torsdag 24 januari 2013

Insändare: "Gott om vårdresurser när asylsökande kommer"


Läkare Katharina Verheijen undersöker en pojke. på Stora Ekebergs mottagning. Foto: Rebecca Sutton / P4 Skaraborg Sveriges Radio

Inslag i Sveriges Radio

Vilans verksamhetschef Eva Överman berättar att det var kaotiskt när de i november helt plötsligt fick 250 nya patienter inskrivna hos sig.

Det är lustigt, när det gäller svenskar t.ex. som när Skåne ökar i befolkning, då drabbas Skåne samtidigt av ett kraftigt nedskärningsprogram, men när det gäller flyktingar som ökar trycket på vårdcentralen, då blir det ”kaotiskt” med syftet att nåt måste göras åt det och snabbt.

– De här personerna har inte samma förutsättningar. De har svårt att boka tider för de kan inte språket. De har svårt att ta sig till olika vårdinrättningar.

Det är helt rätt, jag t.ex. har ca 7 min promenadväg till ett stort sjukhus med resurser medan de som bor i Norrland med byar på 250 personer säkerligen har flera mil till närmaste vård. Där är det inget tal om att öppna mottagningar på plats. Svenskar måste boka en tid för ett besök - betyder det här att invandrare däremot kan komma när de tycker, eftersom de inte kan språket? Därutöver ska säkerligen vi skattebetalare betala för tolk för dessa ”nysvenskar”.

-  Sedan ett par månader tillbaka jobbar en sjuksköterska och en läkare ute på Stora Ekeberg, i ett provisoriskt mottagningsrum där kön ringlar lång utanför dörren. Verksamheten inne på vårdcentralen i Skara har inte blivit lidande, säger Eva Överman. En ny sjuksköterska har anställts och extra läkare har kallats in. Under våren kommer två nya läkare att tillsättas permanent. Vilan får inga extra resurser från regionen för att utföra de här förändringarna. Men Eva Överman tror ändå att det kommer att fungera bra rent ekonomiskt, eftersom en vårdcentral får ersättning per patient.

Detta måste Eva lära resten av sjukvården i övriga Sverige. Man kan alltså öppna upp en mottagning, betala hyra, skaffa utrustning dit, ha personal där och ge ut (säkerligen kostnadsfri) medicin etc, anställa nytt folk till vårdcentralen, men får inga extra resurser, och ändå kommer vårdcentralen inte att bli lidande. Om detta var fallet, kan inte alla vårdcentraler öppna upp mottagningar i sitt område där det bor få svenskar långt från vårdcentral? Kan Eva lova att det på vårdcentralen inte kommer bli längre köer, mer stress för personal, som därmed ökar faran för patientsäkerheten, färre patientplatser, sämre öppettider, att människor med mindre allvarliga sjukdomar sänds hem osv? Och hur vill Eva ha det egentligen; de får inga extra resurser, men ersättning per patient? Det måste ju betyda att det, som vanligt, blir vi skattebetalare som betalar för denna mottagning för 250 flyktingar.

– Det är lika viktigt att det fungerar för de här människorna som kommer till Sverige, som det är för alla. Här har vi ett viktigt ansvar att ge så bra vård vi kan, säger Eva Överman.

Ja, Eva, om det vore så väl. Får verkligen alla svenskar lika bra service som dessa flyktingar? Finns det en mottagning på ALLA orter i Sverige där det bor 250 personer eller fler?  Ger vi verkligen vår egen befolkning så bra sjukvård som vi kan? I så fall borde vi ju inte höra alla negativa nyheter vi hör om besparingar, och det borde verkligen inte finnas något nedskärningsprogram i Skåne.

Mikael

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar