torsdag 24 januari 2013

Och så den självklara finalen


Foto
Gustav Fridolin ser sin chans
För några dagar sedan postade Ica-handlaren Bo Oskarsson en välkomsthälsning till de syrier som nu skall komma till orten. Ingen större händelse, men den lyftes förtjust fram av media, och den följdes sedan av en storm av motreaktioner. Som jag skrev här, tror jag att ilskan ligger djupare än denna händelse, och självklart fördömer jag eventuella hot. Jag tänkte istället titta på hur media lyft fram händelsen. eftersom det följer ett tydligt dramaturgiskt mönster:

1. Bo postar sin hälsning. Denna vänliga och naiva gest utnyttjas direkt av medierna för att visa att svenskarna minsann är positiva till massinvandring, till skillnad från en liten grupp inskränkta sverigedemokrater.

2. Motreaktioner. Detta passar media utmärkt, då det ger dem tillfälle att för hundrade gången skriva om "näthatet". De vanliga lögnaktiga artiklarna skrivs, där enstaka kommentarer på Facebook blir del av en stor konspiration av SD, Avpixlat och vanliga kommentatorer.

3. Idag kommer då den självklara avslutningen på historien; Bo får stöd av massor av människor mot näthatet:

"Det han gjorde var normalt och trevligt. Jag reagerade mycket starkt när han sedan blev hotad av rasister. Därför bestämde jag mig för att skicka ett uppmuntrande kort till honom, säger Linnea Swedenmark."

Självklart är Gustav Fridolin inte sen att slå mynt av historien:

"Vid tolvtiden i dag lade han upp en bild på sin Facebook med en liknande hälsning som handlaren lagt upp.
– Gustav blev förfärad över hoten. Han ringde upp ICA-handlaren och pratade med honom för att visa sin delaktighet. I morse kom han till mig och sa: Jag vill göra det här, säger Fridolins pressekreterare Adam Bergsveen."

En obskyr hälsning på Facebook leder alltså till ytterligare en mediekampanj, vilket i sin tur leder till att de allra finaste politikerna i Sverige får ett tillfälle att posera.
8 kommentarer:

 1. De äcklar mig, de här godhetsprofeterna.

  SvaraRadera
 2. Ja, den bilden är ju inte att leka med...

  SvaraRadera
 3. Den ena fjäskeriet måste vara större än det andra. Snart blir det väl rasistiskt om man inte stoltserar med en text som denna.

  Jag förstår inte när det blev i stor sett kutym att alla som kommer till Sverige kommer att få stanna här för gott, vilket fridolin också antyder. I andra länder är det hårda krav för att du ska få stanna där men i sverige så har vi numera börjat kalla dem för ”nysvenskar”. Det indikerar att de kommer att stanna här för gott och att det ska bli mer godtagit för svenskar att de typ redan att klarat alla prov för att få stanna i sverige. Och varför kalla dem för ”nysvenskar”? Då är väl vi ”gammelsvenskar”? Var det inte staten som ville undvika ett vi och dom samhälle till varje pris?

  SvaraRadera
 4. Att döma av hans framträdande under partiledardebatten har Fridolin tagit teaterlektioner under sin ledighet. Och nu detta, jisses.

  SvaraRadera
 5. Vi borde starta en insamling till Fridde.
  Han är i akut behov av en väckarklocka,en miniräknare och en Koran.


  /Magnus

  SvaraRadera
 6. Problemet är alla idioter bland SD:s väljare som använder idiotkommentarer i sin missriktade ambition att stödja SD.
  Detta gör bara SD mindre attraktivt. Kasta ut dom från SD!
  Vi vill inte ha rasister i partiet.

  SvaraRadera
 7. Klart att det finns idioter även i SD, liksom i alla partier. Dock är jag övertygad om att den absoluta majoriteten är vettiga personer, som aldrig skulle få för sig att hota någon.

  SvaraRadera
 8. Förlåt anonym fick mig att skratta. Rasist är bara kodord för icke-kulturmarxist.

  SvaraRadera