lördag 7 februari 2015

Expressen och Aftonbladet nominerade till fint pris


Tydligen finns det ytterligare ett internt mediepris, kallat "Årets dagstidning", och nominerade i år är Expressen, Aftonbladet och Nyheter24. Med tanke på vilka publikationer vi här talar om, är Medievärldens motiveringar, om inte stor, så åtminstone någon form av humor:

Aftonbladet:"Rekordstora framgångar är bränslet för en fortsatt outtröttlig digital ledningsposition. Förmågan att hela tiden utmana och förnya sig själv imponerar. Med ett ännu mer kreativt kanalval för varje innehåll, skärm och målgrupp skördar Aftonbladet välförtjänta likes och skriver politisk tv-historia och är inte minst en internationell förebild."

Expressen:"När det händer, händer det. På kort tid har mediehuset fått ihop både tekniken och medarbetarna i ett väloljat samspel som nu  lämnar det nya kreativa labbet för att bli verklighet och som levererar i alla kanaler. Med ena foten i klassisk agendasättande kvällstidningsjournalistik när den är som bäst och den andra i användardata som ger insikter om publiken och säkrar intäkterna blir Expressen med lätthet mycket omtalad."

Observera hur fokus nästan helt ligger på teknik. För innehåll bör man naturligtvis vända sig till alternativ och fri media. Komiskt är också att man uttryckligen kallar Expressens verksamhet för "agendasättande kvällstidningsjournalistik". 

Motiveringen av nomineringen av Nyheter24 är så mystisk att det förblir tämligen oklart vad som egentligen skulle göra dem bra:"Mediehuset når en kräsen målgrupp, som andra bara drömmer om genom att ligga i framkant både redaktionellt och i affären. Med sociala medier i sitt DNA, systematiserad produktutveckling och mod att ständigt testa okonventionella grepp har Nyheter24 utvecklats till de stora drakarnas främsta fröskola - och förebild. Sådant som andra uppfattar som innovation är vardag på Nyheter24, vilket syns i den växande omsättningen och att andra mediehus snattar de bästa medarbetarna."

Juryn bestod av mediemänniskor från etablissemanget och ordförande var ingen mindre än Kerstin Brunnberg, som också sitter i Expos styrelse.
6 kommentarer:

 1. Tack Tobbe för ditt enträgna arbete!
  Kom att tänka på denna med Yuri Bezmenov:
  https://www.youtube.com/watch?v=U8zJZDRwmEg

  Fox

  SvaraRadera
 2. Sveriges medier består av en inavlad grupp som kliar varandras ryggar. De simmar i ankdammen och skränar och tjattrar. /V

  SvaraRadera
 3. Uppenbart att galghumorn tar sig olika uttryck. Dessa nomineringar är så skrattretande, att de lätt platsat som 1 apil-skämt.

  SvaraRadera
 4. Hur kan det komma sig att folk lägger tid och pengar på att läsa kvällspressens fördummande smörja? Jag begriper inte. Året runt och Hemmets veckotidning framstår som akademiska doktorsavhandlingar i förhållande till AB och Expressen.

  SvaraRadera
 5. Vänsterdrevet i all tydlighet "Mobbare" av värsta sort!

  SvaraRadera
 6. Patetiskt att ge varandra pris. Ni minskar i upplaga år efter år för ingen vill läsa edra vinklade nyheter.

  SvaraRadera