tisdag 29 januari 2013

Migrationsverket sålde uppehållsrätter
Två tjänstemän på Migrationsverket i Malmö greps i morse misstänkta för att ha sålt så kallade uppehållsrätter till ett tiotal personer från Afrika och Mellanöstern. De två tjänstemännen har tagit emot mellan 50 000 och 100 000 i mutor för dessa uppehållsrätter, och åtalas därför för grovt mutbrott.

SvD berättar att man nu ska göra förändringar:

”- Syftet med åtgärderna är att minska risken för påtryckningar från utomstående. Ytterst handlar det om rättssäkerheten i våra beslut och förtroendet för Migrationsverket, säger Danielsson i ett uttalande."

Själv saknar jag sedan länge förtroende för Migrationsverket, inte minst eftersom det verkar som att mediekampanjer alltid kan upphäva redan fattade beslut om avvisning.

Självklart uppstår sådana här situationer med mutor, då ett uppehållstillstånd kan leda till livstids försörjning i Sverige, och besluten fattas av enskilda tjänstemän. Eftersom de asylsökande dessutom kommer från länder med utbredd korruption, kommer nog förslagen på betalning ganska snabbt.

Denna historia tas idag upp i de stora tidningarna, men personligen tycker jag att den är närmast irrelevant. Det spelar ingen större roll om dessa personer ljuger sig till ett uppehållstillstånd, betalar för det, eller till och med kommer med en sann historia; problemet är den enorma volymen av uppehållstillstånd. Omfattningen av just denna historia är ännu okänd, men låt oss säga att de sålt ett tiotal av dessa uppehållsrätter; vad spelar det för roll, när antalet uppehållstillstånd 2012 uppgick till 111 000?

Artikel i SvD
Artikel i DN
Artikel i Aftonbladet
Artikel i Expressen
Artikel i GP
Artikel i Fria Tider
Artikel i Skånskan2 kommentarer:

 1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Merit Wager har skrivit om detta UNDER FEM ÅRS TID så Danielsson behöver
   inte låtsas vara ovetande och överraskad!
   http://meritwager.wordpress.com/2013/01/29/migrationsverkets-generaldirektor-om-mutbrotten-pa-verket-det-har-ar-oerhort-trakigt-det-ar-inte-bra-for-myndighetens-anseende/#

   Radera