lördag 17 november 2012

Dagens citat: Anders Borg

"Vi är en liten skuta på ett mörkt och stormigt hav"

Anders Borg talar här om Sveriges ekonomi och den globala konjunkturen. Jag skulle dock vilja att man lite oftare tänkte på denna bild även när det gäller vårt lands invandringspolitik. Vi är inte ett enormt, orubbligt land, som utan vidare kan absorbera världens problem. Vi är ett mycket litet, om än relativt tryggt och välmående, land. Vårt samhälle och vår kultur har varken jag eller vår generations politiker skapat. Genom generationer har Sverige byggts till ett land som är rikt och relativt laglydigt; ett land där man litar på varandra och ett land där man betalar skatt till landets gemensamma system.  

Det är inte svårt att slå sönder detta samhälle, eller sänka skutan, för att använda Borgs bild. Det absolut effektivaste sättet torde vara att dramatiskt förändra landets befolkningssammansättning och uppmuntra invandring från länder med låg utbildningsnivå, som saknar demokrati och där det råder inbördeskrig, klankultur och religiösa motsättningar.


1 kommentar:

  1. I SN (http://www.sn.se/asikter/inlaggutifran/1.1610784?articleRenderMode=article_full_discussion) snubblade jag på följande kommentar med anledning av att Borg slår sig för bröstet och de moderata insändarskribenterna i SN surfar på Borgs våg:

    "Går bra för Sverige? Det beror på hur man definierar Sverige, det. Menar man staten, så har ni rätt. Men Sverige är mer än bara staten. Vi har ju kommuner och landsting också, som går på knäna och vars ekonomier i många fall är på konkursens brant. Sörmlandstinget ska ju t ex höja skatten i likhet med många fler landsting. Kommunerna har miljonunderskott (pga skenande socialbidragskostnader).

    Nästa definition av Sverige är svenska folket. Svenskarna är skuldsatta långt över öronen för sitt boende. Bostadsbristen driver upp priserna och ungdomar kan inte flytta hemifrån om de inte köper en insatslägenhet (vart går alla hyresrätter?). Därav skuldbördan. Ponera en räntehöjning på en eller två procent, och svenska folkets ekonomier går i sank. Så bräckligt är läget i Sverige numera. Men det sopar alltid Borg under mattan. T o m Göran Persson sa att Sverige (totala) ekonomi nu är sämre än Italiens. Sug på den karamellen!"

    SvaraRadera