söndag 11 november 2012

Propositionen 1975


I våra kretsar nämns ibland ett beslut från 1975 som den stora vändpunkten, då riksdagen beslutade att Sverige skulle bli ett mångkulturellt land. Jag har nu till slut letat upp detta dokument, för att se hur stor sanning det ligger i detta påstående och hur tankarna gick. Att det var ett beslut om mångkultur stämmer i så måtto att man slog fast att "Invandrarna och minoriteterna bör ges möjlighet att välja i vilken mån de vill gå upp i en svensk kulturell identitet eller bibehålla och utveckla den ursprungliga identiteten." Dock slås jag framför allt av hur måttfullt detta dokument är, med dagens ögon mätt, och hur långt det har gått sedan dess.

Propositionen i sin helhet

Förutom ovan nämnda formulering innehåller propositionen förslag om stöd till invandrarföreningar och tolkar, men ingenting om vilken volym av invandring vi ska ha, eller att denna bör ökas. Vad som även slår den nutida betraktaren är den mycket annorlunda typen av invandring vi då hade och vad man hade för förväntningar på denna. Det talas om invandrings- och utvandringsländer, och att människor från Sydeuropa söker sig till Nordeuropa för att arbeta. Se nedan en graf som visar hur invandringen såg ut till Sverige på 70-talet. Jag ber om ursäkt för att den är så fantastiskt ful, men så ser den ut i dokumentet.Det är möjligt att denna proposition blev någon sorts startskott för den senare katastrofala utvecklingen, men det är också tydligt hur man på senare år fullständigt spårat ur. Från att på 70-talet diskutera villkor för arbetskraftsinvandring, gör man nu hysteriska ansträngningar för att få hit så lågt utbildade människor som möjligt, från så skild kultur som möjligt. Observera också att inte ett ord nämns om islam eller islamofobi. Bengt Westerbergs aktuella dokument däremot, är överallt pepprad med formuleringar kring islams förträfflighet och problemet med svenskens islamofobi.
 
Mina vänner, utvecklingen har gått mycket långt i Sverige. Intrycket man får är att Socialdemokraterna satte sig i bilen och började gasa, för att sedan lämna över bilen till Alliansen som lade en sten på gaspedalen. Och stupet närmar sig.
 
 
 
 
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar