tisdag 22 november 2016

Anna Kinberg Batras falska omprövning
Idag får Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra en sorts öppet brev publicerat i Aftonbladet. Det ska ses som ett uttryck för ödmjukhet och självkritik, rentav en ursäkt, men är egentligen positionering inför kommande val. Redan de första raderna provocerar mig en del:

"För femton år sedan skrev jag under en riksdagsmotion med rubriken Fri invandring. Mitt motiv var ideologiskt. 'Om vi menar allvar med talet om människans rätt till frihet måste detta innebära fri rörlighet även för människor.' I dag tänker jag annorlunda."

Det är ju precis detta som vi alltid har fått höra från liberaler och fortfarande matas med. Den som propagerar för omfattande asylinvandring baserar det antingen på det som Kinberg Batra ger uttryck för ovan, alltså högtflygande principer om "öppenhet" och "frihet", eller på ett rent poserande för att uppvisa personlig godhet. Ibland görs något försök att hävda att det skulle vara bra för landet, men sådana krystade resonemang kan alltid avvisas och motbevisas som de lögner de är. Till skillnad från vänstermänniskor erkänner många liberaler åtminstone att välfärdsstaten då måste avskaffas, men vi får sällan höra hur låg nivå vi måste nå för att inte vara ett attraktivt alternativ för fattiga människor i exempelvis Afrika. Det blir sedan dags för den där speciella förljugenheten som består i att man blandar ihop alla begrepp:

"Jag kommer alltid att vara fast övertygad om att öppenhet mot omvärlden är en överlevnadsfråga. Handel och utbyte över gränser har gjort Sverige till ett rikt land, oavsett om man mäter i pengar eller på annat sätt. Min egen familj hade inte funnits utan rörlighet från en kontinent till en annan."

Internationell handel har absolut ingenting med asylinvandring att göra. Det första är ett naturligt fenomen, som mycket riktigt skapar välstånd, medan den andra företeelsen är onödig, destruktiv och politiskt driven för att byta ut vår befolkning. Vi kan vara hur öppna som helst, bedriva handel och få besök av turister, utan att bosätta tiotusentals människor från Afghanistan, Mellanöstern och Afrikas horn här varje år. Referensen till hennes egen familj känns enormt krystad. Sannolikt syftar hon på maken David Batra, som dock är född i Sverige av en svensk mor och en indisk far. Denne fader ska ha kommit till Sverige för ett år av forskning inom medicin för över 40 år sedan, vilket alltså är någonting helt annat än det inflöde vi nu talar om.

Kinberg Batras text innehåller en hel del snömos, som man själv blir tvungen att tolka:

"Men öppenhet betyder inte samma sak som kravlöshet. Att bejaka öppenhet mot omvärlden är inte detsamma som oreglerad invandring. Varje land måste ha kontroll över vilka människor som lever i landet. Ett öppet samhälle ger människor möjlighet att själva forma sina liv, men lämnar dem inte att fastna i utanförskap."

Återigen, öppenhet är en floskel som används om asylinvandring, men där ordet i sig inte har med fenomenet att göra överhuvudtaget. Det är inte heller alldeles glasklart vad som i detta sammanhang menas med "möjlighet att forma sina liv", men troligen är det den vanliga moderata retoriken om skatter och arbetsmarknad, som inte heller har med asylinvandringen att göra. Dessutom har Sverige formellt sett alltid haft en reglerad invandring, bara en enormt omfattande sådan. Formuleringarna förblir så luddiga att de nästan är obegripliga:

"Därför har jag omprövat Moderaternas migrationspolitik, med skärpt kontroll över Sveriges gränser, tillfälliga uppehållstillstånd och tydligare krav på egen försörjning. Jag har drivit på så att dessa förslag har blivit verklighet. Ett anständigt samhälle ska hjälpa människor på flykt – men inget land kan hjälpa alla. De som kommit till Sverige måste också komma in i samhället, på riktigt."

Mellan raderna förstår vi att Kinberg Batra nog talar om volymerna, men är så rädd för att säga det att vi i stället får denna orddimma. Det handlar inte om kontrollen av gränsen, som ju blir meningslös om man ändå släpper in tiotusentals asylsökande, utan om just volymen. Att människor ska komma in i samhället har alltid varit den uttalade ambitionen, men vi har fått höra att det inte kommer att bli några problem. Folkpartiet satt rentav och manipulerade statistiken för att dölja att antalet "utanförskapsområden" hela tiden ökar. Därefter blir det dags för en ny nivå av förljugenhet:

"Det finns de som tror att jag har omprövat av taktiska skäl. Andra tror att jag har ändrat mig tillfälligt. Båda har fel. Jag vill inte tillbaka till den gamla politiken. Den var inte hållbar."

Nej, självklart var den inte hållbar och Sverige kommer att få lida av tidigare regeringars vansinne på området i decennier. Den mest provocerande aspekten av ovanstående rader är att Anna Kinberg Batra har befunnit sig i Moderaternas toppskikt i över 20 år och var riksdagsledamot under hela Fredrik Reinfeldts tid som statsminister.
Kunde hon under dessa år, när hon trots allt sysslade på heltid med politik, aldrig ha reflekterat över politikens hållbarhet? Det skulle ha räckt med en kafferast för att inse dess vansinne. Kunde hon inte en enda gång ha höjt rösten eller ifrågasatt Fredrik Reinfeldt? Nej, det var viktigare att bli kronprinsessa, partiledare och statsminister. Jag tror inte att hennes nuvarande ställningstagande nödvändigtvis är taktik, men hennes tidigare tystnad har definitivt varit det. Även om denna nya och striktare linje verkligen är taktik, är talet om omprövning rent nonsens, ty så dum och okunnig är hon knappast. Det ska bli än mer förljuget:

"Den som motiverar viljan att strama åt migrationspolitiken med en generell misstro mot främlingar har inget att hämta i det parti jag leder. Moderaterna menar allvar med öppenhet, välkomnande och tolerans. Det är viktigare vad en människa vill göra i framtiden än vad hon har gjort tidigare."

Så var det gamla föraktet och flosklerna tillbaka i full sving. Invandringsmotståndet har inte nödvändigtvis, och sannolikt inte heller till övervägande del, handlat om "generell misstro mot främlingar". Jag vet inte ens vad hon lägger i detta uttryck, men det skulle mycket väl kunna omfatta alla farhågor om kulturell och samhällelig påverkan, till exempel från ett allt mer påtagligt islamiskt inslag. Vi ska inte visa någon "tolerans" inför klankultur, islam eller andra typer av förakt mot ursprungsbefolkningen. Nej, det finns nog ingenting att hämta i det parti som hon leder. Vad den sista meningen betyder är minst sagt oklart.

"Samtidigt finns det människor som på seriös grund har varnat för en ohållbar situation, men som inte har blivit lyssnade till, ibland rent av motarbetade eller utfrysta. Jag förstår att de känner ilska eller besvikelse."

Varför deltog du då i dessa drev och varför får vi inte en fullständig och uppriktig ursäkt nu? Det som Kinberg Batra nu ger uttryck för är precis vad jag misstänkte skulle hända när pendeln svänger; smidig anpassning från det gamla etablissemangets figurer som nu säger sig ha förstått någonting, att det bara är att gå vidare och att de förstås ska ges fortsatt förtroende. Nej, Anna Kinberg Batra, det här duger inte på långa vägar. Om du nu menar att du har haft fel i 20 år, finns det ingen anledning att ge dig förtroende nu heller. Jag kräver politiker som vill någonting, utöver att flyta med så smidigt som möjligt för att erhålla åtråvärda positioner. Om din påstådda ödmjukhet var uppriktig, borde du likt Nikita Chrusjtjov 1956 fördöma din företrädare, ge alla patrioter en riktig ursäkt och helst lämna det politiska livet.


31 kommentarer:

 1. 20 år utan att göra en enda konsekvensanalys.
  Det inger ju inget förtroende precis.
  //Edward

  SvaraRadera
 2. Jag håller med dig, Edward.
  Detta hennes alster inger inte heller något förtroende utan för tankarna till desperation.

  SvaraRadera
 3. Om hon nu tycker att invandringen är helt åt he... varför ringer hon då inte Åkesson och förhör sig om han är beredd att tolerera en M-regering. Jag utgår ifrån att SD sänker S/M(P)-regeringen vilken tid på dygnet vilken dag i veckan som helst.

  SvaraRadera
 4. "Ett anständigt samhälle ska hjälpa människor på flykt"

  Varför skars då hjälpen till UNHCR ner och lades på massvis med immigranter. Immigranter är inte flyktingar. Flyktingarna sitter fortfarande kvar i läger i närområdet.

  Nä du AKB, detta duger inte.

  A. Nojm

  SvaraRadera
 5. Nej, Sverige kommer inte att få lida av tidigare regeringars vansinne på området i decennier. sverige har upphört att existera. Det här "oj, det här blir jobbigt att fixa men rösta på SD så löser det sig" är inte trovärdigt. Dagens situation saknar politiska lösningar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag håller inte med om att det inte skulle gå att återupprätta landet, men observera att jag ingenstans heller skriver att SD kommer att lösa allt.

   Radera
  2. Nä, det har du rätt i. Jag ser inte hur landet kan upprättas. Har aldrig hört ett enda realistiskt förslag. sverige var svenskarnas nationalstat. Det var så att säga den grundande principen, det som fick staten att fungera. Vad föreslår du för grundande princip nu, när en nationalstat är omöjlig?

   Radera
  3. En del kommer att behöva repatrieras, på grund av de senaste årens stora inflöde, medan total assimilering gäller för övriga.

   Radera
  4. Ja visst, Martin, Sverige är kört, det finns inte mer och SD vid makten kan bara göra en minimal skillnad ty problemen är för stora och man kan inte väcka liv i ett land som har dött. Så då finns bara tre "lösningar".
   1. Rösta på Sjuklövern så de kan förstöra Sverige ännu mer om det eventuellt finns något kvar att förstöra.
   2. Rösta blankt eller inte rösta alls, sluta läsa politiska artiklar, bloggar och sajter och helt gå in i sin egen lilla värld med sina hobbies och opolitiska intressen. Aldrig ge sig in i politiska diskussioner med vänner, bekanta och arbetskamrater så att man slipper veta hur illa ställt det är (onödigt att plåga sig i onödan).
   3. Emmigrera.

   Radera
  5. @Tobias
   Fast jag har inget intresse av att assimilera en massa utomeuropeer? Jag vill inte släppa in dem i min gemenskap, jag ville ju handen på hjärtat aldrig ha dem här? Och vill det fortfarande inte.

   Dessutom, det assimileringsvurmarna erbjuder dem är att de ska ge upp sin egen kultur för att få ynnesten att bli någon sorts B-svenskar. Utan tillgång till svensk historia. Det är ju inte deras historia. Utan en riktig svensk identitet. Dete är en rutten deal som vilken normalt funtad människa som helst inte kommer gå med på.

   Dessutom har du hundratusentals benhårda klankulturer här i sverige. Som du saknar förmåga att både assimilera och utvisa, det skulle kräva våld och förtryck på nivåer som ingen svensk politiker på den här sidan av innbördeskriget aldrig kommer klara av, och inte våra svenska sensibiliteter heller.

   Så du har dels såna som mig som assimileringsivrarna måste krossa och underkuva. Vi ska fråntas rätten till vårt sätt att se på svenskheten och vi skall underkastas statens definition av svenskhet. Sen har du alla ekonomiska migranter som du måste tvinga och mobba och förtrycka in i din version av svenskhet eller vad assimilation nu betyder. Och sen har du stora mängder människor som du inte kommer rå på vad du än gör.

   Och det fantastiska slutresultatet blir en sämre, mindre, ledsnare, fulare, trasigare, fattigare, elakare och otroligt mycket mer splittrad version av femtiotalets sverige eller nåt sånt? En enorm kraftsamling, fruktansvärda övergrepp för ett dystert slutmål?

   Radera
  6. Ge varje som frivilligt avlägsnar sig från landet och ger upp alla anspråk nutida och framtida en halv miljon är nog den snabbaste och billigaste lösningen på dagens och framtidens problem.

   Sedan inför vi ett green card system och tar endast emot FN kvotflyktingar, då hjälper vi de som verkligen behöver hjälp och uppmuntrar alla som vill göra rätt för sig att komma och jobba här.

   Radera
  7. Martin: Vi kommer nog aldrig att nå varandra helt, eftersom jag inte menar att ett land måste vara 100 procent etniskt homogent. En person som David Batras far, USA-utbildad akademiker, kan bidra till landet och har nog inga större problem att anpassa sig heller. Att assimilering överhuvudtaget kan ske kräver förstås också att volymerna är väsentligt lägre.

   Radera
  8. @Tobias
   Jag menar inte att ett land måste vara 100% etniskt homogent. Vad jag däremot menar är att sverige var svenskarnas nationalstat. Det var byggt just på en hög nivå av homogenitet, det var statens fundament. Nu har detta fundament ryckts bort. Ok. Så vad nu?
   Ni "kulturnationalister" tycks vilja låtsas att samma stat kan byggas igen, fast utan fundamentet. Det är DET jag invänder emot. Att "kulturnationalismen" helt saknar analys. Den är ytligt hittepå.

   Radera
  9. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
 6. det låter på henne som hon vill att alla som har kommit SKA få stanna oavsett.. men om man är flykting så är väll poängen med det att man SKA åka HEM när det är säkert att göra så?? så varför lägga massor med pengar på denna grupp i huvud taget??

  SvaraRadera
 7. I stora drag håller jag med liberalerna om att den enskilde individen ska ha rätt att röra sig fritt i världen men eftersom alla friheter innebär ansvar ska inte bidragsturister och välfärdsmigranter som inte vill göra rätt för sig få ta del av denna rörelsefrihet. Världen består inte heller av bara individer utan även av folkgrupper och den individuella friheten måste inskränkas när det uppstår folkvandringar från tre fattiga världsdelar till en rikare del som får agera socialkontor tills den bryter samman både ekonomiskt och kulturellt.
  Liberaler förmår inte se helheten utan stirrar sig så blinda på individens friheter och rättigheter att de inte ser skogen för alla trän.

  "Öppenhet" är ett fint och gulligt ord som Kinberg Batra liksom alla andra PK-politiker vet slår an en sentimental sträng hos folk men hon blandar äpplen och päron när hon inte skiljer på en för Sverige destruktiv massinvandring av icke-kompatibla folkgrupper och ett handelsutbyte som är givande för Sverige och även för handelspartnern ifråga. I det första fallet är det främmande folkgrupoers utsugning av ett lands välfärd det är fråga om och i det andra fallet ett ömsesidigt givande och tagande länder emellan.

  SvaraRadera
 8. Kinberg Batra har ju rätt i att ett "anständigt samhälle" ska hjälpa människor på flykt men först nu (inte "fem i tolv" utan fem över tolv) låtsas hon att ett ljus har gått upp i hennes huvud och en Lidnersk knäpp säger henne plötsligt att ett litet land som vårt inte kan ta hand om all världens nödlidande.
  Det är inte anständigt att ha en så slapp kontroll att ca 75 % av "flyktingarna" är ekonomiska migranter och id-lösa parasiter som "tappat" sitt pass (men mobilerna har de hållt i ett fast grepp genom hela resan...). Det är heller inte anständigt att den egna befolkningen ska se sin välfärd och trygghet försvinna och diskrimineras på bostadsmarknaden och se äldreboenden och kulturbyggnader göras om till flyktingboenden. Eller små byar tredubblas när ett flyktingboenden dyker upp där och byborna plötsligt blir i minoritet och blir "kulturberikade" med all den kulturkrock, otrygghet och brottslighet det innebär.
  En liten uppoffring får man alltid räkna med om man vill vara "öppen" och generös men då är det inte de svaga grupperna som ska betala notan både ekonomiskt och socialt. Det är ett bra sätt att skapa främlingsfientlighet vilket (i motsats till renodlad rasism) helt och hållet är Sjuklöverns fel hsur stor detn än blir. I det Sverige vi lever i nu är främlingsfientlighet synonymt med självbevarelsedrift och rättskänsla.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ett stort antal bloggare har skrivits om AKB's ambition att vända kappan, när det självklara blivit en verklighet för hennes jag och med emotionell vädjan försöker hon nu locka tillbaka väljarna. De nya Moderaterna ska byta namn till Sverige Moderarerna och samtala med SD. Det återstår att se idag om det bara är ord utan verkstad annars rasar m kraftigt. Gillar Stigs definition av främlingsfientlighet är synonymt med självbevarelsedrift och rättskänsla. Vanligt folk har aldrig förr behövt förstå ord. Nu vägs ord på guldvåg för arr inte bli kallad R,F, eller N.

   Radera
 9. Värsta sortens kappvändarpopulist. Säger det som hon tror sig vinna mest på. Väntar fortfarande på ursäkten till alla de som hon och hennes svans kallat för diverse epitet.

  SvaraRadera
 10. Kinberg Batra fortsätter att behandla svenskarna som de idioter hon utgår från att "vi vanliga" är. Jag känner mig förolämpad av nivån på hennes falska utspel.
  Och ja, jag är före detta M-väljare (långt tillbaka). Kommer jag att rösta på M igen efter detta? Glöm det...

  SvaraRadera
 11. "Det som Kinberg Batra nu ger uttryck för är precis vad jag misstänkte skulle hända när pendeln svänger; smidig anpassning från det gamla etablissemangets figurer som nu säger sig ha förstått någonting, att det bara är att gå vidare och att de förstås ska ges fortsatt förtroende."

  Det enda hon förstår är att mullret i marken är Trump-tåget som kommer. Hon försöker nu positionera sig så att hon inte står mitt på rälsen när det kommer dånande in även i detta land.

  V

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det blir nog svårt för Kinberg Batra att få någon bra kontakt med Donald Trump - om hon nu skulle bli statsminister: Den 9 juli i år i Almedalen i TV4 Nyhetsmorgon visade hon upp en bild med hundskit, när hon ombads tycka till om Donald Trump!!!! Det glömmer man nog inte på amerikansk sida och avstår nog helst från något samarbete med en så totalt omdömeslös svensk kvinnlig politiker.

   Radera
 12. Man kan tycka att de borde ha fotat av sina resehandlingar på samma vis som man hade en fotostatkopia på annat ställe förr i världen. Att sedan inte svenska myndigheter på grund av "den personliga integriteten" inte undersöker asylsökande och deras resgods ordentligt är hårresande. Vanliga Svensson på gym vill man samtidigt både utsätta för kränkande behandling med både urin- och blodprov under svepskälet att de kan ha använt otillåtna preparat. Flera experter har dock vittnat om att många kosttillskott innehåller spår av både det ena som av det andra. Inom idrotten åker idrottsutövare dit, vad hade Hr. Wikström tänkt göra med motionärerna som knaprat kosttillskott?

  SvaraRadera
 13. Okej, Anna Kinberg Batra, ni har gjort fel och nu "inser" du det. Då är frågan hur ska ni ska gottgöra landet och det svenska folket för kostnaderna för de "misstag" ni gjort. Det handlar om mångmiljardbelopp vid det här laget. Stora mängder människor har sannolikt kommit hit på felaktiga grunder, åtnjutit sociala förmåner om de inte haft rätt till, och i vissa fall begått brott i landet. Många beslut ska således omprövas, dvs enorma tillkommande kostnader till de redan nämnda. Att säga sig vilja återgå till gammal politik lär inte hjälpa.

  SvaraRadera
 14. SORRY, RÄTTAD VERSION:

  Okej, Anna Kinberg Batra, ni har gjort fel och nu "inser" du det. Då är frågan hur ni ska gottgöra landet och det svenska folket för de kostnader som era "misstag" medfört? Det handlar om mångmiljardbelopp vid det här laget. Stora mängder människor har sannolikt kommit hit på felaktiga grunder, åtnjutit sociala förmåner som de inte haft rätt till, och i vissa fall har de även begått brott i landet. Många beslut ska således omprövas, dvs enorma tillkommande kostnader till de redan nämnda. Att säga sig vilja återgå till gammal politik lär inte hjälpa.

  SvaraRadera
 15. "Om din påstådda ödmjukhet var uppriktig, borde du likt Nikita Chrusjtjov 1956 fördöma din företrädare, ge alla patrioter en riktig ursäkt och helst lämna det politiska livet."

  Om man inte på 20 år kommit längre är det fåfängt att tro att kommande år skulle göra skillnad är och förblir i grupp 4.

  SvaraRadera
 16. Ord o ord o ord o ord, i all oändlighet. Vad tänker hon göra, helt konkret? Senast jag hörde så har Sverige visserligen något bättre gränskontroller, men Migr har samtidigt ökat positiva asylbeslut något horribelt. Det ligger väl runt 75 % numera? Alltså hallå, är det inte lite väl sent att "vakna" i det här läget?

  Hälsningar från Stråssa (liten fd gruvby i Bergslagen, ca 300 invånare, plus över 100 asylanter)

  SvaraRadera
 17. "Jag har" och "jag har"... Är det fru Batra som, ensam envåldshärskare eller diktator, bestämmer moderatpartiets politik?

  SvaraRadera
 18. "Jag menar inte att ett land måste vara 100% etniskt homogent. Vad jag däremot menar är att sverige var svenskarnas nationalstat. Det var byggt just på en hög nivå av homogenitet, det var statens fundament. Nu har detta fundament ryckts bort. Ok. Så vad nu?"

  Det är mycket riktigt som du skriver. Vi har gjort oss ett väldigt omak för att skapa detta samhälle. Ett samhälle som, jag håller med, i mångt och mycket bara bidragit till ett övermått av konflikter och problem.

  Visst är det obegripligt att man med vett och vilja gav sig i kast med att skapa detta samhälle. Men vad gör vi i den situation vi nu står i? Vi kan väl inte göra så mycket mer än att försöka minska det antal människor som står utanför arbetsmarknaden och är beroende av bidrag. Vi kan väl inte göra så mycket mer än att ge polisen resurser att bekämpa brottsligheten. Mer än så går inte att göra.

  Men rätt har du ju i att det Sverige som en gång var aldrig kan återskapas.

  SvaraRadera
 19. Precis som du Tobbe påpekar, vad vill Kinberg göra, rent konkret. Bla bla bla är, vad jag vet, det troligaste scenariot.

  Blir en Donation till jul.

  SvaraRadera
 20. Vikingar på sin tid och japaner fram till 1800-talet är två exempel på hur rika kulturer vuxit fram i total slutenhet.

  SvaraRadera