fredag 27 juni 2014

Även Geert Wilders utlovar en grupp i år

Förutom Marine Le Pen, ser även allianspartnern Geert Wilders optimistiskt på möjligheterna att bilda en grupp i Europaparlamentet senare i år, och menar dessutom att han har särskild information som får honom att tro detta. Efter valet undersökte han möjligheterna att bli ledamot i Europaparlamentet, vilket formellt sett var omöjligt, då han redan sitter i det nederländska parlamentet och landets lag förbjuder dubbelmandat. Han menade att hans stora mängd personkryss gjorde en plats motiverad, men har nu alltså accepterat domarens beslut, särskilt eftersom det i nuläget inte finns någon formell grupp att verka inom.


Hans Jansen

Mannen, vars plats Geert Wilders skulle ha övertagit, heter Hans Jansen och är intressant nog arabist och islamolog, vilket har gjort honom till en stark kritiker av religionen.

För den svenske betraktaren är det för övrigt lite intressant att Wilders nämner att man i vissa länder vill invänta ett val senare i år, men att en grupp kan vara på väg redan i september.4 kommentarer:

 1. Om han syftar på SD så betyder det att de tänker lämna UKIP. Besvikelsen har varit stor i Sverige så ledningen kan bedöma att de får fler röster genom att vara med Le Pen än med Farage och därmed byta grupp senare. För det är främst röster och mandat som räknas, ideologi är passé.
  Kan också vara något annat parti, Europa är stort.
  J_B

  SvaraRadera
  Svar
  1. Han pratar om länder (i plural) som (underförstått) har val senare i år. De han syftar på kan alltså vara Sverige, Tyskland (delstatsval), Lettland och Bulgarien. Det är känt sedan tidigare att man för utom med SD pratat med tyska AfD. Även de 2 andra länderna har partier som skulle kunna vara aktuella för EAF.
   //Andreas

   Radera
 2. Wilders talar som Jimmie Åkesson när man pressade honom om grupptillhörighet före och efter EU-valet.

  Hans Jansen verkar kunnig vad gäller islam. Det kan verkligen behövas inom EU.

  Tror också att det kommer att hända en "omgruppering" eller ev sammanslagning bland de EU-kritiska kommissionärerna framöver.

  SvaraRadera
 3. Vi måste fortfarande komma ihåg att SD inte använt pejorativa ordalag om varken FN eller PVV. Ljuset i slutet av tunneln?

  // Magne

  SvaraRadera