fredag 11 januari 2013

Att chatta med medieetablissemanget


De etablerade nättidningarna inbjuder ibland till chattomgångar med sina företrädare. Nu handlar det ju inte om chatt i egentlig mening, eftersom man inte kan diskutera, utan endast skjuta in en fråga, som sedan förhoppningsvis väljs ut för publicering och besvarande. Idag har två av de värre åsiktsförtryckarna givit läsarna denna möjlighet.

Det börjar lite fånigt med Jan Helin:



Daniel:
Vad använder du för hudprodukter? Om du nu använder det..din hud är fantastisk!
Jan Helin:
Wow. Tack! Hur kan du veta så mycket om min hud? Jag använder bara tvål. Min dotter, som är 15 och betydligt mer kunnig om hudvårdsprodukter än jag, hävdar att bara idioter tvättar ansiktet med tvål. Jag ska visa henne ditt inlägg.
Sedan blir det allvar, och Helin surnar till:
V för Vendetta:
Hur kommer det sig att man gått ut med namn och identitet på den rånare med nordiskt ursprung från rånet medans man valt att inte gå med identiteten på de icke-nordiska personerna som begick det andra rånet? Är det verkligen rättvist att dölja identiteten på alla brottslingar utom de från Sverige/Norden?
Jan Helin:
Zzzz.... Det är inte så det går till. Kan ni inte bara fatta det en gång för alla. Jag är urless på den här iditotiska konspirationsteorin som går ut på att medier publicerar namn och bild på personer om de har viss hudfärg och pixlar om de har annan bakgrund. Det är kort och gott bullshit. Det är i huvudsak bevisläge och straffvärde i brottet som ligger till grund för värdering av allmänintresse som styr publiceringsbeslut i sådana här fall.
Det låter ju bra, men motbevisas redan i samma upplaga, där man hänger ut en vit kvinna med namn och bild, som endast är misstänkt för bedrägeri. Södertäljerånarnas identitet håller man dock mycket hemlig.
Till Lisa Bjurwald kommer i DN en mycket bra fråga, från signaturen Johan:

Johan:
Om den kinesiska staten inför krav på registrering för Weibo-användare, så kallas det för nätcensur och förtryck. Men motsvarande tillvägagångssätt beskrivs i Sverige som kamp mot näthatet. Ligger det något i detta påstående? Kan man kanske säga att Kina också kämpar mot näthatet, fast på sitt sätt?
Lisa Bjurwald:
Skillnaden ligger i anledningen; Sverige kan ju inte liknas vid en stat som Kina och har inget intresse av att censurera folks åsikter.
Detta är ett helt bisarrt påstående av Bjurwald, som alltså ägnar sig på heltid just åt att censurera folks åsikter. Hon har bland annat kritiserat Svt när de återgivit vad som sagts av sverigedemokrater i riksdagen.
 
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar