tisdag 8 april 2014

Birgitta Ohlsson och romerna
Det finns ett mycket lätt och beprövat sätt att knipa liberala poäng i vissa kretsar. Det är att tala romer. Maria Leissner (fp) verkar idag på något sätt vara avlönad genom det, och Birgitta Ohlsson (fp) försitter sällan en chans. Sålunda har hon nu varit ute på ett mycket spännande uppdrag med "hemliga förhandlingar", där man vill inrätta en "expertinsatsstyrka" i Bukarest i Rumänien. Någon kan förstås fråga sig vad Sverige har med det här att göra, och det gör tydligen Rumänien också. Till DN säger Birgitta Ohlsson:

"Vi har en mer empatisk syn på de här människorna. Jag tror att andra länder, inte minst Rumänien, är förvånade över hur vi ser på saken. Många svenskar känner en oerhörd empati och sympati med tiggarna och vill verkligen hjälpa till och det tror jag att Rumänien har förstått nu. Jag tycker det är fasansfullt och blir jätteprovocerad när folk lägger fram förslag om att förbjuda tiggeri."

Det är på sätt och vis en riktig princip att gå till roten med ett problem. Frågan återstår då vad som är själva roten. Om vi har tiggare från Rumänien på Sveriges gator, är det då vårt ansvar att Rumänien, med 20 miljoner invånare, är ett fattigt land? Att hundratusentals romer i landet är än fattigare? Själv menar jag att grundproblemet är att individerna släpps innanför de svenska gränserna. Birgitta Ohlsson är dock både eurokrat och liberal och ser på saken på ett något annorlunda sätt:

"De vill inte blanda in EU- kommissionen och andra länder, men det här är en fråga för hela Europa, inte bara för Sverige och Rumänien. Vi ger inget bistånd till Rumänien och dessutom finns det massor av EU-pengar för ändamålet. Rumänien ska få 202 miljarder kronor i fonderna under perioden 2014-2020. Pengar finns."

Pengar finns? Egentligen är det chockerande att höra, vad som ska vara, en liberal politiker uttrycka sig på det sättet. För att få ihop 202 miljarder kronor krävs att en mängd ofantlig mängd människor arbetar och en ofantlig mängd företag exporterar. Framför allt vill jag återigen ifrågasätta huruvida romers situation i Rumänien verkligen borde vara en prioriterad fråga för Sverige. DN frågar Birgitta Ohlsson:

"Hur ser regeringen på EU-kommissionär Laszlo Andors kommentar (i DN 30 mars) om att Sverige borde integrera tiggarna och ge dem jobb?

– De rumänska romer som tigger på gator i Sverige har precis som övriga EU-medborgare rätt att vistas i Sverige i tre månader. Den som har ett jobb att försörja sig på är välkommen att bosätta sig här."

Kanske dags för dagens EU-monster att haverera?

Aftonbladet

7 kommentarer:

 1. Har alltid undrar över var alla dessa Romvurmare har befunnit sig förut. Eller tror de att de Rumänska Romerna helt plötsligt blev fattiga så fort de kunde resa till Sverige?

  SvaraRadera
 2. Jag hörde hennes försvarstal tidigare idag och det lät som en blåkopia av invandringskritikers synpunkter på invällandet av araber och afrikaner. Men det invällandet får vi ICKE kritisera utan att kallas rasister.

  Har Ohlsson månne gått och blivit främlingsfientlig? Antiziganist? Retoriken gick inte att ta miste på och ska man ta hennes tidigare självpåtagna godhetsgloria på allvar måste man inse att den har halkat kraftigt på sned efter de uttalanden hon gjorde i radion idag.

  www.korta.nu/flygblad

  SvaraRadera
 3. "– De rumänska romer som tigger på gator i Sverige har precis som övriga EU-medborgare rätt att vistas i Sverige i tre månader." Det stämmer men man är tvungen att anpassa sig efter de lagar och regler som medlemslandet i fråga har. Därför tycker jag att Sverige omgående ska förbjuda tiggeri så har dessa personer inget alibi för att göra de andra sakerna som de också gör.

  SvaraRadera
 4. "Vi har en mer empatisk syn på de här människorna. Jag tror att andra länder, inte minst Rumänien, är förvånade över hur vi ser på saken."

  Jag tror iof inte att det riktigt är just den uppfattningen Rumänien får av Sverige. Men de är säkert tacksamma över att vi tar över deras problem.

  SvaraRadera
 5. Har hon inte lite zigenare i sig hon Bigotta Ohlsson? Ser nästan så ut på bilden här..

  SvaraRadera
 6. Fattar inte varför inte samma regler angående boende och uppehälle i andra EU länder som är fastställt i EU regler,inte skall gälla vissa utvalda grupper.Som i detta fall Romer.3mån fixa bostad och arbete,jobba ihop din rätt till förmånerna eller åk till nästa land om du inte trivs i ditt eget.
  Vilken är nästa grupp EU medborgare VI skall ansvara för???
  VI har nu EU.s högsta invandring,VI är enda landet i värden som ger PUT till alla Syrier och alla som hävdar sig vara Syrier.
  600.000 flycktingar kommer inom 3 mån försöka ta sig till EU varnar Italien för,dessa vägrar alla EU länder utan Sverige att ta imot.VI kan innan året är slut ha ökat befolkningen med runt 200-500.000.
  Frågan är nu vad klarar VI.VI har sämst sjukvård,sämst skolor, saknar bostäder samt utbildade och företag lämnar landet.NU slår VI strax i taket.

  SvaraRadera
 7. Hej!
  Jag skänker så mycket jag bara kan till zigenarna. Det bruka bli ca 200 kr i veckan / zigenare.
  Försöker att jobba så mycket som möjligt för att ha råd att skänka mer.
  Hoppas det finns fler som gör som jag.

  SvaraRadera