onsdag 16 juli 2014
Dagens bild: Simkunnighet i Malmö
I Malmö lämnar nästan var sjätte elev, 16,4 procent, högstadiet utan att kunna simma, visar en färsk sammanställning från stadens grundskoleförvaltning. Problemet är störst på skolor i, som det heter i SvDs artikel, "socioekonomiskt svaga områden". På Apelgårdsskolan, Rosengård, kan färre än varannan elev simma. Längre ner i årskurserna är simkunnigheten alarmerande låg på vissa Malmöskolor.
Bilden ovan visar dock att det inte framför allt handlar om dessa berömda "socio-ekonomiska faktorer". I artikeln får vi också veta att flickan på bilden kliver ur bassängen med påtagligt tunga ben och armar, vilket inte är förvånande om man simmar fullt påklädd.
Gymnastikläraren Mattias Torstensson, Hermodsdalsskolan, anser att tradition har stor betydelse:
"I Sverige har vi plask och lek från späd ålder, medan många av mina elever saknar vattenvana från sina hemländer."
Göteborg har inte gjort någon central sammanställning, enligt Stig Sánta, avdelningschef för utbildning. Lägst andel elever med godkänt betyg idrott och hälsa i årskurs 9 förra året hade de båda mångkulturella Angeredsskolorna Gårdstensskolan och Lövegärdesskolan. Då fick färre än 70 procent godkänt.
Socialdemokraterna vill förstås öka "resurserna". Ibrahim Baylan (S), utbildningspolitisk talesperson, vill nu att det ska bli obligatoriskt för alla kommuner att erbjuda intensivkurser i simning för elever i årskurs 6 till 9, i anslutning till somrarnas terminsslut. Ibrahim Baylan, som själv fick lära sig simma i Sverige, vill även att staten ska bidra med resurser:
"Vi har föreslagit att det ska finnas möjligheter för skolor och kommuner att kunna få pengar för sommarskola för att elever ska nå målen. Vi kommer att återkomma med det här förslaget efter valet."
SvD
Detta är ytterligare ett mycket litet exempel på att Sverige fortsätter att fokusera på att ta emot de grupper som är absolut mest omöjliga att integrera och att alla fåfänga försök dessutom kostar. Naturligtvis hade föräldrarna själva kunnat ta ansvar för barnens simkunnighet, men som vanligt är det absolut viktigaste att upprätthålla varenda sed och kulturellt inslag från hemlandet. Om Sverige nu bekostar simundervisning så får det väl gå, men då gäller först och främst att islamisk klädkod efterlevs.
Etiketter:
Integration,
Malmö,
Multikulti
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Sverige vill ha mångfald, men man förstår inte konsekvenserna; detta med obligatorisk simundervisning är ett tydligt exempel. Låt den vara frivillig och skötas av Simfrämjandet (om det finns kvar)
SvaraRaderaF.ö. är det inte så dumt att kunna klädsim, om man skulle ramla i
Man kan ju undra, varför SvD lägger ut en sån bild som dom gör; tänker dom eller tänker dom inte?
SvaraRaderaTypiskt för en statsdespot som Baylan: -Nu ska ni lära er simma för det berikar livet på ett bra sätt
SvaraRaderaDet är långt ifrån säkert att det berikar livet i alla kulturer, och hur berikar man förresten livet på ett dåligt sätt..
Dans berikar också livet "på ett bra sätt". När kommer det på skolschemat?
RaderaÄr inte bilden en PK-photoshoot av lyckad kulturblandning? Bassängen i övrigt är tom. Vad säger hennes hedersomgivning om att hon undervisas av en helt främmande halvnaken karl? I hennes farsas och brorsors ögon förmodligen en helnaken främmande kladdande karl. Simundervisning kan ju vara lite "hands on". Är det inte mer troligt att simundervisning för hedersflickor bedrivs av kvinnliga simlärare?
SvaraRaderaMen en kvinnlig simlärare i bikini eller snygg baddräkt skulle kontrastera mot klädsimmerskan och illustrera den kulturella skillnaden i kvinnlig frihet. Enklaste sättet att ta bilden ovan är väl att en svensk tjej klär ut sig till klädsimmerska i en tom simhall? Inga brorsor och inga nyfikna.
Raderakung_och_fosterland
även Anonym16 juli 2014 17:02
Behovet av simkunnighet har nog traditionellt inte varit så stort i öknen.
SvaraRaderaInte heller vid den kust som många ökenländer har, finns något intresse för simning.
RaderaUndrar varför sthlms tidningen Svd är så intresserad av simkunnigheten i Malmö med tanke på att den är ännu sämre i Stockholm
SvaraRadera