söndag 8 februari 2015

Nytt nonsens från Jan GuillouJan Guillou förefaller alltid ha varit en mytoman, alltså i närmast medicinsk bemärkelse, men frågan är om han inte allt mer tappar kontakt med verkligheten i sin lägenhet på Östermalm. Dagens alster "Kristdemokraterna - låt oss önska dem till helvetet" är en spretig krönika om "främlingsfientlighet" i de borgerliga partierna i allmänhet och KDUs ordförande Sara Skyttedal i synnerhet. Inledningen lyder:

"Tävling om vem som kan göra flest främlingsfientliga utspel har utbrutit mellan de krympande mittenpartierna KD och FP. Paniken är förståelig, båda partierna ligger nära fyraprocentsspärren. KD är det parti som till sin ideologi är mest likt Sverigedemokraterna, eftersom dessa börjat spela kristna på senare år och nyligen röstade med borgarna för att återinföra kristet religiösa skolavslutningar."

Guillou har en viss poäng när han antyder att de borgerliga småpartiernas utspel kommer av Sverigedemokraternas framgångar. Det är SD som har fört upp frågan och inte verkligheten, för i så fall skulle invandringspolitiken behandlats seriöst långt innan partiet kom in i riksdagen. Krönikan illustreras med en bild på Sara Skyttedal och en text om att hon har gjort det "otäckaste" utspelet. Vad gick då hennes resonemang ut på som gjorde det så otäckt? Redan i augusti förra året blev hon hatad av vänstern för att i DN bland annat ha skrivit:

"För få bostäder. För att integrationen ska fungera räcker inte positiva attityder. Vi måste ha balans mellan antalet asylsökande och vår mottagningskapacitet. Vi måste nu seriöst börja diskutera var gränsen går för hur många vi kan ta emot och utifrån det pressa andra EU-länder."

Tal om balans och mottagningskapacitet är som bekant förbjudet i den svenska offentliga debatten. Det utspel från Skyttedal som stör Guillou mest handlar förstås om islam, ideologin som Guillou försvarar i alla lägen. Den 29e januari skrev Skyttedal i Expressen om islamismen, där tidningen satte rubriken "Islamismen är största hotet mot demokratin":

"På senare tid har en ny grundlagsfientlig rörelse slagit rot i Sverige: Islamismen.
Denna rörelse är i dag det största enskilda internpolitiska hotet mot vår demokrati. Något som understrukits av de extremistiska islamister som visat sig vara beredda att ta till vapen för att strida för sina idéer i västvärlden och även det terrorangrepp som genomfördes i Stockholm 2010."

Sara Skyttedal


Det är detta "otäcka" inlägg som får Guillou att fullständigt spåra ur och slutgiltigt bevisa att han har lämnat verkligheten:

"I en lång virrig fundering på den andra tidningens debattsida förklarade hon att ”islamismen är det största hotet mot ­demokratin i Sverige”. Hur några hundra virrpannor med skägg och kalott skulle kunna välta den svenska demokratin över ända framgick inte av hennes resonemang, det bara var så. Men följaktligen måste vi lagstifta med hårdare terrorlagar mot sådana organisationer som var ”grundlagsfientliga”. Någon sådan islamistisk organisation känner jag inte till, det gör ­inte Sara Skyttedal heller. Däremot känner vi till den nazistiska organisationen Nationaldemokraterna och deras avknoppningar."

Eftersom landet rymmer några hundratusen muslimer, är knappast antalet islamister, i betydelsen personer som vill att islams lagar styr samhället, "några hundra", utan snarare några tusen om vi räknar lågt. Det är också fantastiskt att Jan Guillou inte känner till någon islamistisk organisation som motsätter sig den svenska grundlagen. Självklart måste Guillou istället plocka fram "nazismen" som det stora hotet. Pinsamt nog hamnar han då hos Nationaldemokraterna, som inte var ett nationalsocialistiskt parti, men framför allt har lagts ned. Om man inte känner till det, eller kan komma på någon grundlagsfientlig islamistisk organisation, ja, då har man lämnat verkligheten långt bakom sig. Krönikan innehåller förstås ett antal fler bisarra avsnitt. Folkpartisterna som skrev om sätt att skärpa invandringspolitiken inledde med att beskriva situationen i Syrien, vilket Guillou kommenterar med:

"Beskrivningen är helt korrekt och en förklaring till varför flyktingströmmarna ökat dramatiskt från Syrien. Men det var inte det folk­partisterna menade. De avsåg inte att förklara varför vi måste ta emot fler flyktingar från Syrien. De menade att eftersom syriska människor är så bestialiska så måste vi ställa hårdare krav på dem om de försöker nästla sig in som flyktingar."

Här fabulerar sannolikt Jan Guillou medvetet. Folkpartisterna lade inte in meningar om eländet i Syrien för att utmåla flyktingarna som "bestialiska", utan för att det helt enkelt är ett standardförfarande, ett måste, att först berätta om sin varma människosyn och sin förfäran inför SD, om man överhuvudtaget vill närma sig invandringsfrågan.

Guillous alster rymmer fler märkligheter, men vi kan nog nöja oss med dessa för att konstatera att hans tid som någon form av samhällsanalytiker sedan länge är förbi, om den någonsin funnits.

8 kommentarer:

 1. Suck. Rikspösmunken Guillou har fått utrymme i PK-media igen. Ett tips till Jan Helin & Co är att låta Rikspösmunken publicera sina alster på betald annonsplats. Rikspösmunken slantar säkert upp.

  SvaraRadera
 2. Det är inte vårt krig. Det är USA som startat detta kaos genom sin attack på Irak 2003. Sedan Libyen. Sedan stödet till rebeller med avsikt att störta Assad.

  Det är USA som ska ta emot flyktingar. Sverige har inget med denna konflikt att göra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja jag förstår inte heller logiken i USA interventionen i de länder du nämner,resultatet har blivit krig upplösning av stater,och flyktingströmmar till Europa.Närmast att hamna i kategorin upplösta stater är kanske Ukraina och det med bistånd från USA,flyktingarna får andra ta hand om..

   Radera
 3. Det Guillou (och de flesta andra inom eliten) inte tycks vilja se eller inte förstår är att det räcker med "...några hundra virrpannor med skägg och kalott ..." att förändra ett land i grunden. Med våld och hot om våld kan man få de flesta att vika sig.
  Se bara på den ryska "revolutionen" (citattecken eftersom det inte alls var en revolution driven av folket), bolsjevikerna var inte många, men de omvandlade ett helt land.

  SvaraRadera
 4. Ett par hundra virrpannor de flesta utan skägg i Riksdagen,gör sitt bästa för att ödelägga Sverige som en nation i välstånd och enighet.

  SvaraRadera
 5. JG kan ägna sig åt att skriva deckare. Där får han utlopp för sina sjuka tankar. Dessa passar mindre bra i verkligheten.

  SvaraRadera
 6. Jan Guillou är en makalös fjant och det har han alltid varit. Narcissisten som gör sina piruetter inför folket och vädjande skriker "titta på mig!", "titta på mig!", "titta på mig!"
  Att det ens finns några människor som tar honom på allvar förstår inte jag.
  /Gunnar B.

  SvaraRadera
 7. Verkligheten är vår fiende, sade väl Palme en gång.

  Guillou är ett utmärkt exempel på att vänsterdebattörer inte lever i verkligheten, väl bara ett exempel bland många.

  Att Guillou dessutom så deklinerat rent intelligensmässigt är ju rätt tragiskt, kanske utgår han att från att folk som läser Aftonbladet inte är särskilt reflekterande och sväljer hans svada.

  Kanske den enda glimt av intellektuell skärpa kvar hos Guillou, i så fall.

  Minns Guillou från ett TV program från 70- eller 80-talet när han lyckades bevisa att en oskyldig dömts och denne kom väl tack vare Guillous program att frikännas.

  Guillou var då helt briljant.

  Dagens Guillou är en skugga av den tidens Guillou.

  Guillou, uppträd inte längre inför något forum där publiken är kritiskt tänkande, du blir kvar ensam framför podiet!

  SvaraRadera