tisdag 29 januari 2013

Migrationsverket sålde uppehållsrätter
Två tjänstemän på Migrationsverket i Malmö greps i morse misstänkta för att ha sålt så kallade uppehållsrätter till ett tiotal personer från Afrika och Mellanöstern. De två tjänstemännen har tagit emot mellan 50 000 och 100 000 i mutor för dessa uppehållsrätter, och åtalas därför för grovt mutbrott.

SvD berättar att man nu ska göra förändringar:

”- Syftet med åtgärderna är att minska risken för påtryckningar från utomstående. Ytterst handlar det om rättssäkerheten i våra beslut och förtroendet för Migrationsverket, säger Danielsson i ett uttalande."

Själv saknar jag sedan länge förtroende för Migrationsverket, inte minst eftersom det verkar som att mediekampanjer alltid kan upphäva redan fattade beslut om avvisning.

Självklart uppstår sådana här situationer med mutor, då ett uppehållstillstånd kan leda till livstids försörjning i Sverige, och besluten fattas av enskilda tjänstemän. Eftersom de asylsökande dessutom kommer från länder med utbredd korruption, kommer nog förslagen på betalning ganska snabbt.

Denna historia tas idag upp i de stora tidningarna, men personligen tycker jag att den är närmast irrelevant. Det spelar ingen större roll om dessa personer ljuger sig till ett uppehållstillstånd, betalar för det, eller till och med kommer med en sann historia; problemet är den enorma volymen av uppehållstillstånd. Omfattningen av just denna historia är ännu okänd, men låt oss säga att de sålt ett tiotal av dessa uppehållsrätter; vad spelar det för roll, när antalet uppehållstillstånd 2012 uppgick till 111 000?

Artikel i SvD
Artikel i DN
Artikel i Aftonbladet
Artikel i Expressen
Artikel i GP
Artikel i Fria Tider
Artikel i Skånskan2 kommentarer:

 1. Inte speciellt förvåndande med tanke på att vi har tidernas mest oplanerade och bottenlösa pengautströmning med denna massinvandring. Klart människor, typ bert karlsson, ser det som ett bra tillfälle att ta valfritt betalt och ändå få det igenom. Tittar man på andra sidan av historien börjar man fundera, hur mycket pengar har egentligen dessa stackars fattiga kläd/mat/matriellösa flyktingar och invandrare? Nu fattar jag ”flyktingar kom hit endast i flipflop (och 100000 i kontanter)” :)

  De har alltså råd att betala många tusentals kronor för att ta sig till utkanten av europa - sverige sen betala ytterligare 50000-100000 i mutor. Hoppas folk tänker till när de läser. Sen ska alltså staten stå för allt deras uppehälle osv..när de ändå har flera tusen i egen förmögenhet. Nu säger jag inte att alla har så här mycket pengar, men det borde bli en rejäl tankeställare till politiker och människor. Innan man får socialbidrag i sverige måste man i stort sett vara helt utblottad, det måste vara samma sak för de som kommer hit, även om stopp borde vara det enda rätta!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Merit Wager har skrivit om detta UNDER FEM ÅRS TID så Danielsson behöver
   inte låtsas vara ovetande och överraskad!
   http://meritwager.wordpress.com/2013/01/29/migrationsverkets-generaldirektor-om-mutbrotten-pa-verket-det-har-ar-oerhort-trakigt-det-ar-inte-bra-for-myndighetens-anseende/#

   Radera