torsdag 24 januari 2013

500 nya "flyktingbarn" till Malmö


Reza Hosseini, Mahdi Hassaninie och Sharmaake Muuse har nu flyttat i ett nytt boende där de kan börja ett nytt liv i ett nytt hemland. Bild: Jea Jonsson

Ovanstående siffra är prognosen för Malmö för 2013. Trots att de enligt stadens starke man Ilmar Reepalu är "en fantastisk resurs" finns det de som ser problem. Annelie Larsson, chef för socialresursförvaltningen i Malmö, säger:

"Det här är siffror som gör oss väldigt bekymrade"

"Det är tufft för Malmö att klara av att hitta boende men även ordna med förskola och skolan."

"Trycket på Malmö ställer oerhört stora krav. Inte minst när det gäller sjukvårdsinsatser av olika slag. Vi gör vad vi kan och det brukar lösa sig, men det är svårt att planera eftersom vi aldrig vet säkert om det blir som prognoserna säger."

Det är naturligtvis lätt för en gammal politruk som Reepalu att slänga ur sig ett par floskler för att behålla sin privilegierade position, men desto mer problematiskt för dem som faktiskt måste lösa det hela praktiskt.

Annelie Larsson ser alltså att detta kommer att medföra problem när det gäller boende, förskola, skola och sjukvård. Återigen bevisas att invandringsfrågan är en fråga som har återverkningar på alla andra områden, även om jag tror att just förskolan kommer att klara sig.

Artikel i Skånskan3 kommentarer:

  1. Jag går ibland och funderar på det där om hur de som kommer hit med krigstrauman och själsliga sår ska kunna få den hjälp de behöver. Själv fick jag vänta i 15 år innan jag fick prata av mig lite med någon vettig människa inom psykiatrin. I Stockholm tex tas det in 40 studenter på psykologlinjen varje höst och vår varav en del säkerligen hoppar av, en del kommer börja forska och andra använder sin kompetens på företag av olika slag. Om man nu ska kunna hjälpa en flykting med trauman krävs dessutom troligtvis en flerårig utbildning i kanske arabiska samt säkerligen en gedigen kunskap i vederbörandes kanske religiöst präglade värdegrund. Ja det finns fler utbildningsplatser jag vet men ändå kvarstår frågan: Har vi inte tagit oss vatten över huvudet?

    /Magnus

    SvaraRadera
  2. Ja du Ilmar, ingen går längre på det där med "förskola", det brukar vara mer förfester och hur det ser ut på boenderna efter festerna vet vi också. Och det "brukar allt lösa sig" framför allt i skåne, det har vi ju redan sett med gigantiska sparpaket inom sjukvården, skattehöjningar osv osv, ni vet vad jag menar. Det löser sig väl den här gången också, ni får väl stänga ner sjukhuset helt och hållet.

    SvaraRadera