måndag 24 december 2012

Och så den förväntade julkrönikan...


”Mångkultur gav oss jultraditioner”
Oscar Sjöström, dagens DN


Att det här inlägget skulle komma förstod vi. När vi läser rubriken förstår vi också exakt vad vi kan vänta oss. Och ni blir inte besvikna:

"Vad som förtjänar att framhållas i sammanhanget är att den jul som här försvaras i den svenska kulturens namn i själva verket inte är särskilt gammal eller ens genuint svensk."

"Julens traditioner, likt andra kulturella uttryck, har alltid omskapats i takt med övergripande samhällsförändringar. I det nu pågående försvaret av ”svenska jultraditioner” utmålas mångkulturalismen som det stora hotet och orsaken till den dynamiska förändringsprocess som i själva verket alltid har frambragt och omgestaltat traditioner."

Klimax nås i den sista meningen:

"Om julen har ett budskap kan det inte vara annat än framgångsrik mångfald i ständig förvandling."

Många har säkert trott att julens budskap var glädje, eller möjligtvis kärlek, men det är i själva verket "framgångsrik mångfald".

Visst, julfirandet har säkert förändrats genom århundradena. Vårt land har dock aldrig varit utsatt för en så fullständig etnisk och kulturell omvandling som det är nu. Och vårt julfirande har aldrig varit så ideologiskt nedsmutsat som det är i år.







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar