söndag 27 januari 2013

Dagens Arena kör vidare
Som jag berättat om tidigare, håller vänstertidningen Dagens Arena nu på med en kampanj för att få ut SD ur riksdagen, och publicerar med jämna mellanrum krönikor som från olika vinklar försöker argumentera mot partiet. Nu lär ju inte särskilt många människor läsa deras texter, annat än möjligen redan frälsta, och inflytandet på valresultatet kommer förstås att vara noll.

Dagens artikel i serien berör överhuvudtaget inte SD, utan vänder sig mot vita män, och vill få oss att lämna uppfattningen att Sverige skulle vara ett vitt land. Om man nu skall sänka sig till artikelns nivå, och fokusera på hudfärger, så är vi nog många som menar att Sverige fortfarande till huvuddelen bebos av "vita" människor, liksom vi skulle hävda att etniska svenskar är vita, etniska zulus svarta, och mayaindianer någonstans mittimellan. Vad allt detta har med SDs närvaro i riksdagen att göra är mer oklart.

Med den överrepresentation av vita som präglar olika maktsfärer upprätthålls fiktionen att Sverige är ett vitt land.

Mönstret med överrepresentation av vita män, många med en privilegierad bakgrund, går i västvärlden igen i de flesta ledningsgrupper och styrelser inom organisationer med stort inflytande. Ett tydligt exempel är Veckans affärers årliga granskning av förnamnen på personerna vid makten på Stockholmsbörsens 255 bolag. Då är det Johan, Per och Anders som dominerar. Enfalden består och mångfalden lyser med sin frånvaro som tidningen sammanfattar läget i ett pressmeddelande.

Det här resonemanget är så tröttsamt. Det är få förunnat att sitta i börsbolags styrelser, och dessa individer har både studier och en framgångsrik karriär bakom sig. Förväntar sig då artikelns författare, Johanna Palmström, att hälften av ledningarna skulle bestå av somalier och afghaner, bara för att det skulle se lite färggladare ut? Sedan är det märkligt att Johanna är så fixerad vid hudfärg att det är det första hon tittar efter när hon ser en företagsledning. Mer relevant borde väl personernas kompetens och gärning vara?

Hur ser då Dagens Arenas egen redaktion ut?


3 kommentarer:

  1. Samma hyckleri på alla redaktioner, t.ex. Arbetarbladet och Gefle Dagblad: inte en enda invandrare så långt ögat når, inte ens på annonsavdelningen, men ett jäkla tjat på ledarplats om mångkulturens välsignelse.

    SvaraRadera
  2. Ja hur ser deras egen redaktion ut!! Bra sagt!!

    SvaraRadera
  3. Hahaha...illustrationen på slutet är ju bara för bra!

    SvaraRadera