tisdag 29 januari 2013

Demokratur här och där


"Men i ett land där förutsättningarna för oppositionen att verka har underminerats bör all form av resultat från val och opinionsundersökningar betraktas som väldigt osäkra."
SvD

"Såväl oppositionella, som civila organisationer och kulturarbetare vittnar om rädslan att uttrycka sin mening."
Svt

"Oberoende partier har upplevts som ett störningsmoment av makthavarna, och..
[...]
Den praktiska betydelsen av reformen blir liten, så länge makthavarna styr massmedierna och under valkampanjen kan använda alla statens resurser för att stötta de partier de själva skapat."
Sydsvenskan

"Det finns en öppen debatt i tidningarna. Jag har själv läst sarkastiska kommentarer i tidningarna. Men det är någon sorts hjälplöshet."
Expressen


Nu tror kanske någon att ovanstående meningar handlar om Sverige. De gör de inte; de handlar om dagens Ryssland. Är det inte märkligt att ett land, som anses gå i fel riktning och beskylls för att vara auktoritärt, ändå påminner så mycket om Sverige?



I våra kretsar jämför vi ofta, med glimten i ögat, Sverige med det gamla DDR. Sverige är dock inte DDR, och inte heller Nordkorea. Sverigedemokrater svartmålas i media, de riskerar att uteslutas ur facken och förlora sina arbeten, men de sätts inte i fängelse. Däremot tycker jag att man på många sätt kan jämföra den svenska demokraturen med den som råder i dagens Ryssland.



I Ryssland sker fria val, men majoriten av partierna i duman stöttar i praktiken makten. Det finns få oberoende medier, och de flesta tv-kanaler går i regimens ledband. Att situationen i den svenska riksdagen är likartad, blev väldigt tydligt när Sverigedemokraterna kom in; plötsligt fanns här ett parti som inte godkänts av makten, och som man menade överhuvudtaget inte skulle vara med där, trots att det stöddes av hundratusentals medborgare. Hur de svenska medierna behandlar detta parti är definitivt inte värdigt en demokrati, med dagliga smutskastningsartiklar och rena kampanjer för att hålla partiet utanför riksdagen. Ett av de tydligaste exemplen är förstås Expressens löpsedel inför valet 2010, med en ihopskrynklad valsedel och en direkt uppmaning till väljarna att inte rösta på just detta parti. Om man hellre skrynklar ihop valsedlar, än diskuterar samhällsfrågor, har man en mycket märklig syn på demokrati.



3 kommentarer:

  1. Evenemangstips:
    SAMTAL OM HOTET FRÅN DEN NYA FASCISMEN
    8 feb, 19:00 Kulturhuset Stockholm

    Medverkande: Øyvind Strømmen,Henrik Arnstad,(enligt rykten också Lisa Bjurwald)

    Moderator: Mattias Gardell

    http://kulturhuset.stockholm.se/-/Kalender/2013/Samtal-och-debatt/Samtal-om-hotet-fran-den-nya-fascismen/

    Kom iklädd niqab

    /Magnus

    SvaraRadera
  2. Haha, det låter ju som ett fantastiskt möte - Mattias Gardell är ju en islamkramare av rang...

    SvaraRadera
  3. Lite scary dock. Kanske en fälla;)

    /Magnus

    SvaraRadera