onsdag 4 februari 2015

Dagens hyckleri: Thomas Mattsson
Då blev det återigen dags för Expressens chefredaktör att föräras denna speciella titel. För vilken gång i ordningen? Det börjar bli svårt att hålla räkningen, ty Mattsson har som särskild specialitet att skriva storslaget om journalistiska principer, samtidigt som han leder Expressen. Denna gång vill Mattsson berätta om hur "pressetiska regler" förhindrar honom från att avslöja etnicitet på brottslingar, vilket som vi vet gör att även signalement intressant nog helst utelämnas.

"Det saknas inte konspirationsteorier om varför tidningar, radio och tv i Sverige tillämpar den så kallade ”försiktighetsprincipen”, men svaret är ju annars ganska enkelt: Läs de pressetiska reglerna. Där sammanfattas den ansvariga hållning som etablerade medier förväntas att ha:


För en så etisk och principfast människa som Tomas Mattsson känns ovanstående utdrag mycket viktigt och betänk att vi här alltså talar om personer som har begått grova brott. Det finns fler hänsyn som ska tas:Det är alltså bland annat dessa paragrafer som gör att vi endast får veta att "svenskar" (och då utan citationstecken) begått en gruppvåldtäkt på en färja, samtidigt som signalement på farliga individer ofta begränsas till att de bar jacka eller byxor.

Som ni kanske har listat ut, tänkte jag nu komma till de fall där Thomas Mattsson bara måste göra undantag och slänga ut varje ovanstående princip genom fönstret och se till att visa upp namn, bild, ålder, yrke och så vidare:


2 kommentarer:

 1. Bandyspelare = framgångsrika, spännande somaliska invandrare

  Våldtäktsmän = svenskar

  ???

  SvaraRadera
 2. Varför anordnar inte Gudrun Schyman och de andra feministerna ett fackeltåg i Stockholm som en manifestation mot denna kvinnoförnedring?

  Tänk om 8 vita män hade utfört denna massvåldtäkt.
  Ett sånt djävla liv det hade blivit.
  När det visar sig att somalier är förövarna,då är det knäpptyst.

  Hycklare det är vad journalisterna är,speciellt hos SVT.
  Rösta med fötterna,säg upp tv-licensen och sluta att köpa tidningar!

  SvaraRadera