tisdag 30 oktober 2012

"Tid för ansvar" - ha!


Jag måste snart sluta läsa liberala ledarsidor. Bloggen ber om ursäkt till sina läsare, men det är ändå fascinerande att ta del av dessa eviga - och inte alltför originella - krönikor. Man får lite skratt, och man vill gråta en skvätt. Och framför allt får man oändligt mycket floskler.

I förra inlägget tittade vi på DNs ledarsida, och nu har Expressen klämt fram sin nästan identiska version. Man blir förstås inte klokare av att läsa den, men vi kan titta på några rader.

"Samtidigt som flyktingmottagandet når rekordnivåer duggar varslen tätt och Sverigedemokraterna växer i opinionen. Det är en potentiellt brännbar mix som kräver stort politiskt ansvarstagande."
Brännbar mix? Detta uttryck tror jag inte ledarredaktionen själva riktigt förstår - det åkte nog med av bara farten. Men "stort politiskt ansvarstagande"? Är det stort politiskt ansvarstagande att ta emot 54000 asylsökande nästa år, mer än dubbelt än vad Migrationsverket klarar av? Kalla gärna Sjuklöverns asylpolitik för varm eller medmänsklig eller vad som helst, men ansvarsfull är inte första ordet man tänker på.

"Sverige har redan det största sysselsättningsgapet mellan inrikes och utrikes födda bland OECD-länderna. Nu kommer många människor som har mycket låg eller ingen utbildning alls med sig från hemlandet. Det kommer att ställa mycket stora krav på arbetsmarknaden."
Jaha, och svaret är att bara köra på? Är det ett framgångsrecept för Sverige att locka människor så långt bortifrån som möjligt med så låg utbildningsnivå som möjligt? Jo, för vi ska ställa stora krav på arbetsmarknaden. Inte på de ankommande, inte på politikerna, utan på arbetsmarknaden. Men arbetsmarknaden är en marknad, där ett visst antal jobb erbjuds - på den kan man inte ställa några krav överhuvudtaget.

"När Sverige, som redan är västvärldens mest generösa mottagarland sett till befolkningsmängd, tar emot flest syrier av alla EU-länder, flest ensamkommande flyktingbarn och så vidare måste man väcka frågan om andra länders ansvar."
Eller så kan man väcka frågan om vi kanske inte tar emot för mycket...

"De etablerade partierna behöver visa att de har en plan för det rekordstora flyktingmottagande som nu stundar."
Det vågar jag nästan lova att de inte har.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar