lördag 29 december 2012

"Succéåret blev ett katastrofår"


Det är märkligt hur man kan vrida på saker i media, och hur fast man är i den egna kretsen och de egna skriverierna. För mediefigurerna har den där 2,5 år gamla filmsnutten fått otroliga dimensioner, och man har lyckats övertyga sig själva om att Sverigedemokraterna är ett parti i fullt kaos.


I dagens Expressen skriver Niklas Orrenius att SD hade ett succéår com övergick i ett katastrofår.

"Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkessons år blev händelserikt - och kluvet.
Å ena sidan: strålande opinionssiffror och tävlan med MP om att vara Sveriges tredje största parti.
Å andra sidan: avslöjanden om rasism, sexism och lögner högt upp i partitoppen."

Så skulle jag knappast beskriva det. I själva verket har partiet haft en stadig uppgång sedan valet och uppnådde i november rekordsiffror över 10%. Då väljer Expressen att plocka fram den där filmen, som man med all säkerhet suttit på ett tag. Det roliga är att den inte gav det resultat media hoppades på; istället fortsatte SDs höga opinionssiffror. Partiets luttrade kärnväljare brydde sig mycket lite, och blev snarare än mer sammansvetsade. Vi har också fler medlemmar än någonsin.

Orrenius berör också en av medias verkliga käpphästar i kampanjerna mot SD - de tomma stolarna i kommunerna.

"I kommuner över hela landet gapar SD-stolar tomma. SD har till och med svårt att fylla sina 20 riksdagsplatser med representanter som partiledningen är nöjd med.
I det ljuset kan partiets ökande väljarstöd faktiskt bli problematiskt. Om SD fördubblar sitt röstetal i valet 2014 måste partiet fylla 40 riksdagsplatser med kompetenta politiker."

Visst, partiet har ett ansvar att ta väl hand om sina mandat, och varje tom stol är ett misslyckande. Man skall dock komma ihåg att SD mer än fördubblade sina kommunala mandat vid valet 2010, från 281 till 612. Vi kommer troligen att gå starkt framåt även 2014, och partiet bör därför planera i god tid för att få fram tillräckligt med kompetenta kandidater till de nya platserna i riksdag, landsting och kommuner.

Orrenius skall dock få en liten stjärna för att han nyanserar bilden och även bjuder på ett positivt avsnitt:


"Efter sex år av hårt arbete och putsande av SD:s fasad, ledde den då 31-årige Sölvesborgaren sitt parti in i riksdagen. Med god marginal dessutom.
Nu har det gått ytterligare två år. Den en gång bespottade Jimmie Åkesson är en succépolitiker som får hålla jultal till svenska folket i tv.
33 år gammal är Åkesson en av de verkliga partiledarveteranerna. Bland hans partiledarkolleger har endast två suttit längre: Fredrik Reinfeldt (tillträdde 2003) och Göran Hägglund (2004).
Sympatisörer strömmar till SD, framför allt från S och M. I opinionsmätningar parkerar partiet sig numera runt tioprocentgränsen, nära MP.
Även politiska motståndare uttrycker numera ofta sin beundran för Jimmie Åkessons skicklighet."Inga kommentarer:

Skicka en kommentar