tisdag 30 oktober 2012

"Självklar rätt till asyl"


Som flitiga läsare kanske märkt, har bloggen en förkärlek för att läsa ledare och krönikor i gammelmedia, inte minst de som handlar om migrationsfrågor. Detta gör jag dock inte främst för att sedan kunna spy galla över dem. Jag vill påstå att jag faktiskt alltid går in med öppet sinne och försöker lära mig något. Det skulle ju vara underbart att bli övertygad om massinvandringens förträfflighet, luta sig tillbaka och bara åka med. Dock har jag fortfarande inte sett några argument eller förklaringar kring varför det är nödvändigt och önskvärt att ha en så stor invandring som möjligt från så långt bort som möjligt.

Läs gärna dagens ledare i DN. Redan i rubriken slår man fast att rätt till asyl här är självklart. Varför är det så självklart? Att man lämnar ett land i krig kan man förstå, men är det självklart att flyga över hela sitt närområde, över hela Europa och bosätta sig i Sverige? Är det självklart att Sverige ska ta emot fler syrier än Tyskland och Frankrike? Varför är det inte bättre att syrier slår sig ner i exempelvis Jordanien, där de varken kommer ha problem med språket, eller tjafsa om moskéer, slöjor, fläskkött och badtider.

I sådana här sammanhang brukar politikerna säga att vi måste sätta press på övriga länder i EU att "ta sitt ansvar" så att fördelningen blir mer jämn. Ja, lycka till med det. Förklara gärna för Tyskland, som har nästan tio gånger större folkmängd än Sverige, att eftersom Sverige tar in 18 000 syrier nästa år, bör de ta in, säg, 150 000. År 2003 anföll USA Irak med kaos som följd. Sedan dess har Sverige tagit emot 38 000 irakier, medan USA sades ta emot 700 under själva 2003. 2009 var antalet irakier i Sverige 118 000.

Åter till artikeln.
"Självklart innebär fler asylsökande en utmaning för flyktingmottagningen i Sverige. Redan i dag är det svårt att få tag på hyresrätter och Migrationsverket måste hyra tillfälliga boenden på vandrarhem och campingplatser. Fler asylsökande innebär också större behov av svenskundervisning, barnomsorg och vuxenutbildning.
...
Därför måste Migrationsverket få de extra resurser som behövs för att klara sitt åtagande. Kommunerna måste visa större engagemang och det krävs fördjupad kunskap och insikt bland medborgarna om asylpolitikens mål och mening."

Detta stycke kan man ironisera kring hur mycket som helst. Det är alltså "en utmaning" att 54000 personer nästa år kommer behöva svenskundervisning, barnomsorg och vuxenutbildning. Tur då att man helt enkelt kan ge Migrationsverket "extra resurser". Detta räcker naturligtvis inte, kommunerna måste också "visa större engagemang". Man kan tänka sig att engagemanget ibland brister i de kommuner som exempelvis fått 500 extra somalier ett år.

De sista orden är dock bra. Jag tror vi är många som skulle vilja ha fördjupad kunskap och insikt om asylpolitikens mål och mening.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar