fredag 11 januari 2013

Siv Jensen om norskhet


Jag brukar hävda att den offentliga debatten är lite friare i våra grannländer. En debatt har dock nyligen pågått i Norge om norskt kulturarv, och man får intrycket av att debatten där även verkar påminna mycket om den svenska.


 

I norska Aftenposten intervjuas Fremskrittspartiets partiledare Siv Jensen om norskhet, och det är egentligen självklarheter som sägs.

"De som vill göra detta till en debatt om pinnekjøtt (saltade fårrevben) och pils, döljer vad det egentligen handlar om. Detta handlar om vilka värderingar vi vill ha."

"Norge skall ha dörren vidöppen för andra kulturer, men det är något helt annat än att ha dörren öppen för okultur. Den yttre påverkan som är bra för oss är inte vad vi ska diskutera. Vi skall diskutera vilken sorts påverkan vi inte vill ha. Det handlar alltså inte om kebab och sushi."

Det är ju ofta hit som även det svenska etablissemanget vill styra debatten. Massinvandringen är bra, för var skulle vi ha varit utan pizza och Zlatan? I verkligheten skulle vi ha haft både etnisk mat och fotbollsspelare utan den nuvarande massinvandringen från Afrika och Mellanöstern, men det verkar svårt för invandringsentusiasterna att hitta några riktiga argument.

Siv Jensen nämner förstås även Sverige som ett avskräckande exempel:

"För att illustrera sin poäng pekar Jensen på en artikel i dagens Aftenposten där det framgår att det är mycket vanligt med könsuppdelad gymnastik i den svenska skolan, medan det inte förekommer i Norge.
- Och det är bra att vi i Norge inte har kommit dit, men vi skall inte acceptera en debatt om könsuppdelad gymnastik. Muslimska kvinnor skall inte hållas tillbaka. Vi skall inte acceptera kvinnoförtryck."

Norge tar ju emot en bråkdel av den mängd flyktingar Sverige tar emot, och vi ligger därför även många steg före i förfall. Norge har möjligheten att titta på oss för att se vart man inte vill gå, men denna möjlighet att jämföra har inte vi. Eftersom vi är absolut extremast i Europa, kommer det att vara vi som får uppleva konsekvenserna först, och möjligen tjäna som ett varnande exempel för Europas övriga länder.

Slutligen en sammanfattning som lika gärna kunde ha handlat om Sverige:

"Frp har gått i täten och deltagit i dessa debatter i 30 år, och varje gång har någon spelat fram rasiskortet."

Så kommer det dock knappast att fortsätta i Sverige, för tiden räcker inte till. Om 30 år har vi antingen sedan länge nationalister i regeringsställning, eller så är det slut.
2 kommentarer:

  1. Riktigt bra artikel i media som du låter oss ta del av. Du är grymt bra Tobbe!

    SvaraRadera
  2. Tack ska du ha - det sporrar mig att fortsätta! Tack för att du läser!

    SvaraRadera