söndag 18 november 2012

Avslöja Vänsterpartiet!


För ett år sedan tittade bloggen på Miljöpartiet i ett inlägg kallat "Avslöja Miljöpartiet!". Detta parti har ett fullständigt orealistiskt partiprogram, men granskas trots detta inte alls i media. Idag tänkte jag uppmana till att vi granskar Vänsterpartiet.

Sverigedemokraterna kallas i media regelbundet för främlingsfientliga, rasister, och - medan man ändå är igång - nazister. I verkligheten har ju förstås SD mycket lite med tysk nationalsocialism att göra. I etablissemanget talade man förfärat om att ett främlingsfientligt parti kommit in i riksdagen. Det skrivs dock ingenting om att vi har ett kommunistiskt parti där.

Vänsterpartiets koppling till kommunism är desto tydligare. För inte så länge sedan hette partiet VänsterPartiet Kommunisterna (VPK), och man hade även efter namnbytet en partiledare, som in i det längsta envisades med att kalla sig just kommunist. Jag är övertygad om att det även bland partiets företrädare idag finns åtskilliga som ser sig själva som kommunister, och känner något slags band med kvarvarande kommunistiska länder som Kuba och Nordkorea.

Även Vänsterpartiet självt har en tämligen vacklande demokratisyn. Låt oss titta på vad förre partiledaren sagt:

"I ett samhälle där arbetarklassen har makten måste inte nödvändigtvis en utvidgning av de demokratiska fri- och rättigheterna gynna arbetarklassen."

"Vi får aldrig acceptera ett demokratibegrepp som står höjt över klasskampen."

"Det kan vara så att inskränkningar av de demokratiska fri- och rättigheterna är den enda möjligheten för arbetarklassen att slå vakt om den största demokratiska reformen vi känner till - avskaffandet av utsugningen och kapitalismen."

Det är troligen denna demokratisyn som gör att det är fullständigt acceptabelt för kommunister att försöka stoppa möten som Sverigedemokraterna håller, gärna med ägg och sten.

2010 förlorade det rödgröna blocket återigen valet, samtidigt som SD kom in i riksdagen. Detta blev för mycket för Lars Ohly, som höll ett märkligt, aggressivt tal om att det nu var dags för utomparlementariska metoder. Och vi minns alla det det klassiska klippet, där han inte ens kan sminkas i samma rum som Jimmie Åkesson.Låt oss slutligen betrakta ett litet stycke ur Vänsterpartiets partiprogram. Är det någon av mina läsare som känner att nedanstående skulle vara en utveckling framåt mot ökat välstånd?

"En socialistisk ekonomi är ett i grunden annorlunda system än dagens. Det socialistiska samhället kan innefatta olika gemensamma ägandeformer som direkt arbetarstyre, kooperativ, kommunalt eller statligt ägande, men även privata företag kan bidra till samhällets utveckling. I samma utsträckning som socialismen förverkligar människans rätt att bestämma över sitt arbete, upphävs ägandet av produktionsmedlen över huvud taget, såväl det samhälleliga som det privata. Det ersätts av en gemensam förvaltning och utveckling av gemensamma resurser, av de arbetandes fria sammanslutning."

7 kommentarer:

 1. Det behöver upprepas och verifieras att kommunister har läskiga åsikter som näppeligen är förenlig med demokrati.
  En sak kanske att komplettera din blogg om (v) med är den hardcore kommunist någonstans i Norrland som NU säger på olika vis att det är rätt att döda borgare.
  Kommer tyvärr inte ihåg vad han heter.

  SvaraRadera
 2. Tror du tänker på Simon Fors, kanske?

  SvaraRadera
 3. Suck.......Namnet VPK har inte funnits sedan 1990, och det enda kommunistiska partiet i Sverige är SKP och de har aldrig varit i närheten av en riksdagsplats. För övrigt är kommunism en ekonomisk teori, inte en politisk ideologi. En teori som förespråkar att alla de som skapar samhällets produktionsvärden också skall äga dessa, inte bara ett fåtal. Hur någon har något att invända mot något så självklart är en gåta.

  SvaraRadera
 4. Min huvudpoäng här var egentligen att medan SD konstant beskylls för att vara nazister, så är kopplingen Vänsterpartiet-kommunism desto starkare. Och kom igen nu Jan, problemet vi har med kommunism är inte något teoretiskt finlir hos Karl Marx, utan hur den alltid resulterar i förtryck. Här tycker jag kommunisterna gör det lite lätt för sig - man säger väldigt gärna att den egentliga kommunismen aldrig existerat någonstans. På samma sätt skulle då nazister kunna säga att - nej, det där med krig och gaskamrar var ingen riktig nazism, den riktiga nazismen är ju så mycket vackrare.

  SvaraRadera
 5. Men "den riktiga nazismens" mål var ju precis det som åstadkoms: man avvecklade den förhatliga demokratin, man hittade en "slutlig lösning" på "judefrågan", man utrotade marxismen, man byggde en korporativ stat där inga fria fackföreningar tilläts. Osv.


  Även för mig som inte är kommunist så står det fullkomligt klart att de mål som Marx och Engels formulerade i det kommunistiska manifestet inte uppfylldes vare sig i Sovjet eller Kina. Eller i någon av deras satellitstater, som ju egentligen inte hade någon frihet att utveckla sin egen modell (se hur Sovjet slog ner på Ungern och Tjeckoslovakien när dessa försökte utveckla en egen, mer demokratisk socialism).

  Var Sovjetunionen och Kina arbetarstyrda, klasslösa samhällen? Det tror jag inte någon på allvar påstår. Däremot så fick de nya klasser, och nya eliter, som styrde med ett järngrepp.


  Att "avslöja" vänsterpartiet utifrån några citat av Lars Ohly från sjuttio- eller åttiotalet känns sådär lyckat. Dels hade han ju för länge sedan tagit avstånd från den sortens dogmatiska leninism när han blev partiledare, dels så kan man hitta betydligt mycket mer smuts på SD, betydligt färskare sådan dessutom. Vad sägs om "Lasermannan, skjut för att döda!"?

  SvaraRadera
 6. Staffan: Nja, jag tycker nog att kopplingen V - kommunism är starkare än SD - nationalsocialism. Det där med lasermannen känner jag inte igen, men jag kan försäkra dig att något sådant aldrig sägs på SD-möten.

  Det jag tycker man framför allt ska granska är Vs ekonomiska politik, där man exempelvis vill avskaffa arbetslösheten genom utbyggnad av den offentliga sektorn. Visst kan man behöva bygga ut exempelvis sjukvården, men nya jobb måste framför allt komma från den privata sektorn, så att vi även får in pengar.

  SvaraRadera
 7. Hittade en film som gjort en analys av Lars. Jag misstänker att filmskaparen inte sympatiserar särskilt mycket med Lars Ohlys politiska åskådning.

  http://www.youtube.com/watch?v=CFXwZkyhAHw&list=UUDuLDeXTT9YCQbB5CMw4JdQ

  /Magnus

  SvaraRadera