lördag 1 september 2018

DN hyllar Fredrik Reinfeldt


En god man strövar i solen, där både perspektiv
och leende visar hur långt över oss andra han står.

För många medborgare är den tidigare statsministern Fredrik Reinfeldt (M) kanske den främsta symbolen för de senaste årens totala asylvansinne, möjligen i viss konkurrens med Mona Sahlin (S). Vi minns hur han gjorde upp om migrationspolitiken med Miljöpartiet för att bestraffa sverigedemokratiska väljare, och hur han i all hast övergav sitt parti efter att ha levererat den märkliga uppmaningen "öppna era hjärtan". Vi ska också komma ihåg hur han i varje sammanhang där invandringspolitiken berördes reducerade frågan till häpnadsväckande barnsligheter, där SD anklagades för att "ge sig på invandrare", där tomma ängar och skogar visade att det fanns gott om plats för migranter och hur asylmaskineriets svårigheter 2015 kommenterades med en hånfull fråga om julgranen hade brunnit.

Självklart hyllas han därför av Dagens Nyheter, som troligen är den tidning som förknippas mest med falska nyheter och en övertydlig vänsterliberal agenda. I går bjöds vi på en intervju med Reinfeldt, som i dag följs upp med en hyllning på ledarsidan. För att presentera intervjun valde man verkligen bilden överst och citatet "Jag tror att det goda kommer att ta över".

Redan i ingressen får vi ett uttalande som väl representerar intervjun som helhet:

"Jag är inte en röst för det mörka och det negativa, utan i grunden för det optimistiska. Och det tänker jag vara även i denna tid, när det har varit mer trendigt att vara på den andra sidan."

Egentligen är det tragiskt att en person med den erfarenheten och åldern ser politik som antingen mörk och negativ, eller optimistisk, där politiska skiftningar dessutom handlar om att vara "trendig", men vi är å andra sidan rätt luttrade. Visst, det är tämligen optimistiskt att föreställa sig att ett inflöde av tiotusentals asylsökande årligen inte kommer att få några negativa konsekvenser, men här används ordet bara för att förstärka den ljusa bilden av "godhet", ett ord som missbrukats så rejält att vi numera vanligen sätter det inom citationstecken. Flankerad av livvakter berättar Reinfeldt att medborgarna inte ska oroa sig för sin trygghet. Själv mår han bra:

"Jag ser massvis med fantastiska möjligheter, låt oss förbereda oss för det." 

I den vänsterliberale journalisten Niklas Orrenius värld blir Reinfeldts infantila kommenterar i migrationssammanhang någonting positivt:

"Men när han gick till attack mot Sverigedemokraterna gjorde han det helhjärtat, med bett i formuleringarna. 'I Jimmie Åkessons beskrivningar kommer ondskan alltid utifrån, ondskan är alltid någonstans söder om Trelleborg', kunde han säga i riksdagens partiledardebatter. Reinfeldt sa att SD 'för in hatet i svensk politik' och att partiet göder misstänksamhet mellan människor, 'vi ska titta på varandra med misstro'."

Som ytterligare tecken på formuleringarnas briljans nämns på fullt allvar att Mona Sahlin också uppskattade dem. SD fortsatte i själva verket att växa, och det går uselt för Moderaterna i opinionen, men Reinfeldt har förstås gått vidare:

"Jag har hittat nya roller i livet som jag trivs väldigt bra med." 



Med livvakter på väg till en bil som inte kommer att
parkeras i ett utanförskapsområde. Oss andra har han
sedan länge vänt ryggen.


På DN:s ledarsida hittar vi i dag en text med den smått fantastiska rubriken "Fredrik Reinfeldt har fortfarande rätt". Vi får direkt veta att det han enligt DN har rätt i förstås handlar om just talet om "öppna hjärtan". Passagen löd:

"Nu vädjar jag till svenska folket om tålamod, om att öppna era hjärtan för att se människor i stark stress med hot mot det egna livet som flyr, flyr mot Europa, flyr mot frihet, flyr mot bättre förhållanden. Visa den öppenheten. Visa den toleransen när det heter att 'det blir så många', 'det blir krångligt', 'det blir svårt'. Visa den toleransen och visa också att ni minns att vi har gjort det förut."

Svenska folket har visat ett enormt tålamod med den utveckling som drivits på av inte minst Reinfeldt. Ungerns premiärminister Viktor Orbán menade att befolkningen skulle hänga honom i närmaste lyktstolpe om han accepterade EU:s migrantkvoter, medan Reinfeldt antagligen skulle kunna stå på scenen i Almedalen och bokstavligen spotta folk i ansiktet utan några negativa konsekvenser. Det mest intressanta i ovanstående rader är kanske, bortsett från den uppfordrande tonen, att han faktiskt menade att även en strävan efter "bättre förhållanden" skulle mötas med en öppen dörr. DN lyckas dock hitta en negativ aspekt av Reinfeldts bisarra uppmaning:

"Den moraliserar och emotionaliserar migrationsfrågorna på ett sätt som gör det lättare att avfärda förespråkare för öppenhet och rörlighet som verklighetsfrämmande svärmare." 

Det är ju exakt detta som hela tiden har varit problemet med all migrationsdebatt, i de fall den ens har fått föras. Hela frågan har framställts som en kamp mellan ljus och godhet på ena sidan, mörker och kyla på den andra. Inte ens i en passage om denna problematik lyckas DN låta bli diffusa signalord som "öppenhet och rörlighet". Mot slutet av ledarartikeln lämnar man personen Fredrik Reinfeldt för att med mycket typiska formuleringar brista ut i ett försvar av migration i största allmänhet. Efter att asylinvandring klassats som självklar och ovillkorlig, medger DN att det trots allt finns en motsättning mellan välfärdsstat och "rörlighet". Denna konflikt ska vid ekonomisk migration tydligen, till skillnad från asylinvandring, få diskuteras:

"Den borde kunna föras sakligt och konstruktivt, med öppna hjärtan och öppna visir."

Detta säger alltså den tidning som stått i främsta ledet för att omöjliggöra all debatt och demonisera varje kritisk röst. Samma tidning som fabricerar historier för att visa asylinvandringens välsignelse, och vars chefredaktör omedelbart blockerar varje kritisk röst. Att lyfta fram Fredrik Reinfeldt, en politiker som hör till de mest ansvariga för en förstörd debatt, som en hjälte visar som vanligt att DN:s påstådda önskan om en konstruktiv debatt inte är alldeles uppriktig.






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar