tisdag 6 november 2012

Åkesson vs BillströmI gårdagens DN skriver Jimmie Åkesson om integrationsproblematiken under rubriken "Vi har politiken som bryter utanförskapet". En av hans poänger är att man inte kan få någon fungerande integration med nuvarande massinvandring:

"Vi kommer aldrig att köpa den felaktiga utgångspunkten om att det går att bedriva fortsatt massinvandringspolitik och samtidigt utradera utanförskapet. Ingen integrations­politik i världen kan fungera under nuvarande förhållanden. Den viktigaste åtgärden för att kunna vända segregationstrenden är att kraftigt minska invandringen."

Åkesson kommer senare in på de lösningar som Sverigedemokraterna föreslår:

"Vårt svar på denna misslyckade så kallade integrationspolitik är en offensiv, sammanhållen jobbskapande politik – för alla. Särlösningarna har inte varit framgångsrika och vi kan i dag konstatera att anpassningen av invandrare fungerade bättre på den tiden då vi saknade integrationspolitik."

Ingenting i Åkessons artikel borde vara särskilt kontroversiellt. Men i Sverige är det det, och idag har Tobias Billström fått i uppgift att gå till motattack.

"Det handlar om att ha en modell där staten ska bedöma om hur många som behövs, och det går inte. Man kan inte sitta på ett statligt kontor och bedöma hur många och vilken kompetens som behövs utan man måste ut i verkligheten för att kunna svara på den frågan."

Och varför skulle man inte kunna göra det? Det görs ju ständigt undersökningar om vilka utbildningar som är mest attraktiva på arbetsmarknaden osv. Det måste under alla omständigheter vara bättre än att bara säga "jaha, det kommer tydligen 54 000 somalier, syrier och romer nästa år. Det blir en utmaning."

Sedan försöker han blanda bort korten genom att tala om arbetskraftsinvandring:

"Dessutom visar siffror från Migrationsverket att de stora grupperna arbetskraftsinvandrare består av personer med högre utbildning, exempelvis ingenjörer och datatekniker."

Men, Tobias Billström, nu är det ju inte arbetskraftsinvandringen som är problemet, utan flyktingmottagandet. Jag vågar sätta en slant på att majoriteten av de somalier, syrier och romer som kommer inte är ingenjörer och datatekniker.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar