måndag 8 december 2014

Ovanligt pinsamt från Lars Lindström
Expressens Lars Lindström figurerar här med jämna mellanrum, då han är något besatt av SD och gärna vill berätta om det i krönikor, som alla är usla i varierande grad. Under den både otympliga och imbecilla rubriken "När det verkligen gäller står SD framför Karl XII-statyn med stridsropet 'bevara Sverige svenskt' " får vi ta del av hans eviga SD-hat, genom en rad debila "argument". Som vanligt innebär invandringskritik "kyla", till skillnad mot den "värme" som kännetecknar varje massinvandringsvurmare, och som vanligt får en person som Lindström rent fysiska symptom av partiets närvaro:

"När Sverigedemokraternas vikarierande partiledare Mattias Karlsson stod i alla tv-kanaler och oemotsagd spred sin främlingsfientliga propaganda och sina manipulerade siffror var det som att temperaturen i Sverige sjönk med trettio grader.
Jag frös, fast jag satt inomhus, och tänkte på de oändligt många valtal jag hörde med Jimmie Åkesson runtom i Sverige under valrörelsen i höstas."

Det är nästan lite komiskt att siffror kring invandringen alltid måste kallas för antingen lögner eller, som här, "manipulerade". På vilket sätt hade de manipulerats? Och exakt vilka grafer handlar det om? Än mer patetisk blir formuleringen med tanke på hur Lindström några rader senare själv bollar med just siffrorna:

"115 845 personer invandrade till Sverige under förra året. 20 000 av dem är svenskar som flyttade hem. 20 000 är EU-medborgare som flyttar inom EU och Norden. 19 000 har arbetstillstånd, är rekryterade av företag, forskare och ingenjörer. 8 000 är studenter.
50 000 utvandrade från Sverige, det betyder att invandringsöverskottet var ungefär 65 000 människor förra året. "Massinvandringen" är alltså sju promille av Sveriges befolkning, och av dessa är många hemvändare, EU-medborgare, värvade arbetare och studenter. Sju promille kallar jag lättinvandring."

Till att börja med är "nettoinvandring" ett helt idiotiskt begrepp. Om 50 000 svenskar utvandrar, och vi samtidigt får in ungefär 70 000 nya asylinvandrare och deras anhöriga, så blir bördan på något sätt alltså endast 20 000? Så kan man självklart inte räkna. Att räkna promille eller procent av Sveriges befolkning är också ett manipulativt sätt att använda statistiken. 85 000 - 105 000 asylsökande detta år är en enorm siffra, även om "en procent av befolkningen" låter mindre dramatiskt. Som vanligt är det troligen bättre att titta på verkligheten, där Migrationsverket inte hinner med att placera ut alla och ständigt måste leta nya boenden, ofta till hutlösa priser. Det är också viktigt att ha i åtanke att detta sker varje år, eller snarare vecka efter vecka, vilket gör uttrycket "massinvandring" tämligen adekvat.

För några veckor sedan hade denne Lars Lindström till och med en lösning på alla praktiska problem, nämligen att varje svensk kommun ökade sitt flyktingmottagande till dubbelt så många som Södertälje:

"Sorsele har tagit emot flest flyktingar per 1 000 invånare åren 2006-2013, mer än dubbelt så många som tvåan Södertälje. Om samtliga svenska kommuner under nästa år skulle ta emot lika många - procentuellt sett - som Sorsele har gjort sedan 2010, var skulle vi hamna då?"

Lindström har en alldeles egen teori kring varför uttrycket "massinvandring" uppstått:

"Alla främlingsfientliga krafter från sverigedemokrater till rena nazister har i många år använt uttrycket, kanske för att anknyta till ord som massförstörelse och massmord."

En rimligare teori kan framföras med en tydlig bild, som kanske blir lite enklare för Lindström att ta till sig än siffror:

Som mest komisk blir krönikan när Lindström framför den där sedvanliga instruktionen om hur invandringspolitik får diskuteras, dessutom som om han kommit på den själv:

"Debatten bör handla om human, effektiv och innovativ flyktingmottagning och integration, inte hur vi stryper invandringen. Vi behöver invandring. Annars står Sverige stilla, på många sätt, inte minst befolkningsmässigt."

Hur exakt skulle Sverige stanna om vi 2015 inte tog emot 100 000 asylsökande? Till att börja med skulle just integrationen kunna bli effektivare, då den är fullständigt utsiktslös så länge som inflödet fortsätter. Visst skulle befolkningstillväxten avstanna, men på vilket sätt är det ett problem om vi nästa år inte växer med 100 000 syrier, eritreaner, afghaner och somalier? Skulle man rentav kunna tänka sig att vår nuvarande befolkningsökning genom invandring från Mellanöstern och Afrika kan skapa fler problem än vad en åldrande befolkning gör?

Krönikan avslutas med en märklig analys:

"Två nya undersökningar inger hopp. Den ena säger att SD-väljarna är en avvikande grupp i det svenska samhället: extrema i sin intolerans och främlingsfientlighet. Den andra säger att bara drygt hälften av de som röstade på SD senast verkligen sympatiserar med partiet. Vilket betyder att den andra hälften kan komma till sans till den 22 mars." 

Om vi låter det första påståendet passera, så kan vi titta på den andra "analysen" som ger Lindström hopp. Den siffran betyder inte alls att SD kommer att förlora 50% av rösterna på tre månader, vilket lätt motbevisas av en undersökning som visar att 19% av höstens SD-röstare funderar på att byta parti. Det skulle i så fall innebära att över 10% är ett garanterat valresultat, men vi vet också att många i andra partier funderar på att byta, även till SD. En rimligare tolkning av den där hälften som inte "verkligen sympatiserar med partiet", vad nu det betyder, är att de anser att de andra partiernas invandringspolitik är så usel att de inte har något val.

12 kommentarer:

 1. Lars Lindström påminner lite om de mer fanatiska scientologerna, som sit-
  ter så djupt i dyn, att de måste få hjälp av psykologer att avprogrammeras.

  SvaraRadera
 2. Angående det där med att sympatisera med ett parti. Kan bara ta mig själv och några till som exempel. Vi är nu i medelåldern och genomgående moderataktiga. Personligen lägger jag mindre vikt på SDs bakgrund, den är dock inte glömd, eller om partister gör bort sig i all sin lösmynthet, ser det som motsvarande MP, de verkar ha flest folk med kocko-idéer.

  För några år sedan kändes SD för nytt för att riktigt rösta på, oerfaret folk och så. SDs partiprogram är inte dåligt på något sätt, möjligen lite för vänster och Alliansen har en del bra. Dock är det alliansen som skött landet i åtta år utan att ha fått ordning på integration, skola, försvar och polisen. Dessutom mobbar de, liksom de tre rödgröna.

  Idag ... SDs högreuppare sköter sig med bravur och jag hoppas man fortsätter så. Mobbningen har varit så blatant att det blivit lätt att rösta på SD, men jag hoppas partiet inte tar i för mycket pga framgångarna... att göra ev nyval till att handla om ett val invandring tror jag inte är rätt väg att gå, men visst ska det argumenteras mot slappheten och problemen. Jag hoppas de ser till att vara pålästa på även annat.

  SvaraRadera
 3. Tycker att Lindström är något underhållande i sin krönika om än verklighetsfrånvänd och patetisk. Jag är säker på att SD går fram till minst 15% i valet i mars och 2018 är dem större än moderaterna.

  Bosse

  SvaraRadera
 4. Lars Lindström gör sig till papegoja åt Etc och Johan Ehrenborg.

  http://www.tino.us/2014/12/etc-och-mediavarlden-granskar-logner/

  V

  SvaraRadera
  Svar
  1. Läs särskilt den uppdatering Tino Sanandaji gjort i slutet av ovan nämnda blogginlägg. Det är bedrövligt hur svensk journalistik fungerar.
   /Lars

   Radera
 5. Lars Lindström har fått det mesta om bakfoten. Tror inte det finns någon som har några synpunkter på att svenskar flyttar ut och sedan hem. Inte heller behövs några uppehållstillstånd för våra nordiska grannländer. Dessa rörelser över gränserna är ju helt ointressanta.

  Det finns några tal som dock är mycket viktiga att hålla koll på. Det ena är antalet som söker uppehållstillstånd första gången. Det är en viktig siffra eftersom det ger en aning om vilket tryck det finns in till landet från länder som inte ligger nära oss. Alla som kommer hit söker inte uppehållstillstånd men det är iaf den bästa siffran vi har. Den är ca: 200 000 för 2014.

  Den andra siffran är antalet som beviljats uppehållstillstånd första gången. Denna siffra är lägre än antalet som söker dels för att alla får inte uppehållstillstånd, dels för att det finns en förskjutning, tidsutdräkt, mellan datumet du söker och du får ditt uppehållstillstånd beviljat.

  Själv anser jag antalet som söker vara det mest relevanta eftersom de allra flesta som söker inte åker härifrån. Istället söker man igen nästa gång det är möjligt efter ett antal år.

  På 30 år blir det mellan 4,2 och 6 miljoner personer beroende på vilken siffra du väljer. Det är definitivt inte "lättinvandring". Det är slutet på det Sverige vi känner.

  SvaraRadera
 6. "vi behöver invandring, annars står Sverige stilla" - detta är en mycket cyniskt åsikt från Lindström.

  Vilken tur att det är krig o elände i världen 350 mil bort så att inte Sverige behöver stå still.

  SvaraRadera
 7. En travesti på resonemanget om nettoinvandring:
  Om man får pension från Sverige men bor i USA, och hyran höjs med 300 dollar i månaden, men pensionen samtidigt höjs med 200 kronor i månaden; då har alltså hyran egentligen bara höjts med 100 dollar (eller kronor eller whatever) !

  SvaraRadera
 8. Förra året nettoinvandrade 70 000 personer som inte är födda i Sverige samtidigt som 5 000 personer som är födda i Sverige nettoutvandrade:

  Invandring 2013, födelseland Sverige: 15 332 pers
  Utvandring 2013, födelseland Sverige: 20 237 pers
  Invandring 2013, övriga: 100 513 pers
  Utvandring 2013, övriga: 30 478 pers
  Källa: SCB, http://www.statistikdatabasen.scb.se/pxweb/sv/ssd/START__BE__BE0101__BE0101J/ImmiEmiFod/?rxid=1d1dab8e-b66c-42cc-830f-24d90a776dff

  SvaraRadera
 9. Det verkar helt omöjligt för de som oroar sig för befolkningsutvecklingen att tänka sig det självklara alternativet att uppmuntra familjebildning och barnafödande. All diskussion MÅSTE landa i att massinvandringen ska fortsätta.

  SvaraRadera
 10. Bevara Kanarieöarna kanariska, det är mitt budskap. Vi är till 100% integrerade i vårt nya hemland och vi har tom bytt medborgarskap. Vi vill inte att några svenskar muslimer eller någon annan talar om hur vi skall leva. Vi är väl typiska nyfascister?

  SvaraRadera
 11. "Expressens Lars Lindström figurerar här med jämna mellanrum, då han är något besatt av SD och gärna vill berätta om det i krönikor"

  Vill man säkra jobbet på "toleranta" Expressen så måste man visa framfötterna och att man har rätt åsikter.

  SvaraRadera