måndag 12 januari 2015

Dagens hyckleri: ExpressenEfter terrordådet mot den franska satiriska veckotidningen Charlie Hebdo ser Expressen till att hänga på tåget för yttrandefrihet. Man gör det naturligtvis storslaget, med två korslagda pennor, som visar hur viktigt det fria ordet är, och man lägger dessutom till det franska slagordet "Jag är Charlie".

Det är ingenting fel med att idag stödja de stupade och överlevande på Charlie Hebdo, men Expressen hör till de absolut sista som ska säga någonting om yttrandefrihet. Vi kommer alla ihåg hur det räckte att publicera en misshaglig kommentar på något av ett antal utvalda fora, för att tidningen skulle anlita en kriminell aktivistgrupp för att identifiera kommentatorn ifråga, för att denne sedan skulle kunna hängas ut med namn och bild på ett sätt som inte görs ens med faktiska brottslingar.
Det är svårt att föreställa sig ett tydligare exempel på yttrandefrihet, och när den behöver försvaras, än just publikationer som Avpixlat och de som där kommenterar. Då bjöd Expressen minsann inte på några korslagda pennor, utan tvekade inte ens inför att leta upp de identifierade personerna i deras hem.

Visst, jag kan också skriva "Jag är Charlie", men jag vill påminna om någonting än viktigare i dagens Sverige:

Jag är Jim.11 kommentarer:

 1. Problemet med Avpixlat löser Expressen m.fl. genom att påstå att där pågår hets mot folkgrupp och därigenom omfattas inte Avpixlat av yttrandefriheten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men det är ju även Charlie-hebdo anklagade för, enligt vissa..
   Rasistiska och hatiska teckningar..

   Radera
 2. Att dom ens kan med
  dom till och med felceterade för att spä på hatet mot kritikerna
  svin
  jag är Jim

  SvaraRadera