Åkesson med tummen höjd och sorterar efter etnicitet. Jag skulle mycket hellre vilja se att så många politiker som möjligt fick tillfälle att besöka så många arbetsplatser som möjligt, utan tomma gester, likt öppna brev och bortkörda brandbilar. Vad vi än tycker om det, så är det i slutändan politikerna som styr över oss. De behöver lära känna oss.

Expressen
Aftonbladet
Skånskan
SvD
11 kommentarer:

 1. Jag blir på ren svenska förbannad när jag läser vad brandfjollorna skrivit. Det visar bara hur 68-vänstern har lyckats med att indoktrinera vissa resurssvaga personer.

  På andra håll i landet bildar brandmän egna fackföreningar då Kommunal är infiltrerade av de som gillar kommandoekonomi och inte förstått eller kan hantera marknadsekonomi. På tal om marknadsekonomi läste jag idag att det allmänna löneläget i Pajala, även för offentliganställda, gått upp då Kaunisvaaragruvan behöver folk.

  "Vi gillar inte folk som gör skillnad på folk därför gör vi skillnad på folk." PK Syntax Error!

  SvaraRadera
  Svar
  1. När man läser brandmannens brev så får jag säga att brandmän har en hög utbildningsnivå.

   Radera
 2. En bild hos Exponerat ger en aning om vilka som jobbar på brandstationen.

  http://www.exponerat.info/wp-content/uploads/2014/04/elever_raddningstjanst_syd_malmo_2009_-630x342.jpg

  Dvs 100% inkvoterat, verkar det som.
  Jag letar efter "Erik och Ulrik som dn intervjuade" men jag kan inte se dem. Ali, Muhammed och Samira känner jag dock igen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Noterar faktiskt åtminstone en svensk på bilden, han längst till höger. Vad som är intressant dock är att han är minst ett huvud längre och ser ut att vara bred som ett hus. Lite indikation på vad som krävs för att bli brandman ifall du är svensk. D.v.s. testresultat som är lååååååååååååångt över alla inkvoterade. Som resten uppenbarligen är. Korta och otränade, och framförallt små kvinnor i hijab som skall kunna släpa ut 100kg från ett brinnande hus....javisst...går säkert bra.

   Radera
  2. Det kunde lika gärna ha varit Bagdads brandstation med en tre vita européer som exotiskt inslag. Konstigt att dessa blir attackerade av sin släktingar och klanfränder i Rosengård men det är väl själva brandbilen och uniformen som invandrarungdomarna retar sig på.

   Radera
 3. Det är helt sjukt det som sker i vårt samhälle, och den där f.......de klyschan "värdegrund" står mig upp i halsen. Skulle Jimmie Åkesson han nån annan sorts värdegrund än de andra partiledarna.

  Den eller de som formulerat brevet till Åkesson är inga brandmän, de är som signaturen Argus skrev, fjollor! När jag läser vad dessa "brandmän" skrivit skäms jag för att vara svensk. Finns det inget sunt förnuft kvar i det svenska samhället? Eller är det bara gummiryggarna som får komma tills tals i den svenska demokraturen?

  SvaraRadera
 4. "Mycket av oron som ditt besök skapar beror på att den politik du och ditt parti för är så tvärt emot vår värdegrund"

  Att brandmännen har en "värdegrund" dvs en fastlagd livsåskådning dvs ideologi eller kanske rent av en politisk agenda var något nytt men det framgår ju ganska tydligt med detta politiskt influerade upprop. Att brandmän (såväl som ambulanspersonal och polis) måste rädda livet på folk i nöd oavsett deras hudfärg är ju så fjantigt att upplysa om att man kan tro att texten vänder sig mot barn i förskoleåldern. Att vissa brandmän dessutom blir nervösa av att någon har en annan värdegrund gör mig själv oroad, har vissa brandmän så krassliga nerver? Byt jobb då!

  "många som anser att din politik söndrar vårat land. Just för att vi aldrig skiljer på folk och folk."

  Minst lika många som anser att Alliansen söndrar vårt land så alltså måste brandmännen neka även Reinfeldt, Lööf, Björklund och Hägglund att besöka brandstationen. Reinfeldt skiljer på folk och folk bl.a. genom att skapa stora klyftor mellan rika och fattiga, arbetsföra och sjuka, direktörer med fallskärmsavtal och fattigpensionärer osv... Nyliberalen Lööf skiljer på folk som invandrade "entreprenörer" och "white trash"-svennar och skapar ett gated community-samhälle. Björklund är elevfientlig eftersom han kritiserar skolan på samma sätt som SD kritiserar invandringspolitiken. Han skiljer på bråkstakar och plugghästar dvs skiljer på folk och folk i skolåldern.

  Hela sjuklövern har de senaste 25 åren skapat ett splittrat samhälle med etniska enklaver och försöker bota utanförskap genom svenskdiskriminerande åtgärder. De skiljer på invandrare och etniska svenskar genom att positiv särbehandling av den förstnämnda gruppen.

  Ingen politiker som inte lever kvar i 70-talets flower power-våg där alla kramar om varandra och sjunger "we shall overcome" (för brandmännen) är alltså välkommen till Malmös brandstation.

  Stig

  SvaraRadera
 5. Naturligtvis är det ett par tre vänsteraktivister bland brandmännen som har författat brevet. De är ju mycket högröstade och vana vid att synas och dominera över mera fridsamma människor.
  Rune

  SvaraRadera
 6. Upproret på SUS i Malmö initierades av en person som representerar Vänsterpartiet i Malmö och är med i Facebook-gruppen "Sverigedemokraterna i riksdagen - Nej tack". Ren partipolitik m.a.o.

  Är det bevisat att brevskrivaren från räddningstjänst i Malmö verkligen jobbar på räddningstjänsten och om han/hon har sina sympatier hos något av de vänstersocialistiska partierna?
  Denna kommentar säger en del.
  https://www.flashback.org/sp48276859

  SvaraRadera
 7. Och varför är centrumstationen en av landets mest larmbelastade brandstationer? Sätt Åkesson som statsminister och det blir slut med eldningen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag känner flera inom kåren som har samma åsikt som jag SD
   vad är de för fel med det.Var tionde du möter i dag är SD. Det är inte SD som ställer till bråk.Jag tror inte ett dugg på att någon inom kåren har skrivit detta,är man rädd för andras åsikter då ska man inte jobba på offentliga arbetsplatser.
   Bertil

   Radera